Väder: Mulet på morgonen men ganska snart uppklarnande och faktiskt sol mestadels av dagen. Frisk till hård byig väst-sydvästvind. Inte storm men säkert kuling i vindstötarna. Vattenståndet kring normalt. Plus tio var det men eftersom det varit sådant högvatten på sistone verkade det lägre för mig. Mycket milt.

 

 

 

 

 

 

05-01-13

 

 

Torsdag

 

 

 

Förföljd av tur

 

 

 

 

Vad annars skall man säga? Inte för att jag klagar men ett problem kan bli att ingen tror på min historia. Vet inte riktigt hur brett förtroendegapet mellan mig och de som läser det här är. (Hm... I andanom ser jag hur de dussintals personer som av någon anledning råkat förirrat sig in hit, måttar med händerna som om de fått en 20-kilosgädda... Inte bra.)
Jag har ju det emot mig att det i ingressen på hemsidan mycket riktigt står att allt på denna sida kanske inte riktigt är med sanningen överensstämmande. Men, å andra sidan, vad är egentligen det?
En gammal sanning inom filosofien låter göra gällande att det existerar ingen sanning, bara åsikter om den. Det innebär alltså att sanningen generellt sett är mer svårfångad än en tjugokilosgädda.
Men först några ord om de yttre förhållandena som rådde idag:
Som alla förstår gick det ju inte att hålla till ytterst i skärgården en dag som denna. En orkan och en mer vanlig storm har nyss passerat och man fick söka sig en bra bit in i lä. Min förhoppning var att även gäddorna hade funnit för gott att göra detsamma.  

Jag kan även säga att precis utanför dansbanebryggan på bilden ovan högg det friskt och de som äger sommarstugan ovanför där jag stod och fotograferade, bör se upp när de badar här till sommaren. Så de inte blir bitna i fötterna av stora gäddor alltså...
Nä, glöm det sista. Jag tror att det bara är i extrema fall som de stora gäddorna går in här. Samt om det sker är det bara nu på vintern och då är det vadarbyxklädda gäddflugfiskare som stolpar omkring här i deras badvik.
Fast i och för sig rådde det nästan badtemperatur idag och solen lyste från en molnfri himmel. Väldigt varmt för att vara i mitten av januari. Något som vi för övrigt får räkna med i framtiden. Det är utmärkt för min egen personliga, egoistiska del. 
Många fiskedagar blir det!
Men en sak har jag undrat över; är det tvunget att det kommer att bli ständigt superhögvatten?
Polernas is håller ju på att smälta för fullt och vattnet säges stiga av det. Och högvatten gillar jag inte. Då satte jag mig ner och tänkte till. Räknade lite på det. Och kom fram till att så blir det inte alls. 
För om temperaturen stiger ytterligare blir blir det ju ännu varmare i tropikerna, eller hur? Jovisst. Och det måste ju medföra att vattenavdunstningen ökar. 
Man är ju lite slängd i matte och jag kom faktiskt fram till att det tar ut varandra.
Jag kan enkelt visa det genom formeln N= (t * x) / (m * ÇP) + vK. 
N är naturligtvis Normalvattenståndet, t är temperaturen, m är meltdown som är engelska och den internationella standaren för ett mått på polernas issmältning i cm per år. x är som vanligt i algebrans värld en helt okänd faktor och får sitt värde senare när man löser ut det ur ekvationen. Ç är den ganska sällan använda symbolen för den logaritmiska roten ur. Ihop med P som betyder trycket, det vill säga är ett mått på vattnets förångning räknat i millimol per timme, får man fram ett bra värde för själva avdunstningen.
Avslutningsvis är vK en variabel konstant man får ha med för att det hela skall gå jämnt ut i slutet. 
Så sätt in värden för de olika symbolerna. Räkna och ha kul!
Som alla som kan det minsta matematik genast inser, bevisar formeln att jag har fullständigt rätt. 
För att även ni som läser detta skall begripa det får jag väl stiga ner från de höga matematiska höjderna och tala klarspråk. Det innebär alltså att ju varmare det blir smälter det ner desto mer is. Men samtidigt avdunstar det desto mer, i synnerhet i haven kring ekvatorn. Faktiskt exakt lika mycket som nysmältningen och så undrar folk vad man har för nytta att läsa matematik i skolan; mitt favoritämne!
-Internetombudsmannen här; tror du verkligen ovanstående utläggning förbättrar din trovärdighet? Och när tänker du egentligen berätta den otroliga historien?
-Nu. Fast för att folk skall komma i rätt stämning börjar jag med denna jättebild:

Kom till parkeringen strax innan nio på morgonen och solen hade väl knappt kommit fram ur molnen som höll på att lösas upp. Svidade om och satte ihop spöet. Knöt på en fluga av år 2005s modell. Gick till fiskeplatsen. Vadade ut. Repade av lina och började kasta. Precis som vanligt alltså. Men på tredje kastet, tror jag det var, högg ovanstående gädda. Det är ovanligt!
Jag bokade den senare till 6,5 kg utan att väga den men jag undrar snarare om jag inte underskattade vikten än överskattade den. 

Den var heller ingen kämpe utan snällt och fogligt lät den sig ledas in mot land där jag försiktigt kunde lyfta in den för att ta en närmare titt. 

Ärlig och sanningsenlig som jag är, erkänner jag att jag av alla bilder jag tog på den, valde jag ut den som den ser störst ut på. 
Men det är ett ganska accepterat beteende här i fiskevärlden, tror jag. Man ser det ju till exempel tydligt på de bilder när en skall ta en bild på kompisens stora fisk. Vederbörande håller ju fram fisken så nära att det är konstigt att inte linsen blir alldeles nersmetad av fiskslem.

Men lita på att värmen stigit och hjärtat bultade på lite extra efter denna chocköppning. En sådan här pass stor gädda räddar inte bara fiskedagen utan hela veckan. 
Men det var inte detta som var den otroliga sensationen även om det är lite ovanligt att man toppar dagen nästan på första kastet. Nej, det var nu som det så gott som otroliga inträffade:
Returnerade gäddan till avsändaren, undersökte tafsen för att se om den var all right; det var den. Vadade ut igen. Repade av lina och lade ut flugan ungefär på samma ställe som gäddan högg på. Och en likadan stack upp ett stort huvud, gapade över flugan och tog den!

Vad ger ni mig för den!? Är det sant!?
Självklart är det sant. Den här var lite mindre men samtidigt lite piggare. Tittade mig förskräckt runt omkring för att förvissa mig om att jag inte hade några vittnen för ett sådant här toppenställe vill man ju behålla för sig själv men nu så här i mitten av januari och precis efter storhelgerna är sommarstugorna som obeboddast. 
Att jag sedan visar en måhända identifierbar bild allra överst idag betyder inte så mycket. Skall jag vara ärlig så fick jag inte de här två största exakt där utan en bit därifrån och som sagt, jag tror att detta var ett unikt engångstillfälle att jag hade sådan tur just idag. Det var den ihållande väst-sydvästliga orkanen och stormen som liksom hade pressat in gäddorna här i lä. Så var det nämligen att jag ställt mig precis i lä bakom en udde där stora, skummande vågor jagade varandra till vänster om mig men till höger var det nästan blankvatten. Och där hade de stora gäddorna liksom seglat in och ställt sig. 

Jag försökte ta en likadan bild på nummer två som nummer ett så att man skulle kunna se skillnaderna mellan dem. Så att folk inte skulle kunna säga att det var två bilder på samma gädda men det gick inte så bra. Den här ville inte alls ligga stilla utan vände och vred på sig som om jag placerat den i en myrstack. Trots att jag sade till den i skarpa ordalag att det tog ju bara så mycket längre tid på den här viset, lyssnande den inte alls på det örat utan fortsatte krångla.
Jag gav upp och puttade även denna tillbaka till vattnet, vilken den för övrigt själv var på väg till för egen maskin. Man vill ju inte riskera dess liv och hälsa bara för att få en bra bild på den. Men att det var två olika gäddor och att de vägde som jag påstår får ni faktiskt tro på.
Would I lie to you? som det står i visan.

Jag tror faktiskt att jag aldrig ens fått en så pass stor gädda så tidigt en fiskedag och då än mindre två precis efter varann, någonsin. Få se... Söker igenom minnesregistren... 
Jo, att jag fått en stor gädda alldeles i inledningen på en fiskedag erinrar jag mig nu. Men två, aldrig.

När jag strax efteråt fick två gäddor till blev det nästan för mycket. Skulle jag åka hem redan efter en timme?
Nä, självklart inte utan jag körde vidare till nya ställen. Till nya, liknande ställen där det också borde bildas blankvatten precis i lä bakom en udde. Tänk om det stod stora gäddor där, där och där! För att inte tala om där!

Här greps jag tyvärr av något slags fiskerus och fångstgalenskap och ville sätta ett all-time världsrekord men så lätt gick det inte. Prövade som sagt ställen där de yttre förhållandena var likartade men där hade jag inte ett enda napp. Och om man tänker efter kan det inte gärna finnas så mycket fisk att det blir fullsatt överallt. Nej, jag fick nog tillfälle att lugna ner mig och komma ner på jorden igen. Det var inte förrän på det sista stället jag prövade som teorin bar lite frukt. Som ses i tabellen började det inte rycka i spöt förrän på eftermiddagen. Och det var mer normala, bofasta gäddor av strandformat och inte stora som sökt sig inomskärs, in i vikarna från de stora havsdjupen. 

Jag spekulerade lite i ett dagboksblad förra året vad folk måhända tänkte och tyckte och måhända kallade mig för här ute på öarna där det inte rör sig så mycket främlingar på senhöst och vinter. Det är jag, sopbilen och brevbäraren, menade jag. Lustigt nog såg jag sopbilen här ute idag samtidigt som jag fick svar på frågan. 
På tillbakavägen till bilen när jag fiskat färdigt för dagen såg jag en gammal farbror som höll på att kratta på vägen och stannade till för att prata lite. Det brukar jag göra när jag ser att de gärna vill växla ett par ord, vilket de ofta vill. Men just den här hade jag inte pratat med någon gång förut, det vet jag. Men det verkade faktiskt som om han visste vad jag var för en konstig uppenbarelse. Han kallade mig nämligen för Sportfiskaren flera gånger så jag antar att det är namnet jag erhållit och går under här ute på öarna. Och han sade även att;
"Jaha, och gäddorna har du släppt tillbaka, förstår jag?"
Och att det var sådan där konstiga flugor jag använde verkade inte komma som någon överraskning för honom. Därav drar jag slutsatsen att man är observerad, utredd och betraktad som en udda men ofarlig figur. Som så ofta när man samtalar med de gamla öborna får man höra historier från förr i tiden när de slöjtade efter gädda. Han sade att nu på vintern stod de stora gäddorna ute i djuprännorna och åt av sillstimmen som också gått in där. Samt att de kunde gå upp på grunt vatten då och då vid fint väder. 

Ja, turen är med mig än så länge detta år och en fantastisk inledning har jag fått, tycker jag. Detta med tanke på att udbudet av fiskeplatser är så pass begränsat med dessa västliga stormar och superhögvatten som det oftast har varit. Fast just idag var vattenståndet ovanligt lågt. Bara tio cm över och det är som lågvatten nu. Östersjön är proppfull med vatten just nu och det är den sydvästliga luftströmmen som pressat upp vattnet högst upp i Bottenviken igen. Nu när jag skriver det här någon dag efteråt, har det tillfälligt kommit en högtrycksrygg med svaga nordvästliga vindar och klarblå, solig himmel och allt vatten har rasat tillbaka och skummar högt över normalvattenstånd. Ett par tre minusgrader är det också. Men nu i helgen jobbar jag så det gör mig inte så mycket. Kanske det hinner rinna ut en hel del överskottsvatten genom Öresund och Bälten lagom tills på tisdag då jag åter är ledig? Och att det då kommer in nya, mila lågtryck från Brittiska Öarna som de faktiskt aviserat?
Men det kan lika gärna bli riktig vinter av det. Nu tar jag varje fiskedag som en bonusdag och rätt som det är tar det slut för en månad eller två. Vi får se. Men klart årets bästa dag har det varit idag. Ett rekord som kan stå sig länge, länge. 
Men visst är det otroligt kaxigt att kalla dagens dagboksblad som jag gjort? Sådant straffar sig, säger alltid de gamle.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-01-13 Gädda Ställe ett 6,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 09:00 Nej
2005-01-13 Gädda Ställe ett 5,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 09:15 Nej
2005-01-13 Gädda Ställe ett 1,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 09:30 Nej
2005-01-13 Gädda Ställe ett 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 09:45 Nej
2005-01-13 Gädda Ställe fyra 1,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 13:30 Nej
2005-01-13 Gädda Ställe fyra 2,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 14:00 Nej
2005-01-13 Gädda Ställe fyra 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård västan 14:15 Nej

 

Tillbaka soren.essebo@telia.com ©Gagnekulla Network Productions