03-08-18                               

Väder: Lite sol, lite moln och lite dis. Svag ost-sydostlig vind som ökade vid middagstiden. Varmt.

 

 

Måndag

 

 

Motigheterna håller i sig

 

 

 eller

 

Augusti är en satmara

 

 

Egentligen har jag inte så mycket att orda om - idag heller. Men såsom varande den ende som skriver om gäddflugfiske nu för tiden här på nätet, känner jag mitt ansvar. 
Åtminstone verkar jag vara det. Det kan ju finnas någon eller några som gör det utan att jag vet om det förstås. Rätta mig gärna om jag har fel på den punkten. Det kan naturligtvis också vara så att folk är klokare än jag och låter bli att flugfiska gädda nu i augusti. Det gör de förmodligen rätt i. Skulle det råka finnas några kvinnliga läsare här på Gagnekulla.net, ber jag å det grövsta om ursäkt för att kalla någon satmara! Det är bara en anglicism som jag råkade ta till. Tyvärr en språklig ovana som jag i och för sig inte är ensam om. I synnerhet här på nätet där den synden rular fett.
Men nog är augusti en svår månad alltid. Att den brukar kallas skördemånad kan jag inte fatta det minsta. Är man sedan fortfarande inne i ett otursstråk kan man vara glad för en kilosgädda efter en fiskedag.
Sista dagboksbladet berättade jag om att jag tappade glasögonen. Än har jag inte fått (köpt, sa Bill. För stora pengar, sa Bull.) mina nya glasögon. Det gör att jag är lite handikappad när jag är ute på sjön. Främst för att jag inte har några polariserande påhäng på mina gamla och ser dåligt ner under vattenytan, både när jag fiskar och kör på okända vatten.
-Ser du inte lika dåligt när du kör på kända vatten?
-Jo, men då gör det inte så mycket för då vet jag ändå var grunden finns och undviker de områdena.
Så nog finns det anledning för en flugfiskare att skaffa senilsnören alltid. När fluglinan hakade i glasögonen och slängde dem i sjön, kom det egentligen inte helt oväntat. Det hade nämligen funnits tendenser till det tidigare. Då och då under mer än 30 års dängande med flugspö, hade jag känt att fluglinan strök sig mot glasögonen och tänkt att "Oj, det var nära!" och så inte brytt mig mer för det kunde gå år mellan gångerna. 
Så ta detta som ett varningens ord. I mitt fall kommer det att kosta 6000 sura kronor. Något kan jag trösta mig med att nu blev jag tvungen att gå till optikern och få min syn kollad, en sak jag skjutit upp i flera år.

Så här såg det ut idag när jag körde ut. Jag är inte infödd Karlskronabo så ibland blir jag lite osäker på namnen men jag tror det här broarna ut till Östra Skärgården kallas Brohålan. 

Oturen som håller i sig, var det ja... Främst gäller det förra gången jag var ute. Den har jag förtigit hittills. Fick bara tre tvåkilosgäddor och det är ju inte så mycket att skriva en story om. 
Dels kan jag skylla på vädret ty det blåste upp till en frisk nordlig vind som var svår att tas med. När jag äntligen fick på en hygglig gädda; ja, den var bara mellan 4 och 5 vikteuroenheter, slet den också tafsen!
På ett sätt som också har varit nära förr om åren men nu i detta nådens år 2003 i augusti, skall det tydligen jäklar ordentligt med mig.

Nämligen att gäddan lyckades simma in i ankarlinan och sno in tafsen i den! Då var det lätt för den att slita av själva ståltafsen. Det är första gången det händer trots att jag alltid ankrar upp så fort jag får på en gädda och brukar vara alert när den simmade förut. Alltså förut i båthänseende och inte som temporalisadverb. 
-Heter det verkligen temporalisadverb?
-Har ingen som helst aning! Men bra låter det, tycker jag. Här följer jag mina egna skrivregler.

Nej, nu åter till idag!
Jag hade egentligen kunnat kalla dagens blad för "Fiska aldrig under tidspress!" men det gjorde jag idag. Skulle nämligen jobba på kvällen. Men både i fredags och i lördags när jag var ledig, blåste det alldeles för mycket och i går söndag, när vinden hade avtagit, jobbade jag. Idag skulle det både vara soligt och lugnt, sades det. Därför ville jag ut. Och med min nya tiohästars Johnson, går det ganska mycket undan så där sparar jag lite tid. Eftersom det skulle blåsa från ost tänkte jag också utforska lite nya områden just i den Östra Skärgården. 

Det här lilla skäret utanför Sturkö är absolut inte nytt för mig utan där har jag varit flera gånger förut. Men de senaste åren utan någon större framgång. Så inte heller idag. Inte ett napp fick jag. Inte en gädda som följde efter ens. Lite får jag nog skylla på augusti. Vattenytan ser blank ut och det beror på att ett tjockt lager av lösslitna tångruskor, bandgräs, ålgräs och alger ligger som en hinna på ytan. Algblomningen var heller inte över utan gjorde vattnet mörkt och svårt att se ner i. Tråkigt. 
Körde ännu längre österut till helt nya områden för mig. Körde långsamt och stod upp i båten med handen för ögonen som den bäste indianspejare. Tur var det för på ett ställe körde jag över ett grund och fick hastigt stänga av motorn. 
Fiskade och fiskade på ställen som såg bra ut. Lagom djupt och med mycket tång och sten men inte en gädda jag såg. Höll nog på i tre dyrbara morgontimmar innan jag lyckades få en liten strandgädda i Stavenäsviken på Sturkö. Då hade jag fiskat mig tillbaka till välkända ställen där jag ibland har fiskat med vadarbyxor. Och även då brukat få smågäddor.

Därefter tog jag språnget över till Tjurkö. Jag vet inte om jag även råkade ta ett språng även i tidsdimensionen för på Tjurkö verkade det inte vara augusti. Vattnet var klart och gäddorna många! 
Hade i och för sig valt ut ett bra ställe och vinden hade både ökat till lagom och låg på, in mot land. Men nu började tiden bli knapp.
Hann bara fiska upp två gäddor men under den korta tiden jag var där såg jag flera andra. 

Ovanstående fisk tog lång tid. En mycket tråkig historia med måhända död och elände i sluttampen. Jag är naturligtvis helt oskyldig till det djupa jacket i sidan på femkilosgäddan. Kan heller inte lista ut varifrån det kommer. Det finns bara på en sida också. Det bör väl utesluta säl, tycker jag. Harpun eller ålaljuster? 
Här ute på öarna förekommer det flitigt att folk huttar ål. Vad gäller det rent språkliga är det svårt att reda ut begreppen. Ibland sägs det att huttning är det som förekommer på vintern från is. Så kallad blinnhuttning med järn. Järn är detsamma som ljuster, ungefär som Neptunus brukar avbildas med. Det är förbjudet. Att använda järn alltså.
Tillåtet är att begagna ett slags saxliknande redskap. 
Då är de ute om natten och driver över fjärdarna med en lådliknande ljusanordning som lyser upp botten som ett akvarium och ett berett ålaljuster höjt. Eller ålsax eller vad det heter. Men det fiskesättet kallas därför att ljusa ål. Just nu i augusti är det populärt när vattnet är varmt och nätterna långa och skadan såg inte ut att vara mer än en vecka gammal. Misstankarna tätnar...
Olagligt harpunfiske kan det också röra sig om. Det finns nämligen folk som dyker och använder harpun har jag ibland hört om. 
Det här med lag och ordning ute på öarna påminner lite om Vilda Västern. Gäller både jakt och fiske. Ja, inte alla förstås men ta till exempel vårjakt på sjöfågel. Det är förbjudet till skärgårdsbefolkningens stora förtrytelse. Ändå hör man hur det smäller och knallar i april. Särskilt när det är dimma och dålig sikt. Det är så man får huka sig ibland.
Även vet jag om att en del använder det förbjudna järnet vid ljusning...

När jag släppt tillbaka den skadade gäddan igen visade den sig tyvärr lite groggy och flöt med buken upp. Det kan de göra i sällsynta fall, men repar sig fort. Men den här gjorde inte det. Drog därför upp ankaret och rodde efter den. När jag rörde vid den vände den sig om på rätt köl och sam iväg och jag tänkte att "Skönt, den verkar bli OK". Men efter en stund flöt den upp igen. Sedan kom jag inte åt den för den flöt in bland några stenar och det hade börjat blåsa upp så jag kunde inte följa efter. 
Nå, vi får hoppas på det bästa. Kanske någon får upp den en gång till framöver och känner igen den? Kanske jag själv i höst och vinter. 
När det äntligen började bli bra var jag tvungen att sluta! 

Nej, en ordentlig sydvästlig kuling som rensar vattnet från tång och alger är vad som behövs nu. Och lite regn och kyla. Sedan kan vi prata fiske igen.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2003-08-18 Gädda Sturkö 1,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, s-m SO 10:00 Nej
2003-08-18 Gädda Sturkö 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, s-m SO 10:30 Nej
2003-08-18 Gädda Tjurkö 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, s-m SO 11:00 Nej
2003-08-18 Gädda Tjurkö 5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, s-m SO 11:15 Nej Konstig skada

 

 
Tillbaka till Startsidan

©Gagnekulla Network Productions