02-06-20

Vädret: Spegelblankt och klar himmel på morgonen. Svaga vindkårar här och var, då och då. Först solsken men så blev det lite disigt och halvmulet större delen av förmiddagen. Vinden ökade inte förrän vid tolv, ettiden. Svag till måttlig sydostlig. 

 

Torsdag

 

Rubrik

 


Usch, idag hittar jag inget tema att hänga upp texten på. Inte ens en vettig rubrik. Det är inte så lätt att variera texten om och om igen när man upprepar samma sak ideligen, ideligen. Alltså kör ut och fiskar, drar upp en eller flera gäddor och sedan släpper tillbaka dem igen. Minst en gång i veckan. Tala om att vara enkelspårig...
Ibland hjälper det att ta till någon aktuell företeelse såsom fotbolls-VM till exempel. Visserligen är det något som kallas Lövmarknaden idag. En oerhört stor tilldragelse här i staun. Går alltid av stapeln torsdagen innan midsommarafton. Men den lämnar mig totalt kall. Nej, den går absolut inte att göra något av. Eller det gaur inte som det sägs här i stan.
Nu vet jag! Jag kan ju alltid skoja lite med min fotograf. Han var nämligen med idag.
Nähä... Han skakar på huvudet. Vadå...? Jaha, du är yrkesman och vill inte göras till allmänt åtlöje... Vad skall jag då göra...?
Det står helt still..
OK, då återstår väl ingenting annat än att skriva om själva fisket:

På vägen ut till dagens fiskeplatser passerade jag denna gamla fästning. 
Havet låg blankt som en spegel och solen hade precis gått upp. Klockan var ungefär halv sex. På morgonen förstås.

Jag tänkte att idag blir det nog kärvt att få fisk, tur att jag inte har lovat något. Då kunde jag åtminstone fiska avslappnat och skam vore det väl annars nu när man äntligen har semester. På tafsen hade jag satt en liten fluga också, för att kompensera för bleke och solsken. 
Till min glädje och överraskning behövde jag inte fiska mer än cirka en kvart förrän det började hända saker. Först en virvel från efterföljande fisk och en stund senare den första gäddan. Så en till och ytterligare en till.

Så kom det en lite större farande. Högg på det klassiska sättet; jag hade gjort spöet klart för nästa kast, höll det bakom ryggen och lät flugan simma upp till ytan för att om en sekund lämna vattnet. Då kom hon och liksom snappade åt sig flugan i ytan, vände och for iväg med löslinan utrinnande från båtbottnen.

I med ankaret och lång kamp. 
Det började ju jättekul, tänkte jag förnöjt. 

Fast dagen inleddes med en förarglig glömska från min sida. Trots att jag är väldigt noga med att packa i förväg och innan jag kör iväg brukar jag göra en minneskoll: Har jag spö med?
Ja.
Har jag rulle med?
Ja.
Har jag flugorna med?
ja.
Har jag bensintanken med?
Ja. 
Och så vidare.

Det har nämligen hänt att jag anlänt till fiskeplatsen utan någon vital grej någon enstaka gång. Händer det då efter först en två mil lång bilkörning och sedan en timmes båtkörning och man skall precis börja fiska är det inte så man börjar ropa Hurra eller Yippiee precis.
Ju äldre man blir desto noggrannare får man göra den här minneskollen, har jag märkt. Idag körde jag hemifrån med en vag känsla att jag ändå glömt något. En halvmil från Gagnekulla kom jag på det. 
Solglasögonen!

De är så pass viktiga att jag vände, körde tillbaka och hämtade dem. Med dem på, kan jag ju genomtränga solglitter och vattenreflexer. Likt Sauron med sitt allseende öga uppenbaras havets och gäddornas alla hemligheter för mig.

Fast det är ju klart; hade jag inte kört tillbaka hade jag sluppit att reta mig på en sak idag. Nämligen på hur många stora gäddor jag missade. Varenda en faktiskt!

Stora gäddor...? Men den här på bilden till höger vägde ju över fem kilo? Är inte den stor?
Nja... Jo, i vanliga fall kanske, men idag blev det liksom lite inflation. Både i antal och storlek, kan man säga.

Otroligt vilken otur jag hade med det idag. De riktigt kjämpestore alltså. De kom ständigt fel. Kom för nära båten, någon ångrade sig när den till och med gapade och just skulle bita, en gång hade jag skit på flugan och så vidare.
-Hur många rörde det sig om då?
-Hm... jag minns faktiskt inte exakt. Det var rena landstingskön att få nappa på min vita gäddsara idag nämligen. Men minst fyra eller fem stycken och då menar jag alltså sådana som säkert skulle ha vägt åtta kilo och däröver. Kanske inte riktigt tio kilo men i alla fall strax därunder.

Av tabellen framgår att jag fick en del smågäddor också. Nu skall jag berätta något upprörande: En råkade fastna i gälarna så det blödde. Men jag satte tillbaka den ändå...
Aha, är det därför du gärna kallar dig Sauren, Lord of the Pikes! För att du i själva verket är lika grym och ondskefull som din förebild, Mörkrets Furste som njuter av de stackars gäddornas kvalfyllda död! Usch och fy!
Nej då, inte alls. Jag tror nämligen inte att det är en dödsdom för en fisk att skada gälarna. Jag kan ha fel men fakta är att jag fått upp högst levande gäddor med en eller flera gälbågar, inte bara skadade utan helt avslitna. Alltså inte bara en gång utan minst ett par. 

I det sammanhanget kan jag också berätta hur jag upptäckte att det även kan gälla regnbåge. Det hände på Gö en gång. Jag hade fått en och slagit den i huvudet. Men jag stod långt udvadad och hade svårt att få ett stadigt grepp om den och slå effektivt så jag skar igenom gälarna på den och menade att när den vaknade upp från slagen i huvudet hade den redan hunnit förblöda. 
Men efter en stund började den leva och simma! 
Jag brukar nämligen fästa dem i en här för avsedd linslinga på vadarstaven. Så inte hade den förblött inte utan jag fick döda den på annat sätt.

På det här viset fick gäddan i alla fall en chans att överleva av den snälle farbrorn i båten.

 

Oj, det verkar ha blivit något fel i tabellen. Nej, inte antal och storlek, de är riktiga men platsen. ??ö, var ligger det? 
Nja, det är bara ytterligare ett bevis på att jag är så snäll, så snäll. Uppgiften kan komma i orätta händer och en massa spinn- och nätfiskare kan få för sig att åka dit och ha ihjäl mina små vänner. Men skall jag vara ärlig, så verkade det som det inte spelade någon roll idag var jag befann mig. För överallt verkade det finnas fullt med gäddor.

Den medföljande fotografen fick bra snurr på kameran och knäppte massvis med bilder. Nedanstående skall jag njuta av till vintern och tänka på hur skönt det kan vara med sommarfisket. 

När det är varmt och skönt. Havet lugnt och ändå gäddorna hugger.

 

En av flera femkilosgäddor idag är det som jag på fotografens anmodan håller upp. 
-Ha, säger nog en del flytlineentusiaster förtrytsamt, det är väl ingen konst att ta en massa gäddor på sjunklina heller! När de lämnat det varma, grunda vattnet och gått ut på djupet...
Men så var det inte alls. Utan att ljuga eller ens överdriva kan jag ärligt säga att jag nog skulle ha kunnat ta varenda en på flytlina!
Redan tidigt på morgonen märkte jag snart att det var kasten in bland själva strandstenarna som gav fisk. Sedan att många platser skulle vara så gott som omöjliga att nå med vadarbyxor på, är en annan sak.
Saken är nämligen den att särskilt ljummet är vattnet inte här ute. 
Men senare på sommaren, i juli och augusti utnyttjar jag mer sjunklinans förmåga att fiska djupt på de yttre grunden. Om sommaren blir varm, vill säga.
Nu har jag mest sjunklinan på för att kunna kasta stora flugor. Tycker mig ha märkt att ju större flugor desto större gäddor. Generellt sett, för många undantag åt bägge hållen finns förstås.
Jag kan tillägga att ganska snart bytte jag upp mig till en ordentligt stor gäddsara när jag såg vilka bestar som följde efter.

Så gick det till när jag landade och vägde dagens största gädda. Fotografen var bra med på noterna men om han nu kallar sig proffs, varför kunde han inte hålla kameran rakt ens?


Sex kilo prick, sade vågen fast jag hade hoppats på mer.

Konstigt egentligen, jag kan inte undgå att lägga märke till en skillnad mot förra gången. Då var gäddorna magra och extremt kämpastarka. De jag fick idag var i betydligt bättre kondition rent fysiskt sett. Kraftigare alltså. Men utan att vara rena sillmjölkar, var de lite lättare att komma överens med. Gjorde inte de där extremt långa ruscherna som de gjort sist. 
Kan det finnas ett samband eller är det rena tillfälligheter?

Mer forskning behövs i den frågan. Jag ställer gärna upp.

Ungefär vid tolvtiden ändrade vädret karaktär. Sedan en tid hade det varit soldis men nu tätnade molnen och vinden ökade. Borde ha åkt hem för mina fingrar fasade för mer gäddkontakt. Sönderrispade och blödande vägrade de nästan att tjänstgöra när jag sade åt dem att lyfta in nästa gädda.
Det var förstås chansen att få en riktigt stor som fick mig att fortsätta. Det var ju extremt läge för det. Som jag nämnt såg jag flera stycken och någon av dem måste väl hugga snart för fanken!

Men det gjorde de som sagt inte.

Avslutade dagen på samma ställe där jag fick årets största gädda (hittills) för några veckor sedan. 
I snabb följd, ungefär så fort jag hann dra upp dem, kroka loss, stoppa blodflödet (mitt eget) och ro undan för stenar kunde jag där bokföra de fyra sista gäddorna.

På bilden är det den allra sista, den på 4,5 som stretar och drar.

Jag vet inte riktigt hur jag skall tolka den, även i mitt fall, ovanligt rika fångsten idag. 59,5 kilo blev det, räknade Access ut åt mig. För att hitta ett liknande resultat får jag nog gräva ganska långt ner i statistikpåsen. 
Ett synnerligt angenämt problem i alla fall. Förhoppningsvis är det ett tecken på att det blir ett bra gäddår i år. Det bådar gott inför höst- och vinterfisket.
Hade jag fortsatt skulle det ha blivit ännu fler är jag övertygad om. Men det är inte odelat positivt med så mycket fisk. Man blir lite trött och till slut rycker man undan flugan för fisken. 
Men en sak undrar jag över. Är det en ren slump att det stod massvis med fyra, femkilosgäddor så nära land där de gjorde det. Alltså där det simmade massvis med sjöfåglar omkring med med sina talrika ungar...
Kan di vara så djävliga att det är ungarna de är ute efter...?
Inte för att jag såg eller hörde några våldsamma plask i närheten just när jag var där men det bevisar ju ingenting. Men vad äter de annars där inne? Spigg? Mer forskning behövs även i den frågan.
Det skulle ju i och för sig räcka med att skära upp några stycken för att se vad de hade i magen. Men vem vill vara så barbarisk och grym?
Inte jag, Sauren, Lord of the Pikes, i alla fall.

Nu får det dröja några dagar innan jag åter åker ut. Måste hämta både mig och mina fingrar från denna pärs. Sedan har jag lite annat tråkigt på gång hemma. Där talas det nämligen om tapeter, klickgolv och andra hemskheter


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 2 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 06:00 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 3,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 06:10 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 06:30 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 5,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 06:50 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 4,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 07:30 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 08:30 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 5,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 10:00 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 10:30 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 6 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 10:45 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 11:00 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 3 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 11:15 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Sol, svaga vindar 11:30 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Halvmulet, s-m SO 12:15 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Halvmulet, s-m SO 12:20 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Halvmulet, s-m SO 12:30 Nej
2002-06-20 Gädda Vattnen kring ??ö 4,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Sjunklina Halvmulet, s-m SO 12:45 Nej

 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions