Väder:  Ungefär samma. På morgonen lite dis och dimmoln som lättade framåt middagstiden och så blev det växlande molnighet med mycket sol. Vinden fortsatt frisk och nordostlig. Kanske mojnade den lite framåt tolvtiden.

Lågvattnet ännu lite lägre. Faktiskt ända ner till 20 cm under.

 

08-09-25

 

Torsdag

 

 

Många små bjässar idag

 

 

 

Usch, fiske idag igen, tänkte jag om idag. Åtminstone nästan. Det var ju bara i förrgår jag var ute och ibland kan det kännas lite tätt. Men då hade jag ledig dag för jag hade jobbat helgen och idag semester avsett för fiske. Och då måste man ju helt klart ut, även om det kändes lite motigt. Det var mest för att det är svårt att hitta ställen när det har varit samma väder så länge. Jag vet att jag berört det tidigare fast då har det varit den vanliga sydvästliga vinden. För så är det ju att man inte vill slita på ställena för ofta, utan gärna vill vänta åtminstone några veckor mellan besöken.
Men då jag rutinmässigt går in på SMHI på morgonen och upptäckte det extralåga vattenståndet tänkte jag i nya banor. Igen! Det är precis som Wind of change med the Scorpions. Fast i det här fallet är det sannerligen inte vinden som förändrat sig utan jag. Men, tänkte jag vidare, mitt operationsområde sträcker sig ju ända från Smålandsgränsen i öster till Åhus i väster med undantag från sträckan Ronneby-Karlshamn som är som en vit fläck på min inre karta. Visst, det är lite grovt räknat och det var länge sedan jag kört så långt som till ytterområdena. Men just vid extra lågt vatten, envisa, friska nordostliga vindar, borde det inte vara bra just där?
Exakt var då, undrar du kanske, du nyfikne läsare. Åtminstone när du hunnit läsa färdigt texten och kommit fram till fisketabellen längst ner.
Men inte tjuvtitta!
Det är meningen att läsa den här fiskedagboken och titta på bilderna från början till slut. Alltså långsamt scrolla nedåt. Annars förlorar texten sitt litterära värde och eventuella effekter uteblir. Så ni får vackert vänta tills ni läst klart. Men om jag summerar vikten på dagens fångst så... Eh, vågar jag använda mig av uttrycket tonnage...? Eller låter det en aning för skrytsamt tro...?
OK, jag skall vara hygglig och ge en viktig ledtråd vad gäller åt vilket håll jag körde. Tänk på den danske kungens stad. Klarnar det?
Nej, kunde just tro det. Men om jag säger kung Christian IV då. Han grundade en stad på 1600-talet och det är den jag menar. I alla fall körde jag i det väderstrecket.
Sagt, kört och gjort.
Vid pass klockan sju på morgonen var jag där. Dressade om och vandrade iväg mot kusten. Det var nästan skumt för lite dimma låg kvar och solen hade väl knappt orkat upp. Lite ruggigt och kymigt kändes det för det var några år sedan jag befunnit mig här. Men mina hågkomster stämde ganska bra att vid så här lågt vatten kunde man vada på bekvämt djup och befiska en väldigt lång kuststräcka med vinden snett i ryggen. Till och med fanns det partier med sandbotten mellan områden med massor av sten. Samt rikligt med gäddor, skulle det visa sig. Väldigt snart till det.

Vattnet var lite grumligt och stränderna ganska svårtillgängliga och steniga så ville jag ha några bilder av gäddorna fick jag ta dem i luften.
Det skulle visa sig bli oväntat svårt för de allra flesta totalvägrade att visa upp sig utan strävade mot botten istället.
Synd, för som rubriken säger var det många kraftiga doningar jag landade idag. Uttrycket små bjässar syftar på förra gången då jag menade på att snart får jag en bjässe. I min lilla värld av fiske definierar jag gränsen för en stor gädda vid fem kilo. Andra har andra gränser men min grundar sig på ABUs Rekordfisken en gång i forntiden. De delade ut märken i brons, silver och guld och vad jag kommer ihåg började bronset för gäddorna vid just fem kilo; alltså är en femkilosgädda stor.
Kanske delar de ut sådana märken fortfarande; jag vet inte.


Men på den tiden; 60 och 70-talet var det väldigt viktigt för mig och jag har fortfarande någonstans en liten vapensköld alldeles fullproppad med sådana märken i samtliga valörer. Mest brons och silver men även några i guld. Inte bara för gäddor utan även för havsöring och faktiskt, pigghaj.
Det är vår så att säga inbyggda tävlingsinstinkt som gjort sig gällande. Att alltid sträva efter att överglänsa alla andra. Att visa sig bäst. Att få den största fisken. Att ha den längsta...

Åh, kanske vi inte ska ta upp just den grabbiga tävlingsinstinkten här.

Det är en inställning på både ont och gott, som så mycket annat. Konkurrens. Må den bäste vinna. Slå ut den svagare. Kampen om överlevnad. Djungelns lag. Äta eller ätas. Jo, nog känner vi till den så kallade instinkten. I sina värsta former kallas det för  Socialdarwinism och ledde i sin förlängning till nationalsocialismen. Egentligen borde det kallas för Spencerism efter Herbert Spencer istället för Darwin. Darwin själv var nämligen motståndare till den formen av Darwinism.
Så menar jag att alla som tävlingsfiskar är nazister?
Ja, inte är det långt ifrån i alla fall!
Vilket osökt leder mig in på den snart stundande Gäddfestivalen här i Blekinge. Då gäller det att hålla sig undan. Det är väl någon vecka in i oktober den äger rum. Nå, den brukar alltid ge mig lite grann att kommentera här och det är alltid välkommet för ibland är det svårt att fylla de vita områdena på skärmen med någorlunda meningsfulla ord.
För att återgå till dagens fiske önskade jag flera gånger att varför kunde man inte baka samman ett par av fyrakilosgäddorna till en åttakilos istället!?
Se där hur jag ännu inte lyckats få kontroll över min egen tävlingsinstinkt!
Ta det som ett gott råd; bli medveten om vad som styr dig så blir det lättare att hantera. Du kommer inte undan det men med bättre självförståelse och självkännedom så underlättar det livet.
Nå, det var inte enbart för att jag ville skryta med mina fångster som jag en gång i tiden började skriva här på nätet. Vi drivs nämligen inte enbart av konkurrens och tävlingsinstinkt. Vi vill även dela med oss och hjälpa andra. Och jag minns mycket väl hur jag en gång efter ett mycket lyckat fiske någon gång i mitten av 80-talet, tänkte att det här är alldeles för roligt och bra för att jag skall behålla det för mig själv. Jag ringde Svenne på Sportfiskaren och berättade om gäddflugfisket och han kom hit och vi åkte ut. Han skrev ett reportage som publicerades i nr 4/87. Då hade jag redan flugfiskat gädda i över tio år med ibland, om jag så får säga det själv, fantastiska fångster. Så skrev jag själv några artiklar under 90-talet. Så kom då Internet med sin frihet och stora möjligheter till gör-det-själv med både text och bilder och på den vägen är det.
Lite grann har jag väl lyckats med syftet att få fler att upptäcka hur kul, givande och utmanande det är med flugfiske efter gädda.
Likaså är det väldigt roligt att lägga ut lyckade bilder. Numer räknar jag en fisketur mer som lyckad om jag fått bra bilder än jag fått bra med fisk. Allra bäst är förstås en bra kombination. Under de första åren med fiskedagbok tyckte jag att bilderna med rullen i förgrunden, böjt spö och en virvel på vattenytan var häftiga och ovanliga. Nu har kraven höjts och nu måste de se ut så här:

Så nog är man fast i konkurrensträsket alltid. Tävlar man inte mot andra så gör man det mot sig själv. Det hjälper tydligen inte att fiska ensam just för att komma undan den oundvikliga tävlingen som annars blir följden.

Nä, nu får det vara slut på snåriga resonemang och mer eller mindre falsk djupsinnighet. Det är ett härligt sätt att tillbringa en ledig dag på, ute på kusten. Låt mig konstatera det. Vada omkring och lägga kasten i olika riktningar. Inte slumpvis utan varje kast är riktat och en tanke ligger bakom. Vänta på hugget. Njuta av tillvaron. Stoppa filmen nu och så stannar vi här.

Nähä, nu kommer förstås Internetombudsmannen och skall lägga sig i. Nå, det är väl inte så svårt att räkna ut vad han vill:
-Eh... Det var väl det här med tävlingsfiskare som nazister som du vill kommentera förstås; men det fattar väl alla att det var ett skämt! Det måtte väl framgå av sammanhanget, eller...? OK, OK, jag vet att folk gärna missuppfattar vad man skriver och så får man skit för det.
-Va? Nej, det var inte därför jag kom.
-Jaså, så bra då. Men vad var det då?
-Ditt medvetna sätt att försöka lura läsaren.
-Åh, jaså det. Eh... Förresten, vilket tänker du på?
-Christian den IV och den stad han grundade. Vad menar du förresten? Luras du på fler sätt?
-Nejdå, absolut inte! Men stan är Kristianstad förstås. Det vet väl alla?
-Jo, men det var inte den enda staden han grundade häromkring. Han grundlade även Kristianopel. Opel betyder stad på grekiska eller är åtminstone härlett från det grekiska polis (Jämför Konstantinopel). Så vilket menade du? Kristianstad i väster eller Kristianopel i öster?
-Eh... Åh... Oj, nu tog visst utrymmet slut. Tyvärr finns det inte plats att skriva mer just nu. Tabellen här nedanför blev alldeles för lång och tog allt kvarvarande utrymme.


Fiskejournal 2008
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-09-25 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 07:30 Nej
 
2008-09-25 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 07:40 Nej
 
2008-09-25 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 07:50 Nej
 
2008-09-25 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 08:15 Nej
 
2008-09-25 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 08:20 Nej
 
2008-09-25 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 08:30 Nej
 
2008-09-25 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 08:40 Nej
 
2008-09-25 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 10:30 Nej
 
2008-09-25 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 11:30 Nej
 
2008-09-25 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 11:45 Nej
 
2008-09-25 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 12:00 Nej
 
2008-09-25 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk NO 12:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions