01-10-12

 

Vädret: Mulet. Frisk till hård sydvästlig vind. Ganska varmt i alla fall. Någon solglimt mot slutet.

 

Fredag

 

 

Stora Naturdagen

 

 

Idag fick jag inte en fisk. Inte ett napp. Egentligen borde jag ha låtsat som om jag aldrig åkt iväg och förtigit denna dagen. Men eftersom ni ändå har öppnat upp min sida för att läsa, är det väl lika bra att jag skriver något, eller hur?
Men hade det inte varit för den ovärderlige medhjälparen, denna outösliga kunskapens källa, denna vishetens djupa brunn av goda skrivråd, just det; "Så skriver du fiskeartiklar", hade jag nog hoppat över den här fredagen.
Där finns det nämligen en passus som verkade helt stämma in på dagens fattiga fiskeutflykt. Så här står det på en vältummad sida i den kära skriften:
"Fick du ingen fisk? Inga spännande napp? Inte ens någon som följde efter? Och ändå måste du ha en artikel klar innan nästa onsdag som är deadline?
Lugn, det finns hopp!
Svaret ligger i Naturupplevelsen! Inget går upp mot lite natur när det gäller att fylla sidorna eller spalterna. Beväpna med dig med Svensk Pekoralsamling, minns morgnarna i fjällen och sätt i gång! 
Förbluffa läsarna med dina djupa kunskaper i djur och natur! Få dem att häpna när du lätt och elegant förklarar samspelet och orsakerna till naturens kretslopp. Red ut de ekologiska förhållandena!
Håller du på att skriva en bok om dina upplevelser i fjällen? Fyll sidorna med bäckar där vartendaste en är kristallklar samt porlande och där minsta smutsiga vattensamling utgör en "svart, mystisk tjärn" som också gärna "ruvar på mörka hemligheter". Berätta om ovanliga djur och fåglar som du har sett. Såg du inga idag...? Det gör ingenting, du kan ändå säga att den du såg för 14 dagar sedan, i själva verket var idag. I värsta fall får du väl hitta på. Använd en fågelbok. "


Då börjar vi om från början igen, för när jag granskade dagens bilder hittade jag ett par stycken som kunde duga till ett naturtillvänt stuk på dagens dagboksblad:

Idag skulle jag alltså tillbringa ännu en skön dag i naturens gröna pelarsal. För min del spelar det ingen roll om man får någon fisk eller inte. Det är helt oväsentligt. Egentligen kunde jag klara mig utan spö och lina, krok och tafsar helt och hållet. För mig är vistelsen ute i Guds fria och sköna natur tillräcklig!
Men av gammal vana tar jag i alla fall på mig fiskeutrustningen på bilden intill. 
Jag hade tänkt pröva några nya områden idag. Belägna långt österut. Mellan Torhamn och Konungshamn ungefär. Hittade något som hette Svanhalla och körde ner för en naturskön liten väg tills jag kom ner till havet och en liten fiskehamn.
Mycket stenar och grunt såg det ut. Helt perfekt, tyckte jag. För en skön naturupplevelse alltså...

Och har man sett på maken! Redan på vandringen genom den pastorala idyll som gränsade ner mot sjön gjorde jag en häpnadsväckande ornitologisk upptäckt! 

Där på en sten i vattenbrynet står den, storken!
Inte nog med det utan noggranna studier visade att det till och med var en Maraboustork! 
Hade jag inte varit en sådan natur- och fågelvän hade jag nog försökt fånga den och slitit av den fjädrarna. Näst efter struts är Marabou det bästa jag vet nämligen.
Hur den hamnat här är och förblir nog något av en ornitologisk gåta.

En mindre dramatisk och inte fullt så sensationell upptäckt kom jag att göra lite senare. 

Den här ståtliga svampen nämligen. 
Jag vet att dagens jäktade storstadsmänniskor oftast inte har en aning om olika svampar och knappt vågar köpa champinjoner på burk ens. I bästa fall vågar de plocka kantareller.
Samt kanske Stolt Fjällskivling...
Den ser ut som en sådan för ett ovant öga, men jag vet bättre. Det är en Mycket Lömsk Flugsvamp!
Det är två saker som talar för det. Det första är att här fanns det djur. Både boskap och annat klövvilt. Och även de tycker om svamp. Men de hade lämnat den här kvar.
Varför...?
Jo, för att de här djuren mycket väl vet vilka som är ätliga och vilka som är giftiga. Utan att ha gått någon mykologikurs!

Genom Naturens inneboende, mystiska instinkter har de en medfödd kunskap nämligen, som talar om vilket som är bra för dem och vad som är skadligt. Till skillnad från oss onaturliga och av civilisationsprocessen förstörda nutidsmänniskor.
Lyd därför ett råd, nybörjare, från en erfaren vildmarksmänniska. Ta alltså inte svamp som står kvar där det kan finnas djur. Den är giftig. Ta istället sådan svamp som djuren ätit upp. Den är garanterat ofarlig.
Det andra beviset är ju att jag var helt nära havet och inte uppe på något fjäll. Det hörs ju på namnet att Stolt Fjällskivling hör hemma uppe i bergen!
Efter någon timmes fiske då jag inte fått annat än oförglömligt sköna naturupplevelser, inträffade en händelse som gjorde att jag nästan svimmade av hänförelse.

En säl!

Gråtfärdig av lycka över att jag blivit den utvalde att beskåda denna sällsynta naturbegivenhet, visste jag att dagen för alltid skulle stå i ett förklarat ljus för mig!
Att jag inte fått en fisk förbleknade totalt inför detta Naturens eget under!
Självklart unnade jag sälen fisken. Inte det minsta längtade jag efter min QIII shotgun för att ge den en svärm i baken och få den att simma över till andra sidan Östersjön!

Det var som om den anade sig till min djupa naturkärlek och generositet för under minst en kvart höll den till nästan på kastavstånd från mig, dykandes och simmandes. Trots att jag viftade vilt med både flugspö och vadarstav åt den. Naturligtvis av hänsyn till det ädla djuret för det kunde ju tänkas att elaka jägare höll till i närheten och jag ville bara skydda den från dessa hänsynslösa naturmarodörer. Absolut inte för att den skrämde iväg all fisk som eventuellt kunde finnas där.


Ja, så gick det till när jag skulle utforska nya fiskevatten.
Jag kommer naturligtvis inte att åka hit igen. Självklart inte för att jag inte fick någon fisk ty sådant är helt oväsentligt för mig utan för att jag inte vill störa det rika fågel- och djurlivet därstädes.

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions