03-06-08                               

Väder: Strålande sommarväder! Svaga vindar på väst och sydväst.

 

Söndag, Pingstdagen

 

Riktigt sommarfiske

eller

 

Förspillda morgontimmar

 

eller

 

Gäddan, en rovfågel?

 

 

Idag tror jag inte jag har något mer att rapportera om än ett behagligt solskensfiske. Dagen uppvisade i och för sig ett par ovanliga drag som vi naturligtvis skall redogöra för. Det första är att jag började fiska redan vid sex, halvsjutiden på morgonen och fick det första ordentliga nappet vid halv tio. Det vill säga, höll jag på och kastade i tre timmar utan att få ett enda riktigt hugg. 
-Har det att göra med att du var på charterresa och prövade helt nya ställen?
-Vadå...? Nä, det var på välkända hemmavatten här i Blekinge. I och för sig för första gången i år.
-Det står Seychellerna i tabellen ju!
-Åh, jaså det... Äsch, jag bara maskerade det riktiga namnet lite lätt. För att försvåra det för de som hela tiden håller på och försöker lista ut var jag håller till. Nu fick de nog lite att bita i, tror jag!

Få se om de kan avslöja var jag var idag!
Här kommer första ledtråden. Tyvärr kom det in dimma som döljer det välkända landmärket en bit till höger i bild. Den stora kyrka som faktiskt är en turistattraktion eftersom det intill förvillelse liknar Taj Mahal i Indien!
Dess bländvita tinnar och torn har hälsat yrkesfiskarna välkomna till sin hemmaö i över 200 år.

Det är faktiskt andra gången i år som dimman kommer svepande sent på morgonen. Precis som om den väntade tills man kommit på plats och sluppit köra efter kompass. Det tackar vi för. Liksom väderförhållandena för övrigt med perfekt avpassad vind. Att den växlade och vred sig i början så att jag ständigt verkade hamna fel förlåter jag gärna. Ty det är styrkan som är helt och hållet avgörande för en flugfiskare till sjöss. Den höll sig faktiskt lagom hela långa dagen, en sällsynt företeelse.
Oftast är gäddan förutsägbar och inte så mystisk men ibland uppträder den konstigt. Som idag. Höll som sagt på i tre timmar på vanliga ställen där det förr om åren bara brukade vimla av gädda. Öar, holmar och skär har en utsida och insida, eller hur? Utsidan karaktäriseras av sten och tång och klart, rent vatten. Insidan däremot brukar kunna beskrivas med ett enda ord; jolmigt. 
Fullt med ålgräs och finns det tång brukar den få tävla med tjocka sjok med äckliga alger som vajar i det lätta strömdraget som håret på en drunknad kvinna. (Som i filmen "Natten har tusen ögon")
Självklart fiskade man av utsidan. Kastade och kastade och inte ett spår av fisk. Med fisk menar jag förstås gädda för en och annan näbbgädda irriterade. Men betydligt mer sällan än förra gången och det tackar jag också för.
Täckte stora områden där jag under vanliga omständigheter, med tanke på väder, tidpunkt både på året och dagen, borde ha kommit i kontakt med minst tjugo gäddor. Väldigt konstigt, tänkte jag och drev ner mot udden på den sista av de små holmarna som idag ståtar med det lätt maskerade namnet Seychellerna. 

Hade väl knappt drivit i lä där förrän jag fick dagens första ordentliga napp. En fin fyrakilosgädda kunde jag äntligen boka och snart ett par till lite mindre. Men besynnerligheterna hade bara börjat. Ty två anmärkningsvärda omständigheter förelåg. Dels att här gick gäddorna tätt och dels att de bara följde efter.
-Men du har ju skrivit upp sju stycken i tabellen! Hur kan då då säga att de bara följde efter? Du fuskar väl förstås!
-Nä då, några högg förstås men merparten kom bara seglande såsom klistrade tätt bakefter gäddsaran och vände vid, eller innan båtkanten. De var nästan oräkneliga! 

Gäddan på bilden är, tror jag, den på fyra och ett halvt. Men några betydligt större såg jag. Inga jättegäddor kanske men sådana mellan sex och kanske upp till åtta kilo, minst ett par stycken. Plus då förstås en hel del mindre, vanliga.
Lite förargligt var det naturligtvis att jag inte kunde tillgodoräkna mig någon av de större men roligare var att konstatera att gäddorna fanns här. 

 Den tiden är för länge sedan förbi när man blev utom sig av irritation och frustration och grämde sig hela dagen när en stor fisk bara följde efter utan att hugga. Det gäller både gädda och havsöring. Jag blir mest glad över att se att fisken finns där. Den kan ju nappa nästa gång jag kommer dit, resonerar jag nu för tiden. 

Fast i det här fallet ruckade jag på en av mina principer. Nämligen att jag vanligtvis bara ger gäddorna en chans per dag att hugga. Men här var gäddorna så många och när dimman lättade, ändrade vinden riktning lite grann så att jag på ett mer naturligt sätt kunde täcka samma område igen. Först fick jag nämligen ro in, alldeles till land för att kunna kasta och därvidlag missade jag flera ställen. Det var ju på läsidan jag hittade gäddorna idag. 
Så jag ankrade upp och åt upp resten av frukosten. Tog igen mig en liten stund för att ge gäddorna tid att återgå till sina startpositioner. Gissa om det var skönt!
Rätt svar ger inget pris idag.
I vanliga fall i sådana här situationer, när fisken bara följer efter utan att nappa, brukar man hålla på och byta fluga, drag eller vad man nu har som bete. Men hur skall man göra när man redan använder det absolut bästa betet som man kan tänka sig?

Tja, man kan ta en lite mindre storlek förstås. Bytte därför till en #4 i krokstorlek. En garnsara som jag bara använt en gång förut. Den som jag fick en sjukilosgädda på för ett par gånger sedan vid första eller andra kastet. Nu dröjde det lite längre innan den första gäddan högg för fortfarande följde de bara efter och inte så många såg jag heller. Men den som äntligen högg blev faktiskt dagens största. 

En ganska mager sexkilosgädda som körde runt i algerna och tången ordentligt innan jag lyfte in den. 
Naturligtvis kan man undra varför gäddorna höll till på de jolmiga insidorna av holmarna istället för på den friska utsidan. Var det bara en slump?
Men ingenting i Naturen sker av en slump lär oss oräkneliga naturprogram på TV, om vi inte visste det innan. 
Efter hårda stormar på hösten och vintern brukar man hitta gäddorna på läsidor men det var absolut inte för handen idag. Då är det väl matskäl. Jag erinrar mig samma sak för så gott som exakt ett år sedan då jag också stötte på flera stora gäddor på läsidan av öar. Och de följde också bara efter!
Då lanserade jag samma teori som nu. Ty vad är det som karaktäriserar läsidorna av öar vid den här tiden?
Jo, massvis med sjöfåglar som simmar omkring med ännu mera massvis av fågelungar i släptåg. 
Kan det vara för att de är vana att gå upp till ytan och knipa sig en knipa-, mås- eller eiderunge vid ytan som de tvekar inför en läcker stor sillimitation? 
Men lika lite då som nu kan jag ju inte slakta en gädda bara för att se vad den har ätit på sistone. Så nyfiken är jag inte. 
Kanske finns det mer samvetslösa läsare som vet bättre besked?

Nu lite om redskap. Sedan sist hade jag äntligen fått min extraspole som jag beställt hos Micke på Fiskemagasinet. Han hoppades att den skulle passa till min gamla ABU-rulle. Det gjorde den också och jag satte på den nya fluglinan. Ja, ny var den inte för den hade legat sedan i vintras någon gång i skrivbordslådan men nu skulle den testas. En snabbsjunkande Cortland. Samtidigt hade jag köpt en för mig, ny sorts tafs. Pool 12, hette den och bestod av något sorts svart plastmaterial. Taperat och i mitten löpte en 0,40 nylontafs vars sista bit framträdde bar. Jag valde en snabbsjunkande modell. Den fungerade utomordentligt bra och jag undrade varför jag inte provat en snabbsjunkande tafs förut. Istället hade jag bara använd hopknutna bitar av ren nylon i olika grovlekar. Tyckte inte det spelade så stor roll när det gällde sjunklina. Ett förbiseende från min sida, tror jag. Inte så att jag brukar fiska på stora djup utan för att snabbt få ner flugan. Ty från båt brukar snabbheten vara avgörande. Det är minsann inte alltid vinden håller sig så lagom som idag. Istället är det snabbhet med spö och lina som gäller om det skall bli något fiskat av när båten driver. Hur snabb och van man än är som flugfiskare går det inte att tävla mot en spinnfiskare när det gäller att hantera redskapen så fort det blåser mer än en lätt eller ibland, styv bris. Men då kan en snabbsjunkande tafs kanske hjälpa lite.
Men så började spolen uppföra sig konstigt!
Trots att jag hade slirbromsen hårt åtskruvad lämnade linan rullen mycket lätt. Och inte hördes det karaktäristiska klickande ljudet heller. Vid närmare undersökning fann jag att själva bommen på spolen rörde sig. Om det nu heter "bommen". Alltså den innersta delen på spolen som man binder fast backingen på. Det var irriterande och jag antar att det beror på att de har ändrat konstruktionen på slirbromsen sedan min modell. Undrar om man på något sätt kan få den att sluta snurra mot min vilja?
Vad gäller flugorna använde jag garnsarorna hela dagen. Tyckte inte det fanns någon anledning att hålla på och hatta och byta ideligen, ideligen.
Varken på morgonen när jag inte såg till någon gädda alls eller lite senare när de mest följde efter. Ty den Vita Gäddsaran är alltid rätt flugval. 
Sökte igenom ett ganska stort område på läsidan av det här bandet med små öar men det visade sig att gäddorna hade koncentrerat sin närvaro till det stället jag kom ifrån. Kastade och rodde, rodde och kastade någon timme innan det blev dags för en längre förflyttning.

Den företog jag roendes. Faktiskt lyckades jag tillbringa hela dagen och fiska på ganska många ställen utan att behöva starta motorn mer än två gånger. Först på Långö i staun förstås på morgonen och så när jag skulle köra hem vid halv tretiden på eftermiddagen.

Men innan dess kom jag alltså till dagens andra ställe där det var bra fiske. Riktigt bra fiske!
Trots att det var strålande solsken och hunnit bli mitt på dagen var det ingen som tvekade eller följde efter. Här högg de rejält samtliga och jag fick avbryta när det var som roligast. Tiden hade pinnat på så dant att jag fick lämna kvar en hel massa gäddor ty här var det som att kasta köttbitar i en bassäng full med hungriga pirayor!
På det här stället vet jag att det ofta brukar finnas en sjukilosgädda men jag hann som sagt inte fiska färdigt här.
Tiden går fort när man har roligt och varje gädda tar sin tid att drilla trött, lossa och numer tar det en stund att redan upp flugan också. Garn och glitter trasslar in sig så förskräckligt att det är ett hie att få

den redig igen. Jag kan också tillägga att jag skall slänga den fluga som jag bara fått tre gäddor på. Den lite mindre flytlinesaran som jag fått sviten sju, sex och så den första här på Bali, en på fem kilo. Anledning?
Jo, att jag tror att jag haft en otrolig tur att de fäst. Ty av någon anledning har garnbunten blivit för tjock så risken är så pass stor att den snor sig om krokspetsen att jag inte vågar riskera det. 
Efter femkilosgäddan bytte jag nämligen till en ordinär, stor #2 sjunklinesara och gäddorna högg lika glupskt ändå. Men när den där riktigt stora gäddan kommer, vill jag inte att just då garnet snor sig om krokspetsen så jag missar den.
Så här i början av juni är chansen lite extra stor att man kommer i kontakt med de riktigt stora, tror jag. Jag tolkar situationen så att just nu stannar de flesta gäddor till här bland ytterskärgårdens kobbar och skär en tid innan de försvinner ännu längre ut. Tillgången brukar minska i juli och augusti men upphör aldrig helt. Som tur är för i år har jag sen semester. Men det kan bli trögt och blir det så algblomning är det helt kört. Det är så tråkigt att vara ute i den sörjan. 
Så här i efterhand kan jag konstatera att jag verkligen lyckades pricka in den enda rätta dagen för en båtburen gäddflugfiskare under hela pingsten. Eller i förrgår eftersom jag knackar ner de avslutande raderna i övermorgon. Ty igår var det snudd på storm och även idag ser det ut att blåsa friskt. Nå, någon gång skall man väl ha tur.
På hemvägen, ju närmare staun man kom desto mer tätnade båttrafiken. Fullt med bara, vinterbleka människor i sina fina båtar. Men trots att det var pingstdag, utmärkt väder och massvis med folk och båtar ute, såg jag inte en enda som fiskade. Där har jag en mycket kluven inställning. Naturligtvis skulle jag ha skurit tänder av ilska och avundsjuk missunnsamhet om jag hade sett andra båtar där jag själv hade tänkt fiska men jag kan ändå inte låta bli att beklaga det faktum att sportfisket i stort måste vara en aktivitet på stark tillbakagång. Andra, mer lättköpta nöjen konkurrerar naturligtvis. Varför inte se en naturfilm på TV istället för att själv göra sig allt besvär att bege sig ut på sjön? 
Mest ser man hur folk i sina snabba båtar kör ut till några närbelägna öar precis utanför staun och där solar, badar och grillar. Samt umgås med andra som gjort likadant. Så fort det är mulet eller regnar får båten ligga där vid bryggan. 
Nej, nu är det väl bäst att sluta med sin orättvisa betraktelse över andra människor. Alla får naturligtvis använda sina egna båtar precis hur de vill. Sant är dessutom att jag är våldsamt avundsjuk på några stycken. En lite, lite större båt än den jag nu har och en motor på en 20, 30 hästkrafter skulle verkligen sitta fint. Så man slipper sitta och puttra mer än en timme ut till fiskeplatserna och lika lång tid hem igen. Men min gamla Johnson sexhästars vägrar ge upp. Trots att lagren är slut sedan länge bara går och går den.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Fluglina Väder Tid Död
2003-06-08 Gädda Seychellerna 4 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 09:30 Nej
2003-06-08 Gädda Seychellerna 3,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 09:45 Nej
2003-06-08 Gädda Seychellerna 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 10:00 Nej
2003-06-08 Gädda Seychellerna 3 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 10:15 Nej
2003-06-08 Gädda Seychellerna 3,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 10:30 Nej
2003-06-08 Gädda Seychellerna 4,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 10:45 Nej
2003-06-08 Gädda Seychellerna 6 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 11:15 Nej
2003-06-08 Gädda Bali 5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 12:30 Nej
2003-06-08 Gädda Bali 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 12:45 Nej
2003-06-08 Gädda Bali 4,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 13:00 Nej
2003-06-08 Gädda Bali 5,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 13:15 Nej
2003-06-08 Gädda Bali 3 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 14:00 Nej
2003-06-08 Gädda Bali 3 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Sol, s SV 14:15 Nej

 

 
Tillbaka till Startsidan

©Gagnekulla Network Productions