02-11-02

Väder: Sämsta möjliga! Hård nordlig vind och minusgrader. Det innebär högvatten och solsken samt frånlandsvind längs hela kusten. 

 

Lördag

 

Noll

 

 

Katastrofalt dåligt idag i min lilla värld av fiske. Noll i resultat, noll i humör och noll i temperatur. Hur mycket sämre kan man börja en fiskesemester på egentligen?
Nå, här gäller det att behålla de rätta proportionerna. Inget allvarligare hände än att jag inte fick någon fisk. Sett i ett större sammanhang är det ju en obetydlighet. Jag funderade till och med på att inte göra något dagboksblad idag eftersom jag varken hade några napp att skriva om eller några bilder av gäddor att visa upp. Men vid närmare eftertanke bestämde jag mig för att dokumentera det här förhoppningsfullt unika tillfället. Har man tagit på sig att inför eftervärlden skriva fiskedagbok gäller det att inte fuska. Inte hoppa över dåliga dagar eller några veckor efteråt komma med knapphändiga sammanfattningar. Nej, alla fisketillfällen måste noggrant bokföras om det skall ha något värde. 
Slår vad om att det är många som tänker någonting i stil med att: -Äh, han bara hittar på! Ingen kan väl få fisk precis varenda gång man är ute heller!
Och det sistnämnda är helt riktigt tänkt. Ibland stämmer ingenting och hur man än bär sig åt lyckas det inte. Som idag, för mig.
Jag skall försöka mig på en efterfiskeanalys lite senare. Vissa kallar det bortförklaringar men det för det mesta icke-fiskare.

Även om jag långt ifrån skall ägna hela ledigheten åt fiske så hade jag tänkt mig en kanonstart. 
Hela jobbarveckan hade jag sett fram emot idag. Ty vädret hade varit urläckert för fiske!
Svaga eller måttliga vindar, milt och lite regnskurar. Underbart!
Men så kom lördagen med hård nordlig vind, ett par minusgrader, begynnande högvatten och intensivt solsken. 

En katastrof i sammanhanget. Hade jag inte varit så envis och tagit mig ut till ön där ovanstående försvarsanläggning är uppförd, hade jag säkert kunnat åtminstone fått något. Men jag hade hela veckan haft den här ön i tankarna. Det ställe där jag veckan innan Gäddfestivalen landade bland annat fyra gäddor på 5 kg och däröver på någon timme. Det ställe som jag trodde skulle bli triumfkortet i sagda festival men som fel väder gjorde till en dundermiss.
Och dundermiss blev det även idag.
Vinden låg på på det kustavsnittet och högvattnet gjorde det svårt att komma till. Nå, en ö har ju också en läsida och dit fick jag köra när jag tröttnat på det första stället. 
Där fick jag heller inte något napp. 
Trots att jag vadade mig igenom en lång, bra sträcka. Att jag inte ens fick en tvåkilos strandgädda är svårförklarligt.
Medan jag gick där i solskenet på de översvämmade strandängarna formulerade jag en matematisk formel som man kan beskriva verkligheten med. Likt Pythagoréeerna i gamla Grekland anser jag att världen kan beskrivas med matematik och att världsalltets minsta beståndsdelar kan representeras av en siffra. Allt är lagbundet och det gäller bara att finna den rätta formeln så har man nyckeln till alla filosofiska sanningar och grunden till allting. När man går från det generella till det enskilda fallet som ju är att förstå varför jag inte såg någon gädda idag är det lätt att ställa upp en formel som förklarar det. En formel som samtidigt talar om hur många gäddor man har fått den dagen. 
En formel med tre variabler och en konstant. 

Låt mig först ta konstanten. Den utgörs ju av mitt fiskesätt. Vadning, flugspö, flytlina och en konstant gäddstreamer. Det ändras ju aldrig och vi kallar den K.
Vädret är ju en mycket viktig variabel faktor, det kan alla hålla med om. V förstås.
Tiden också. Men tiden på dagen tycker jag är ganska oväsentlig, utan det är tiden på året som är avgörande. T, kallar vi den.
Platsen sedan. Mycket viktig förstås. Fast här måste man ta hänsyn till fiskarens kunskaper och erfarenhet av platsen. Därför tar vi det i beaktande och gör den till en funktion som vi matematiskt beskriver som (P/E). Alltså Platsen dividerat med Erfarenheten av densamma. 

Ja, så är det bara att först sätta samman vår formel.

Antal gäddor = K * (P/V) / T * V

Sedan är det bara att sätta in aktuella siffervärden och alla kan se att ni får exakt det antal gäddor som ni fick!

I mitt fall blev slutresultatet noll och det bevisar ju hur tillförlitlig formeln är, eller hur?
Detta eftersom tidpunkten på året och vädret fick sådan katastrofalt höga siffror. Jag menar ett vädervärde på hela 26,37, när såg man det senast!
Och siffervärdet för tidpunkten på året här ute; jättehögt!
Eftersom de parameterna befinner sig under strecket kan ju tyvärr inte det superhöga K-värdet (bland de högsta som någonsin uppmätts, för övrigt) åstadkomma så mycket.

Oj, så mycket matematik det blev! Men hur låter det som en efterfiskeanalys?
-Men slumpen då! Skall inte den vara med, så mycket som du brukar tjata om den?
-Slumpen...? Men snälla du, den tar man ju hänsyn till när man räknar ut siffervärdena!
-Javisst ja! Ursäkta... Tänkte inte på det...

Tyckte bilden här till höger på ett bra sätt illustrerar dagens fiske. Högvattnet gjorde att jag på det första stället inte kunde fiska så långt ut. Hela tiden fick jag se upp så att jag inte fastnade i bakkastet i träd eller hög vass. 

Flera gånger fick jag vada tillbaka och försöka befria flugan från giriga grenars grepp. 

Nej, nu lämnar vi den här misslyckade dagen. 

Att man inte får upp en enda fisk kan väl hända då och då men det mest ovanliga idag var kanske att jag märkte den minsta skymt av en enda gädda. Något nafs eller virvel brukar man ju råka ut för.
Fiskar man havsöring eller regnbåge är det mer frekvent att gå bom, men gädda...

Ja ja... Nu hoppas jag på annat väder. Bort med minusgrader, nordliga vindar och solsken. Och bort med högvattnet!

Kom regn och milda samt svaga, sydliga, västliga eller ostliga vindar! 

 


 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions