01-08-08

 

Vädret: Bedrägligt lugnt och soligt på morgonen. Så ganska snabbt ökande ostlig vind och molnighet. 

 

Onsdag

 

Komplett misslyckad dag

 

 

Egentligen borde jag hålla tyst om denna dagen. Det finns egentligen inte ett ord att rapportera. Egentligen kan ni sluta läsa här!
Men eftersom jag inte visat några livstecken på min hemsida på så länge, tänker jag i alla fall tala om att jag lever. Dessutom bör man också rapportera de dåliga dagarna, men så mycket att läsa om blir det ju inte.
Att det sedan beror på dåligt väder att jag inte varit ute är ju inte allom givet att veta. Kanske de har haft utmärkt väder uppe i Södermanland, Norrbotten eller Dalsland, vad vet jag...?
Men där jag bor har det blåst alldeles för mycket för att jag skall våga mig ut. Men idag så chansade jag alltså.

Ser väl fint ut?
Rakt fram ligger Brändaholm, ett putte-nuttigt kolonihusområde om det någonsin funnits ett!

Längre bort till höger ligger Saltö camping. 

Sedan, när jag körde ut genom Saltösund lurades jag lite av den ostliga vinden. Eftersom jag körde västerut, i medvinden mot Hasslöbron, märkte jag den inte heller. 

Men väl framme, efter drygt trekvarts körning blev jag varse den desto mer. Det blev till att fiska i lä. Ro tätt intill holmar och skär och försöka pressa ut linan i sidled. Egentligen kunde jag ha vänt tillbaka med detsamma, men man är lite envis. En chans fanns ju alltid att vädret skulle ändra sig. Det gjorde det också. Solen gick mer och mer i moln och vinden ökade än mer.

Man kan ju ha tur också och råka träffa på den där stora som kanske gick där, tänkte jag och kastade flitigt. 

Dessutom har jag ett svagt minne av att jag lovat någonting men exakt vad det var minns jag inte riktigt. Kan det har varit i mitt förra dagboksblad? Någonting om att överträffa förra fisketurens resultat eller...?

Om jag nu gjort det måste jag ha menat en dag då det gick att fiska. 

Ett slags rekord slog jag nog ändå idag.

Dagens minsta fisk, alla kategorier!

Ett litet yngel av okänd sort kom i vägen för kamasankroken. 

Länge var den dagens största fisk. 

Vad hindrar mig egentlige från att påstå det, egentligen? Då skulle man ju få en kul effekt som kanske kunde rättfärdiggöra det här dagboksbladet.
Men si det går inte! Ty sanningen är mig kärare än simpelt effektsökeri! Jag fick nämligen en liten kilosgädda i en jolmig vik av Hasslö vars enda fördel utgjordes av att där var lä. Tillräckligt stor var den i alla fall att knyckla till tafsen.

Jag frångick till och med en av mina principer. Den att jag inte brukar fiska från ankrad båt. Men det halp inte.

Usch, det verkar som om det här skulle bli semesterns sista fisketur också. Idag, torsdag, blåser det ännu värre. Minst kuling, kanske storm i byarna, skulle jag tro. Och nu på måndag börjar jag jobba igen. 
Nå, livet tar väl inte slut i och med semestern. Något jag ser fram emot är den förste september. Som det ser ut nu skall jag fiska i Trollemölla den dagen och då kanske jag kan visa upp lite bilder på både regnbågar och de förhoppningsfullt fortfarande vackra omgivningarna. Jag har inte fiskat där sedan 1995. Det blev helt enkelt för dåligt. Inte prisvärt.
Nu lär det ha blivit bättre och vi i klubben har bokat tid då. 

Dagens situation för också tankarna till det stundande höstfisket här hemma. Det som jag bedriver iklädd vadare. Det är lite höstluft redan, kändes det som imorse. Kyligt och klart. Fast än går det inte eftersom jag slängt mina gamla vinylare på soptippen och ännu inte köpt några nya. 
När det väl sätter igång blir man så gott som helt väderoberoende. Det brukar alltid finnas någon halvö eller vik där man kan vada ut och kasta i åtminstone sned medvind.
Antagligen kommer jag att utgjuta mig i lovord över gäddornas styrka och kampvilja. Men då ljuger jag...
Eller åtminstone överdriver starkt. För det tror jag att man kan slå fast att en sommargädda kämpar mycket ihärdigare än en höstgädda. I själva verket är det enorm skillnad. Därvidlag finns det flera faktorer att ta hänsyn till. 
En gädda full med rom är försiktigare och stelare.
Temperaturen i vattnet spelar roll.
Ovanstående förhållanden är väl kända, men så har jag en tredje faktor. Nämligen den att jag tror att gäddan blir mycket mer skrämd av båten än av en som vadar i vattnet. 
För nog är det väl så att orsaken till att en gädda stretar emot och försöker simma åt ett annat håll är ren skrämsel och flyktinstinkt. Jag har svårt att tänka mig att den vet vad som väntar eller att den har ont i munnen av kroken. 
Det sistnämnda påstår jag inte för att jag vill slippa känna mig som en djurplågare utan för att jag faktiskt tror det. Jag menar, hur klokt av Naturen eller Evolutionen är det att utrusta gäddan med känslig käft? 
Den sätter ju gladeligen i sig både taggiga abborrar och vassa spiggar utan att skrika "Aj!", eller hur?
Jag har tänkt på det flera gånger och nu i år när jag fiskade gäddor i våras också har det inte gått så lång tid mellan vinter- och sommar gäddor som det brukar annars. 
Är det andra som har liknande eller motsatta erfarenheter eller tankar?

Det blev en mycket besvärlig hemresa. Har man medvind ut eller i detta fallet bort, har man ofta motvind hem eller tillbaka. 

Här har ett vikingaskepp eller medeltida kogg sökt skydd strax öster om Hasslöbron. Jag fick sjöarna för om tvärs, eller vad det heter. De slog i snett från höger framtill i alla fall. Fick ta på mig sydvästen och alla regnkläder jag hade. Till och med stanna för att ösa båten för det skvalpade duktigt på golvet. Eller durken. Säkert tog det dubbelt så lång tid också. Men hem till Långö kom jag ju för det var inte farligt på det viset.

För att återgå till filosoferandet:
Nu gör det ju inte så mycket det här med tama höst- och vintergäddor. Det ligger ju så mycket annat i fisket.
Enligt mina undersökningar ligger ju i själva hugget ända upp till 88,73% av hela fiskeupplevelsen. Och det är lika hårt och bestämt när man än är ute och fiskar. I samma studie kunde jag dessutom slå fast att nappögonblicket upplevs hela 27% häftigare när man vadar och använder flytlina. Det skulle bero på att gäddan ofta visar sig i virvlar och plask då. Jo, så är det...
Eller kanske förhåller det sig bara på det viset att jag är lika förnöjd och lättroad året om?
Precis som du förresten. Är lättroad, menar jag. Som hängt med och läst ända hit!

Tillbaka till Huvudmenyn

©Gagnekulla Network Productions