Väder: Mulet med lite regnstänk då och då men mot eftermiddagen lite uppsprickande molntäcke med solglimtar.

Nordlig kuling.

Därmed högvatten. Men inte mer än cirka 35 cm plus.

 

 

07-09-09

 

Söndag

 

 

Stiltje och kuling

 

 

 

Först några ord dock om i fredags. Ja, då var jag ledig och ivrig på att äntligen få någon fisk. Eller åtminstone napp. Men det lyckades inte, så när som på ett lamt och svagt hugg samt att en större virvlade kring flugan och ställde sig tveksamt en stund framför fötterna på mig. Ändå hade jag gjort de allra största ansträngningarna att lyckas. Och de består i att jag lastat båten full med vadare, vadarstav och det lätta spöt och körde en bra bit med den till en lämplig ö. Lite ringrostig kände jag mig och det var faktiskt så jag tvekade en stund när jag kommit ut på fjärden; en bit utanför Varvet och kände den ganska friska nordvästliga vinden från sidan. Men den skulle stillna under dagen hade SMHI lovat men hur mycket är deras löften värda egentligen?
Nej, jag tog mod till mig och fortsatte. Jag var på väg mot ett mycket bra fiskevatten, med det förbehållet att det kanske inte var riktigt dags än. Jag menar, är det sommar eller höst? Eller har det någonsin varit en sommar i år?
Men tyvärr fick SMHI alldeles för rätt. För när jag väl nått målet, dressat om till vadarna och gått iland, dog vinden. Stället jag satsade på hade jag ju valt just med den förutsättningen att en frisk nordvästan skulle råda.
Nordvästlig vind är inte bra på sommaren men allra sämst är ingen vind alls. Samt sol. Nu kom sommaren tillbaka med full styrka till råga på allt. Varmt och skönt men ingen fisk. Som var intresserad av att hugga.
Så istället fick jag ägna mig åt fiskspaning. Ganska kul det också. För att jag befann mig på rätt plats, rådde det ingen tvekan om. På sina ställen kunde jag inte gå många meter förrän jag skrämde iväg en gädda som lämnade efter sig ett dammoln, eller vad man skall kalla det när det befinner sig under vattenytan.
Flera upptäckte jag också innan de upptäckte mig. De roade jag mig med att låta flugan hoppa och dansa framför ögonen på. Utan någon som helst reaktion förrän de oroligt och irriterat sam iväg. Ett par fotograferade jag. Men det går dåligt med en kamera utan polariserande filter så när jag kom hem full av förhoppning att man åtminstone skulle kunna se en av dem. Men nej; det blev bara ett virrvarr av gula och gröna skuggor och krokiga linjer genom vågskvalpet.
En annan nackdel som följer på stiltje, särskilt nu på sensommaren är att alla alger och sjögräs liksom flyter ut och blir dubbelt så stora, höga och besvärliga utan en ström som pressar ner dem mot botten. De flesta gäddorna höll sig kring två och tre kilo. Men en var i femkilosklassen.

Så till söndagens fiske:

Då fick jag äntligen fisk. Den första sedan den tolfte augusti; nästan en hel månad. Och då har jag ändå varit ute två hela fiskedagar. Och så mailar folk mig och vill ha tips hur man bäst fiskar gädda här i Blekinge!



Nordlig kuling är bland de allra värsta väderlekstyper som finns här i mina fiskevatten. Ännu sämre blir det när den kommer hastigt. Det vill säga samma dygn som jag skall ut och fiska. Det är den flodvåg av högvatten som brukar blåsa ner från Bottenhavet som är värst, i mitt tycke. Men idag räddades mitt fiske av att det längre upp i Sverige rådde helt andra vindar så högvattnet höll sig inom, knappt, tolerabla gränser.
Sedan en tid hade vattenståndet legat på cirka 20 cm plus så ytterligare 15 cm gjorde inte så mycket. Det är alltså för att gäddorna liksom inte hinner med att anpassa sig så snabbt. Det tar något dygn, tror jag.

Ja, idag var det vadarna och det lätta spöet som gällde. Långt mellan nappen, ytterst svårkastat i kulingen, stora ytor att scanna av samt att jag fick vada väldigt djupt, karaktäriserade hela dagen.

Åh, så kul det var!

Ännu roligare hade det varit om jag hade lyckats landa den största gäddan. Den högg när jag nästan var färdigfiskad på det första stället och jag tänkte att hurra, den bogserar jag in och tar en idolbild på; så pass stor är den!

Jag lossade slirbromsen för tafsen var full av vindknutar, tog tag om vadarstaven med högerhanden och började backa in mot land där en alldeles utmärkt gräsplätt syntes, som gjord att lägga upp femkilosgäddor på. Men då bara lossnade flugan. Så kan det gå.
På tal om något annat så råkade jag se på ett TV-program för lite sedan. Något Vetenskapsmagasin. I alla fall handlade det om nya, fräscha sätt att komma till rätta med den snart stundande klimatkatastrofen. Ett verkade välbekant på något sätt. Jag dristade mig för några år sedan att tycka att det var bra med alger eftersom jag inhämtat att de producerar stora mängder syre och tar upp koldioxid. Men när algerna här i Östersjön ökar och blommar och gör just det, blir det rena katastrofstämningen; tidningarna ägnar spaltkilometer åt det, folk klagar och politikerna säger med sammanbitna tänder att detta Måste Vi Ta Itu Med.
Nå, på TV var det den här australiensiske professorn som ville göda havet med kväve för att få igång algproduktionen med blomning och allt. Så det som är sanning och rätt i Australien är bara ett dåligt skämt i Sverige.

Hm... När man ser dagens gäddbilder kan man kanske få uppfattningen att de gör allt för att lämna Östersjöns vatten... Fast i så fall beror det inte på vårt lilla innanhavs dåliga vattenkvalité.


Vad gäller det så kallade klimathotet är det väldigt intressant att studera i massmedia. Hur man samtidigt, fullt medvetet går åt bägge hållen, så att säga. Hur man i ena ögonblicket förordar och strävar efter största möjliga tillväxt, mer bilar, mer och större vägar, mer industri, mer varor, ökad produktion, tillväxt, tillväxt!
För att i nästa med allvarliga miner hävda att vi måste tänka på miljön och föreslår någon pytteliten detaljändring i bästa fall. Oftast är det dock enbart ord.
"Man" är i detta fallet politiker. Av alla kulörer nästan.

Bland annat förordas kärnkraft av allt fler. Det är ju en helt ren och miljöofarlig energiproducent hävdas det numer. Utan att veta så mycket om kärnkraft, hindrar det mig inte att komma med synpunkter på det. Ett av de största hoten är havens uppvärmning med stigande vattenstånd, smältande isar och glaciärer och isbjörnar som inte har någon stans att ta vägen, hävdas det.
Men, har jag för mig, åtgår det inte tonvis med kylvatten för att svalka ner reaktorerna? Stiger inte vattentemperaturen runt omkring kärnkraftverken? Och inte med några försumbara tiondels grader utan med ända upp till tio grader?
Ansamlas det inte mer och mer tropiska arter av fiskar, växter och maneter i närheten av de svenska kärnkraftverken?
Jo, det gör det.
Det planeras flera nya kärnkraftsverk i Finland och förmodligen i andra länder kring Östersjön och våra egna planeras renoveras, läser jag.
Eller är det helt försumbart?

Nå, i vilket fall som helst är det tacksamt att skriva om och se så lätt jag fyllde den här textrutan!
 

Själva fisket blev inte så mycket att orda om. Inte mer än att det var jättekul när de högg även om de inte var så stora. Idag befann jag mig på ett par av mina senhöst-vinterfiskeplatser och de var nog inte riktigt mogna än. Två fiskedagar med två av de i mitt tycke allra sämsta väderlekstyperna. Men där man kan konstatera att dålig vind är bättre än ingen vind alls.

Sist då några ord om hur regeringens besparingspolitik slår här i Blekinge. All offentlig verksamhet skall noga granskas och sparas på, hävdas det från Reinfeldt et consortes.
I alla fall har Länsstyrelsen redan tagit de rätta konsekvenserna av det och ordentligt krympt sin kostym.


Jodå, här inne finns plats för samtliga nämnder och tjänstemän. Och då skall man ändå komma ihåg att Landshövdingen själv upptar halva utrymmet. Jag menar, hon måste ju ha lite plats att representera på, eller hur?

Så kommer ni till Blekinge och Karlskrona, så ta gärna en promenad i Hoglands Park och spana efter Länsstyrelsens nya residens där den vackert står uppställd på en gräsmatta därstädes.

Det kan också vara en konsekvens av ansvarighetskommiténs betänkande där det hävdas att Sveriges alla län måste krympas ner till en fem, ses större regioner. Då skulle det vara lagom med en husvagn för Blekinges del.
Fast där kanske vi var lite för snabba för den utredningen verkar redan ha blivit överspelad.

Nej, skämt åsido är det naturligtvis för att Blekinge inte behöver större länsstyrelse nu sedan moderaterna är i gång att avskaffa försvaret och lägger ner Karlskronavarvet.

Det i sig måste väl komma som en stor överraskning för alla. Särskilt då för alla moderater.
 

 


Fiskejournal 2007
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-09-09 Gädda Ställe ett 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N 08:00 Nej
 
2007-09-09 Gädda Ställe ett 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N 09:00 Nej På bild
 
2007-09-09 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N 11:00 Nej
 
2007-09-09 Gädda Ställe två 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N 11:30 Nej
 
2007-09-09 Gädda Ställe två 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N 11:45 Nej På bild
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions