Väder: Dimma, dimma, dimma. 

Svag till måttlig nordlig, nordostlig vind på morgonen och hela förmiddagen. Inte förrän vid tolvtiden började dimman visa tecken på att lätta. Solen hade skinit ovan dimman hela tiden men bara orkat igenom i glimtar. 
På eftermiddagen soligt, varmt och fint. Då vred sig vinden mot syd-sydväst och ökade något.

 

 

 

 

 

05-10-07

 

Fredag

 

 

Dimma över stenkumlet

 

 

Eller skall jag återanvända en gammal rubrik; Sista Sommardagen? Sommaren som aldrig tar slut? Brittsommar, kanske? Sannerligen är tiden ur led, som Shakespeare enligt de allra senaste forskningsrönen inte alls skrev.
Nu i helgen är det åter Gäddfiskefestival här i Blekinge och då gäller det att se upp. Jag är inte med men passade på att fiska idag då jag var ledig. En snabb titt på tabellen ger vid handen att smågäddorna var ordentligt i stöten idag och det är rätt; en smågäddsfantom som jag hör inte hemma där de stora pojkarna gör upp om högvinsterna. Han har väl varit och möljat i någon grund vik igen. Eller använt sina pyttesmå flugor igen kan tänka, stackarn!
Men faktum var att det mest förhöll sig tvärtom.
Jag började faktiskt med en liten One-Size och så långt stämde det eftersom det blåste tillräcklig motvind för att jag måste gå ned lite i storlek på flugan för att kunna kasta. Men det var på den flugan jag fick den första och största gäddan. Och inte långt därefter tog en ännu större gädda den lilla flugan. Då bytte jag till en stor gäddsara men det var då jag på allvar började få alla smågäddorna. Och platsen jag befiskade låg så långt ut man kan komma i skärgården. En av Blekinges allra största och stenigaste uddar som jag tog tillfället i akt att prova nu när det skulle vara kav lugnt. Det sista trodde jag enligt väderrapporten men det stämde inte utan det blåste. Men inte så mycket att det inte gick att fiska där. 
Men att dimman inte skulle lätta förrän till middagstid stämde däremot. Verkligen tur att jag inte tog båten idag som jag först tänkt. Kallt och ruggigt blev det också och vattenångan kondenserade om och om igen på glasögonens insida. Annars kan jag visst gå med på att ett visst samband föreligger mellan stora gäddor och stora flugor. Men det är inte absolut. Och ibland är det roligare att fiska efter undantaget än regeln.
Som vanligt när jag får massvis med smågäddor blir jag glad och tänker att det är alldeles utmärkt att det finns återväxt.

Årets bästa hoppbild!

Är man expert på att ta foton på hoppande gäddor eller är påven buddist?
Wow, vilken bild!
Ha, mästaren slår till igen!

Det är den första gäddan också för det gäller att fisken är av en viss storlek om det skall bli en bra bild och det inte ser för ynkligt ut.

Jag vill verkligen betona att jag inte använder en videokamera eller videofunktionen på min egen och sedan redigerar fram en bildruta från filmen. 
Nej, ett knäpp, ett hopp.

Hur gör jag då, undrar du säkert, du avundsjuke läsare för att få dem att hoppa.
Jag har sagt det förut och kan göra det igen: 

"When I say 'jump', they jump!" 

-Internetombudsmannen här; sluta upp och sitt där och beundra din egen bild! Seså, tillbaka till börja skriva nu, folk börjar bli otåliga! Nu har du suttit och drömt en halvtimme och folk tröttnar och går ur! Så bra är den inte.
-Nej, men betydligt bättre än någon på storslokarnas hemsida. Där är gäddorna på så gott samtliga bilder stendöda.
Nej usch, den och det de står för måste jag försöka glömma så fort som möjligt!

 

En fiskehemsida eller plogg som jag mer och mer föredrar att kalla min, bör innehålla en hel del mer eller mindre beskäftiga råd om ditt eller datt. Gör si men absolut inte så! Lyd dem på det att du måtte länge leva i ditt land och allt gå dig väl.
Nu skall jag i alla fall berätta hur jag löste det brännande (avsiktlig vits) problemet med fluglinepekfingerskavsår. Använder man som jag ofta en #5-utrustning men ändå ganska stor fluga kan man få problem med den relativt sett tunna fluglinan. Flugan ger ett visst motstånd i vattnet och därmed uppstår ökad friktion när linan vid hemtagandet löper någonstans mellan höger pekfingers första och andra led. Så tror jag de flesta håller vid flugfiske. Men i början fick jag uppenbara problem med det. Det lätta, men ihärdiga och konstanta trycket gjorde att linan skar ner i köttet med sår, sveda och värk som följd.


Ett bekymmersamt problem blev det faktiskt som jag berört några gånger här.

Jag smorde linan, använde plåster och tejp och krånglade men inget hjälpte. Men så rekommenderade en vän att använda den tyske läkaren dr Zemmelamans nyuppfunna örtsalva som han kallar Zemmelon. Det hade hjälpt min vän, sade han. Och inte nog med att det botade och förebyggde fluglinepekfingerskavsår för all framtid, dessutom så gick han ner i vikt, den botade hans ryggonda, fick håret att växa ut igen, ordnade till kärlekslivet igen, fick musklerna att växa, förebyggde cancer och mjäll och intelligenskvoten ökade med 73 % samt att han vann högvinsten på lotto.


Jag ville inte först tro på honom men så tänkte jag att vad har jag att förlora? Det hade nu gått så långt att jag funderade på att helt sluta med gäddflugfiske. Så jag beställde ett paket, helt portofritt dessutom och det kostade endast 475:- och skulle räcka en hel vecka. Och kan ni tänka er! Efter bara en dags användning försvann... 


Eh... Ursäkta, här råkade jag halka in på fel spår. Så var det inte alls utan jag fixade det genom att helt enkelt låta fluglinan löpa över två fingrar istället för ett.

Precis som bilden ovan visar. Då spreds friktionen på en större yta och nu går det hur bra som helst. Men visst tog det väl några gånger innan man vande sig för ingrodda vanor är svåra att ändra på. 
Blir vadarna lite fuktiga i stöveln efter användandet och inte riktigt hinner torka innan det är dags att använda dem igen? Man kan påskynda torkningen genom att sticka ner en hoprullad tidning i stövelskaften. Dels sugs fukten upp av pappret och dels hålls vadarna öppna så att vattenångan hittar ut. Bra va?
Tillbaka till dagens fiske fast det egentligen inte är så mycket mer att orda om. Annars brukar det vara så att är de små i farten så brukar även en och annan större också blanda sig i leken. Och det extra i synnerhet om man befinner sig i vatten där man ofta ser stora gäddor. Men det hände alltså inte idag och kallt och fuktigt hade det blivit och vinden ökade så jag avbröt det fisket och skiftade helt både natur, väder och fiskeplats. 
Efter en bilkörning, matbit och några minuters paus, vadade jag åter ut. Nu var det enbart sandbotten som gällde. En väldigt stor grundflade med fläckig botten, med en djup kant utanför och knädjupt vatten åt landsidan till. Inget bra ställe ens när det är som bäst. Fast så många gånger jag i och för inte varit här men en och annan gädda har det kunnat bli. Men det var så skönt!
Sakta gå omkring i solskenet i lagom vind på jämn sandbotten och kasta. En verklig kontrast mot morgonens och förmiddagens ställe och fiske. Tyvärr också i avsaknaden av napp. 
De flesta kasten riktade jag dels snett åt sidan för att inte riskera att skrämma iväg någon som stod där jag gick fram och dels naturligtvis ut mot det djupa. Funderade på att gå iland och köra hem för jag fick väl ändå vara nöjd med mina elva gäddor även om ingen var stor. Men så råkade jag göra ett kast inåt istället. Och såg en gädda komma efter. Eventuellt hade den nafsat till också men jag trodde att det var skräp för som sagt, dit jag kastade var det väldigt grunt. Men gäddan var stor! 
I alla fall med mina mått mätt. Mellan fem och sex kilo men ibland kan det vara svårt att uppskatta dem i vattnet. Men den här hade jag sannerligen uppskattat på land!
Enbart för att ta en bild på den, självklart!
Men den nöjde sig tyvärr bara med att följa efter och stannade kvar en stund framför fötterna på mig. Men det var för nära. Snart vände den med en sandvirvel och försvann inåt, märkligt nog. 
Då övergav jag förstås planerna på att sluta fiska utan gick även jag inåt för att fiska av de grunda partierna också. Men varken fick, kände eller såg tillstymmelsen till fisk mer. Men skönt var det.

På söndag är det också Gäddfestival och då skall väl även jag försöka tränga mig fram till stranden och vara med, fast utom tävlan förstås. Men i tankarna har jag utsett ett fiskeställe som jag tänkte pröva och kanske låtsas som jag är med. Börja klockan sju och fiska till två. Det ligger lite undanskymt och är vädret rätt kan man få en gädda där även om jag kanske inte tror att den blir så stor. Det är nog lite för tidigt på säsongen för det. Inte datummässigt men väderleksmässigt. 

 

Till sist vill jag påpeka att jag inte saluför Zemmelon här på min hemsida. 


 

Datum

Art

Vikt

Bete

Båt

Vadande

Flugspö

Fluglina

Väder

Tid

Död

Anmärkning

2005-10-07

Gädda

4

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

08:30

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

1,5

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

08:45

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

1,5

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

08:50

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

1,5

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

09:00

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

1,5

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

09:15

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

2

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

09:30

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

2,5

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

09:45

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

2

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

10:00

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

2

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

10:15

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

2

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

10:30

Nej

AFTM #5

2005-10-07

Gädda

2

Vit Gäddsara

Nej

Ja

Ja

Flytlina

Dimma, s-m NO

11:30

Nej

AFTM #5

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions