Väder: Frisk till hård sydvästlig vind och mulet. En eller högst två plusgrader. 

Väldigt lågt vatten. Cirka 60-70 cm under.

 

 

 

 

 

06-01-11

 

Onsdag

 

Bistert för gäddfiskare

 

 

 

Sedan sist jag var ute har det mycket riktigt varit riktigt vinterväder. Ett ihållande högtryck har medfört friska ostliga vindar samt då och då åtskilliga minusgrader. Men som tur var fanns det här nere i Blekinge höga dimmmoln som något bevarat värmen. Men de två sista nätterna hade det varit mellan sju och tio minus. Illa!
Men så aviserade de omslag i vädret till milt till idag. Skulle börja redan igår och gjorde det också så sakteliga. Friska sydvästvindar tog udden av vinterkylan men det blev alltför kort tid som det hann verka. Är ledig i dag för att jag skall jobba helgen och således var det min enda chans idag på länge så därför stack jag ut.

Ostlig vind är normalt högvattensvind men den hade pågått så pass länge att det mesta vattnet i Östersjön hade hunnit rinna ut. Såg nämligen på smhi att precis innan vindkantringen låg vattenståndet på cirka minus tio. 
Och så kom det sydvästlig, nära-nog kuling! Nästan allt det kvarvarande vattnet blåste upp i Bottenviken och här blev det således superlågvatten.

Det framgår väl lite av den här bilden. I vanliga fall svallar vågorna ända uppe i vassen nämligen.

Sydvästlig vind i januari kan vara en riktig höjdare för mig. Inte för skogs- och månskensbönder dock. Härom dagen var det ettårsjubileum för orkanen Gudrun och även då var jag ute och fiskade. 
Men förra året vid den här tiden hade det varit betydligt mildare och gäddorna uppförde sig som de skulle. Vad jag menar med det är att då höll de sig både till regelboken och läsidorna. 

Jag hyste onda aningar om det så skulle de inte göra idag och det stämde också. Det i sin berodde förstås på att än hade de inte hunnit vänja sig vid väderomslaget. Har det rått ostlig vind länge och vattnet på gränsen till att frysa tar det säkert några dagar till innan vattnet har omlagrat sig och gäddorna intagit sina riktiga platser. Som det nu var idag hittade jag dem inte. Den här lä-teorin jag har grundar sig på det faktum att tvärtom mot sommaren, är det vattnet närmast botten som är varmast. Vid frånlandsvind blåser alltså det kalla ytvattnet iväg och det varmare undertill strömmar upp och det gillar alltså gäddorna. Här pratar vi förmodliggen bara om halva grader eller så men det kan vara det som gör hela skillnaden för gäddorna. Men detta är som sagt bara en teori. 

Av någon anledning kom jag åter att tänka på den lokala staketstriden på Hasslö idag. Jag har nämnt den förut och det är väldigt viktigt ur mitt gäddfiskeperspektiv. Både positivt och negativt. 
Det negativa är förstås att det fordras en riktig machohjälte, en riktigt modig he-man för att våga sig ut till södra delen av Hasslö för att fiska från landsidan. Är man det minsta rädd för vrålande, rasande enorma jättetjurar med sylvassa horn som kommer galopperande i stora hjordar med svansarna rakt upp mot en så fort de upptäcker en, gör man bäst i att hålla sig därifrån. 

Så här ser det berömda/beryktade stängslet ut. Det är grova, rejäla doningar ordentligt med taggtråd och grovt plank som synes och det behövs. 
Både för att hålla de vilda tjurarna instängda och för att det skall motstå vissa Hasslöbors åverkan. 
Ja, staketstriden har gått in i andra andningen nu. Nattliga raider mot staketanhängares hus. Polisanmälningarna korsar varandra! Barnen gråter och vågar inte leka utomhus längre. Hundar och rådjur riskerar livet på taggtråden. Och som sagt, staketet har saboterats flera gånger. Stora hål har gjorts och kor och tjurar har gjort livet osäkert för Hasslöborna. Någon hade 18 kor i sin trädgård en dag. (Detta är sant eller åtminstone har jag sett uppgiften i en tidning. Men han har kanske en stor trädgård). Hemtjänsten vågar knappt köra där och har varit nära att kollidera med boskapen. Polisen kör i skytteltrafik över Hasslöbron. De som rider vågar inte längre göra det längre och så vidare och så vidare. 


Observera att detta inte är något skämt eller påhitt från min sida (knappt heller en enda överdrift) utan bara något som jag läser i tidningarna. 
Men för att inte Hasslöborna skall börja kasta sten på min bil om det ser mig där ute, så vill jag verkligen poängtera att jag inte tar någon ställning i striden vem som har rätt eller fel i det juridiska.

Men en sak är helt fel som det påstås och det är att stängslet hindrar friluftslivet inom hägnet. Ja, inte om man är en modig machotyp som jag själv förstås som elegant brukar glida undan de vassa hornen, finta med flugspöet och daska till den attackerande tjuren med vadarstaven så han flyr. Vad jag menar är att det är det positiva; att de har betat väldigt rent där inne. Där det förr var så gott som omöjligt att ta sig fram går det väldigt lätt nu. Det har öppnat upp stora fiskbara ytor där det i alla fall för mig varit väldigt svårt att ta sig fram. 
Vi får se hur vintern utvecklar sig. Nu står det och väger, tycker jag. Några dagars mildväder till och jag kan nästa lova att jag nästa gång jag fiskar kommer att dra upp åtminstone några fler gäddor än idag. 

Några som definitivt är snabbare på att hitta aktuellt lä än gäddorna är de här fåglarna. Svartänder, doppstjärtar, doffsingar, sotare, alkofåglar och så vidare. Ja, ni vet säkert bättre än jag allt vad de heter de här små svarta simfåglarna som jag alltid ser om vintrarna på läsidorna. 
Jag skall kanske inte säga att jag misstänker - det är för starkt ord, men jag undrar ibland om det inte händer att en större gädda kniper sig en sjöfågel ibland. Jag har inte sett det hända och inte lär jag väl göra det heller. För så fort de upptäcker mig brukar de flyga iväg med ett våldsamt brusande, smällande, susande och plaskande oväsen. 
Men jag undrar just om gäddorna jagar så pass aktivt nu om vintern att de ger sig på så pass stora byten ändå. Inte när det är så kallt i alla fall. Så resonerade jag i alla fall och gick ner lite i storlek på flugan. Till en One size.

Och vad hände då?
Jo, då fick jag dagens enda napp. 
En fin, tvårätters matfisk minsann. Det vill säga att jag delade den så att den räcker till två middagar. Den är ju dubbelt lovlig nu också till skillnad från de två havsöringar jag släppte tillbaka innan årsskiftet. Förrymda regnbågar är alltid fredlösa och hade det varit en havsöring som tog One sizen som jag först trodde när jag såg det gnistra och glimma i vattnet hade den också varit lovlig nu.


Jag får ungefär en "steelhead" om året och oftast just i januari när det är som kallast. Men här ute är det sällan jag brukar se till dem. En stenig udde på läsidan där jag befann mig. 

Och tja, i brist på bullar får man äta bröd... Eller står gäddorna och huttrar på det djupa får man nöja sig med laxfisk.

Men det skapar lite extra good-will och credd när man kommer hem med matfisk och det har man igen senare. 
Hm... jag undrar om jag inte skrev fel här ovan. När jag av misstag kallade en av våra befjädrade vänner för alkofågel. Det skall naturligtvis vara fyllekaja. Eller var det också fel...?

 


 
Datum Art   Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-01-11 Regnbåge   2,2 One size fits all Ja AFTM 6-7 Flytlina Mulet, f SV, kallt 10:45 Ja
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions