Väder:  Större delen av veckan hade det rått ett högtryck över Polen som genererat nordostliga vindar. Så även idag och mycket friska skulle de vara och var. Likaså skulle det klarna upp och bli soligt men det gjorde det inte förrän till eftermiddagen och knappt det ens. Kallt var det.

Vattenståndet hade varit plus tjugo i några dagar men så sakteliga hade det blåst ut genom Bälten och Öresund och idag låg det på cirka 10 cm under.

 

08-09-13

 

Lördag

 

Hemsidor, tafsar och krokar

 

 

 

Jag fick en fråga härförleden om tafsar. Det är en gammal läsare som undrade varför jag envisas med att fästa en wiretafs på varje fluga istället för att använda lösa tafsar som man fäster med en häkta. Låt mig först säga att med gammal menade jag en som hängt med länge för jag tror inte att han är så till åren kommen; åtminstone var han inte det för tio år sedan men kan förstås ha blivit äldre sedan dess. Jag svarade att det är för att jag är lat och konservativ eller något liknande. Nya tafsmaterial kommer och går och många är säkert jättebra och flera har jag provat.
Det han avsåg kan man finna här:  http://scandicangler.com/
Sidan är dansk och tafs heter forfang.
Och visst låter det bra och kanske till och med är det bra. I vanliga fall undviker jag fisketidningar och websidor om fiske men nu var jag inne och kikade lite. Där fanns en del bekanta namn från förr. Samt välskrivna artiklar, proffsiga bilder, fiskefilmer, tips och nyheter, resereportage från exotiska platser och det senaste inom gäddflugfisket. Även från andra områden inom flugfiskets underbara värld. Allt det som saknas på den här websidan med andra ord.

Men nu är det på det viset att jag inte vill ha några nyheter. Jag behöver inga nya impulser. Inte vill jag resa till Mexico och fiska tarpon.
Jag är nöjd med det jag har och tycker inte jag behöver lära mig något nytt. Envist och lika sturigt som tjurigt håller jag fast vid det gamla och invanda. Kring det jag kallar min lilla värld av fiske bygger jag allt högre murar. Det som var bra för mina förfäder och deras förfäder sedan generationer tillbaka duger väl för fanken även åt mig!

Dessutom blir jag bara avundsjuk när jag läser om hur andra alltid får en massa tio och tolvkilosgäddor så fort de gör några kast med sina tunga spön och jätteflugor.
Mycket riktigt fanns det sådana artiklar. Sådant händer aldrig mig.

Passade på att ta en aktuell bild på några flugor som jag nyss reparerat och satt nya wiretafsar på. Och det är klart, de ser inte likadana ut som när jag började gäddflugfiska. En viss evolution har de tvingats genomgå för att klara de krav som en hård och skoningslös natur har utsatt dem för.

Precis som i den riktiga evolutionen har det skett genom mångfald, urval och ärftlighet. När det till exempel blev ont om strutsherl, utvecklade de fibrer av syntetiskt flashmaterial istället som förstärkning och komplement, en egenskap som alltsedan dess gått i arv.
Och Peter, kanske kan en wiretafs i titan bli det som slutligen driver fram dem till den yttersta perfektionen efter vilken de inte kan bli bättre?
Även inom det området har det utvecklats sedan jag började. Mången wiretafs är nu knytbar. Men det är svårt att trä igenom kroköglan på mina små Kamasankrokar med en del. Som till exempel Pafex Fortress från Flugor.se. Doppar jag änden i lack brukar det dock gå bra. Sedan gör jag ett par halvslag men binder ändå ner den lösa änden så det ser snyggt ut och inte blir klumpigt. Det är också därför jag inte tror att sådana där enkla beteslås; typ fluesnapper inte fungerar på min lilla krok. Skulle tro det både blir tungt och klumpigt. Jag tror de är anpassade till de jättekrokar som de flesta envisas att använda när de binder gäddflugor. Enligt artikeln fick man beställa den här titanwiren från USA men sedan den skrevs kanske någon tagit hem den till Sverige?
I vilket fall som helst så köpte jag två nya spolar med Savage softwire flex 0,40 mm samtidigt med de nya vadarna för någon vecka sedan, som jag tänker använda upp först. Och Peter, det är inte alls så jobbigt att fästa den vid flugan och linda och lacka lite. Dessutom blir det en styrande knut som jag tror är bra.
Eeh... Nu var jag kanske inte helt ärligt när jag påstod att jag inte vill resa till exotiska platser och prova på ett helt annat fiske... Det där vadningsfisket efter bonefish har alltid frestat mig... Vada omkring på grunda sandflader och försiktigt lägga flugan framför en kringkryssnade fisk i två - trekilosklassen i solsken... Fast å andra sidan är det ju det jag gör varje fiskedag... Eller åtminstone strävar efter att göra och ibland; när förhållandena är rätt, lyckas jag. Men å tredje sidan kan kanske en regnig novemberdag här inte tävla med en solskensdag i Centralamerika rent väderleksmässigt..? Fast å fjärde sidan, om några år och om det stämmer med klimatförändringarna är kanske både de tropiska fiskarterna här tillsammans med vädret...
Redan har det börjat så smått med multe och alla som gör långväga flygresor till de här exotiska fiskeplatserna drar ju sitt aktningsvärda strå till stacken. Om det nu är vi som eventuellt ligger bakom klimatförändringen.
Men det skall jag ärligt erkänna att det inte är omsorg om miljön och de jätteutsläpp av koldioxid som de stora jetplanen generar som gör att jag avstår från flygresor. Och om jag ändå skulle vilja flyga någonstans så skulle jag, precis som alla andra hitta på någon ursäkt för att just min flygresa inte är så farlig. Titta bara på den eller den som flyger ännu mera än jag! Ett praktexempel är ju Al Gore med sitt privata jetplan. Och så sopsorterar jag minsann...
 

Men nu över till dagens fiske:

Nog är det skillnad på de små, tröga, svenska gäddorna till skillnad mot de hoppande vad-heter-det? i plural alltså; bonefisharna? Nej, det ser löjligt ut. Man får nog översätta hela frasen; the jumping bonefishes...?
Eller heter det fish även i plural?
Nej, det är lika bra att lämna det ämnet helt och hållet för det är ändå svårt att jämföra så helt skilda arter med varandra.

Här är i alla fall dagens femkilosgädda som stiger mot skyn. En bild som jag i all blygsamhet utnämner till en av mina allra bästa i genren.

Det var meningen att jag skulle använda någon av de stora flugorna på bilden ovan idag och jag började även med en av dem. Men så blev motvinden för tuff för mig. Nordostan är en ganska ovanlig vindriktning här men jag hade valt en sträcka där det blev pålandsvind och började tidigt på morgonen. Men det hjälpte inte; det hade nog blåst hela natten. Så efter ett tag blev jag tvungen att byta till en mindre fluga för att orka sträcka tafsen. Kallt var det också för jag hade hoppats på lite sol även om jag hade bra med kläder på mig, tyckte jag. Uselt fiske var det också; jag menar fyra timmar utan ett säkert napp, det händer säkert aldrig de som finns på scandicangler.com.

Till sist blev jag tvungen att vada iland och vandra omkring lite för att få upp värmen. Det första stället var en vik med slät botten och långsamtsluttande utåt.

Egentligen är det lite för tidigt för gäddorna att söka sig dit in men man vet ju inte förrän man provat, brukar jag resonera. Förresten, på tal om att inte veta var gäddan har sin gång. Det är också ett återkommande, tjatigt ämne här på min websida. Jag trodde att jag var ganska ensam om att erkänna det, åtminstone bland dem som brukar fiska efter densamma någorlunda regelbundet men döm om min förvåning när det kom ett inslag i Rapport just om det. Jag höll på att falla ur stolen av förvåning när det skulle handla om sportfiske och gäddor. I alla fall var det Sportfiskarna som hade ett projekt med att märka gäddor och samla in upplysningar om hur de rör sig. Det var ett ganska okänt område nämligen. Samt även skulle de visst ta hjälp av duktiga sportfiskare som anmodades anteckna sina fångster, eller något sådant. Så fick man se bilder på färgglada jerkbaits och hur ungdomar vevade in gäddor.
Ja, mig är det ingen idé att intervjua för de gäddor jag råkar få beror enbart på min vägran att ge upp. Envist fiskar jag på tills jag äntligen råkar hitta någon eller ett par. Precis som idag, med andra ord.
Likaså hade jag lite tur med bildmaterialet idag. Lyckades ta ännu ett kort på samma femkilosgädda för den var en riktig kämpe och var uppe i luften många gånger:

Internetombudsmannen brukar säga att min websida av många uppfattas som amatörmässig och gammalmodig vilket naturligtvis är sant. Det enda jag ändrat är i princip upplösningen som följt den jag haft på mina egna bildskärmar. Stuvat om lite och gjort om intro-filmen då och då när andan fallit på. Jo, en annan sak; i början angav jag platserna jag fått mina gäddor på.
Smärtsamt tydligt blir det när man jämför den med till exempel scandicangler.com här ovan. Ändelsen com står ju för kommersiell och sådana hemsidor går ut på att tjäna pengar och bedriva affärer. Där ligger jag också långt efter. Förgäves har jag försökt beveka massor av firmor att lägga ut annonser här genom åren. Jag menar, vem vill inte få in lite cash? Tror inte heller lite popuppande reklamskyltar med glada färger och klatschiga budskap skulle störa någon utan precis som på reklamkanalerna på TV utgöra ett efterlängtat inslag, ofta roligare än själva programmen som de är.
Kan inte begripa när de svarar med Är du tokig! Vill du få oss i konkurs!? En välkänd firma i fiskebranschen var till och med beredd att betala mig för att inte nämna deras namn här!
Inte ens Kamasan som fått så mycket gratisreklam här genom åren är villig att ens skänka mig en liten förpackning B980 Specimen Eyed Size 6 som tack. Sist svarade de med att varför skall vi det? Du köper ju ändå upp det som vi levererar ut till detaljisterna. Till exempel fick vi nyss en stororder från Fiskeshopen i Karlshamn där du nyss varit och köpt upp hela deras lager.
Suck... Ja, det är inte lätt att bedriva affärer när firmorna är så ojusta. Så tyvärr; fortfarande får ni stå ut med att det inte finns några reklambudskap på denna sida.

Så var det slut för idag.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-09-13 Gädda 2,5 One size fits all Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 10:30 Nej
 
2008-09-13 Gädda 2,5 One size fits all Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 11:30 Nej
 
2008-09-13 Gädda 1,5 One size fits all Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 11:45 Nej
 
2008-09-13 Gädda 5 One size fits all Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 12:00 Nej Med på två bilder
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions