Väder:  Nära noll hemma på morgonen. Snö under natten. Frisk västlig vind som vred mot nordväst. Först mulet så uppklarnande och växlande molnighet. Vid middagstid någon regnskur.

Vattenståndet låg på cirka 20 plus på morgonen.

 

 

 

 

08-12-04

 

Torsdag

 

 

Inne i ett stim

 

 

 

På allmän begäran först lite matlagningstips. Ett populärt ämne nu för tiden och för att orka fiska en hel dag ute i decemberkylan spelar det roll vad man sätter i sig. Likaså för att orka fiska ett helt liv. Då menar jag förstås ett liv som inte slutar i förtid. Här en bild jag tog i morse från smörgåstillverkningen, innan jag packade in det sista i bilen och körde iväg. Det stämmer, de här lyxiga dubbelmackorna rika på hälsosamt omättade fetter, åt jag förstås i bilen.

Det sparar tid. Samt gör bilkörningen både roligare och mer spännande. Nu när dagarna är så korta hinner jag inte ta någon matpaus heller. Snart får man också hålla sig på ett ställe hela fiskedagen för inte kan man slösa bort dyrbar fisketid mitt på dagen med att köra bil. Låter det överdrivet fanatiskt?
Vad sägs då om det här:
Det finns en direkt koppling mellan sådan här mat och att kunna fiska bättre. Och inte minst längre.


Har man lätt att frysa om fötter och händer är det inte så kul att gå i vattnet i januari till exempel och ens fiskesäsong förkortas till snart juni - augusti. Det är lika med katastrof.
Det är naturligtvis ingen slump eller tillfälligheter som gör att vissa fryser mer än andra.

Det beror helt enkelt på hur bra din blodcirkulation är perifert. Det vill säga längst ut från hjärtat räknat. Tår och fingrar. Att det finns en direkt koppling mellan dålig perifer blodcirkulation och vilka matvanor man har, är numer ingen större hemlighet. Inte bara vad man äter utan mer hur man lever totalt sett. OK, detta låter kanske väldigt pretto, och var och en gör naturligtvis som den vill i dessa sammanhang. Men, har jag insett, allt vad man gör i livet får konsekvenser senare. Likaså det man inte gör. Och det där "senare" hinner alltid ifatt dig fortare än du anar...
Jag vill också påpeka att jag inte är perfekt i att följa mina egna pekpinnar för vanans makt är väldigt stor. Ovanans ännu större. Men man vill ju inte gärna ligga på något hem halvsidigt förlamad på grund av en propp den dagen man går i pension och hade tänkt fiska åtminstone tjugo år till. Därför gör jag så gott jag kan och det är till exempel ingen större plåga att sätta i sig ovanstående frukost / lunch.
Fast kanske huvudanledningen till att jag tog med ovanstående bild var att den dels blev bra och dels för att jag missade en betydligt bättre.

Ett par gånger har jag sparkat all tilltro till Ödet, Makter och all religion i baken utan att de på minsta sätt hämnats eller jag fått svar på tal. Men däremot brukar det ju vara på det sättet att fiskelyckan, om det nu är rätt uttryck, brukar växla i ett närmast cykliskt förlopp. Man har en bra dag och så kommer några dåliga, en halvbra och så kanske man får en bra dag till och så där håller det på, mer eller mindre regelbundet. Och idag började det som förväntat. Det vill säga dåligt. Jag menar, efter förra dagens dundersuccé som åtminstone jag tycker, är det ju svårt att förvänta sig storfångst. Hade valt ett ställe ganska långt ut, en halvö bakom vilken det blir lä vid västlig vind och en grund sandplatå där det skall vara högvatten för att bli bra. Gäddor av olika storlekar kan då gå in där och ställa sig. Mest mindre men en och annan större också. Jag började väldigt sent idag. Tror jag la ut första kastet inte förrän vid halv nio. Men det är bara slöseri med tid att börja tidigare nu.
Den sista biten gick jag längs en vass och faktiskt att jag såg några små vågor och vassen rasslade till när några smågäddor raskt simmade ut från densamma. Det verkade lovande men det stannade vid det. Inga hugg alls.
Efter en och en halv timmes försökande var stället färdigfiskat och jag skulle gå tillbaka till bilen. Där kan man välja mellan en snårig, stenig och gyttjig stig i skogen och gå eller vada längs en stenig kustremsa en bit och så gena direkt upp till bilen. Jag tog det senare alternativet för längst bort, blir det en liten stenig vik som det också blir lä i vid västlig vind och där inne kan det också stå en eller ett par gäddor. Flugan jag använde var förresten samma som jag fick tiokilosgäddan på. Hade bara bytt ut wiretafsen på den och så fick den förnyat förtroende.
Och på tredje eller fjärde kastet rakt in i den lilla viken högg det rejält. Väldiga, häftiga plaskanden och stänk rakt upp i himlen, jag sällan sett maken till och så genast iväg. Lika genast förstod jag att detta är ingen gädda.
Dessa blixtsnabba förflyttningar hit och dit och upp och ner i vattnet, linan som skar i vattnet som en kniv och här kan man tala om skrikande slirbroms. Men bara korta ruscher. Men många. Otroligt många, tänkte jag nästan förskräckt. Vad är det jag har på kamasankroken egentligen? För hela tiden höll den sig osynlig. Jag bara skymtade något blankt som hastigast då och då. Ja, att det var blank fisk visste jag ju redan. Men vilken sort? Jag hoppades innerligt på regnbåge.
Och då måste den vara stor! Så länge som den höll på utan att tröttna, menade jag. Eller tänk om det är lax! Är de lovliga nu? Att det inte är säsong för havsöring vet jag ju om och regnbågen är ju fredlös året om, men lax...?
Nå, långt om länge började den tröttna och till min stora både besvikelse och förvåning såg jag ju hur liten den i själva verket var. Samt till sist kunde jag identifiera den som en havsöring. En av de där korta och tjocka modellerna. Och förklaringen till dess mystiska uppträdande: Den var felkrokad. Kamasanen satt på utsidan av gällocket.
Jag hade haft kameran framme och beredd flera gånger men fått stoppa undan den för den blev ju aldrig synlig. Visst kände jag mig väldigt frestad att ta den trots att den var fredad och hade kroken suttit illa till kanske jag gjort det ändå. Havsöringar är känsliga och måste man hålla i dem för att lossa kroken kan de ta skada. Men, tänkte jag, här kommer det att gå lätt som en fjärt att ta loss den utan att vidröra den så jag låter den gå. Jag kan ju alltid köpa fläskkotlett på hemvägen istället. Men först skall den naturligtvis fotograferas noga! Under den långa kampen hade jag manövrerat in mig mot stranden och sett ut en ränna mellan några stenar att hasa upp den stora fisken på, vilken sort det vara månde. Nu behövde jag ju inte det utan tog tag i tafsen med vänsterhanden och höll på lite och drog den fram och tillbaka för att få en bra bild på den. Men så plötsligt bara lossnade kroken under processen och den simmade iväg. Den kunde väl åtminstone väntat tills jag fotat den!

Nu hamnar vi den här debatten så svår att begripa sig på för utomstående. De tycker bara det är urlöjligt och jag aktar mig noga att ta upp den för vanliga människor. Alltså när får man tillgodoräkna sig en fisk som släpper precis innan man skall ta loss den och släppa tillbaka den?
Min huvudregel är att om man verkligen ville behålla den och gick in för det; hade man då lyckats?
Ja, svarar jag på den frågan i det här fallet. För, och detta är sant, hade den varit en regnbåge eller hade öringen varit lovlig, hade jag långt innan hasat upp den mellan stenarna, kört fingrarna in i gälarna på den och snabbt skyndat upp på land med den.
Men själva fiskeupplevelsen lurade den mig inte på och den var enorm!
En bra fluga, den där. Både tiokilosgädda och havsöring...
Och vilken krok hade lyckats fästa sig på det benhårda gällocket om inte en snedböjd, kemiskt vässad metkrok från Kamasan och hålla sig kvar där så länge?

Mycket nöjd, varm och fortfarande med  bultande hjärta gick jag bara upp till bilen och körde iväg till nästa ställe.

Som blev en nyupptäckt liten vik som jag idag provade för andra gången. Hittade den, eller rättare sagt en väg till den, för några veckor sedan och då fick jag ingenting men visste att den snart skulle leverera.

Det gjorde den också. Två gäddor som var mycket pigga och hade uppenbarligen acklimatiserat sig till det kalla vattnet.

Kul.

Men så slutar den här dagens solskenshistoria. Just för att solen sken, det blev kallt, vinden uppförde sig inte alls som den skulle och så fick jag för mig att vattnet steg alldeles för mycket. Enligt SMHI skulle det bli både sydliga och sydostliga vindar idag och jag tänkte att hurra, då kan jag ju köra dit och dit!
Det är ganska sällsynta vindriktningar nämligen och då öppnas helt nya vatten. Men redan tidigt såg jag ju att det var rena västan som rådde ute på Utklippan och jag fick rätta mig därefter. Och nu hade den dragit sig mot nordväst istället för sydost och det är ingen bra vind. Provade en sträcka till men där blev det ingenting så jag slutade rekordtidigt idag. Tror jag var tillbaka vid bilen redan vid ettiden och dressade om och körde hemåt. Under färden upplevde jag kampen mot havsöringen en gång till samtidigt som jag åt en banan, ett äpple, ett päron och ett par mandariner. Så gott!

Ett par slutkommentarer:

Jo, tycker jag, visst får jag väl referera till förra gångens enda fisk såsom en tiokilosgädda. För enligt matematikens lagar är det tillåtet att höja 9,6 till 10. Annars blir det väldigt bökigt och onödigt långt så fort man skall nämna det. Och det skulle inte förvåna mig om jag skulle råka återkomma till den framöver några gånger.
Jag har förresten fått ett par lyckoönskningar för den och dem tackar jag för. Tack, tack!

Rubriken syftar förstås på att jag kommit in i ett stim av häftiga fiskeupplevelser.

Eeh... Det där att ha dålig perifer blodcirkulation... Många kanske inte tänker på det men det är inte enbart tår, fingrar, hjärtats kranskärl och de trånga blodkärl som försörjer hjärnan med syre och näring som drabbas när de kleggas igen, utan även en annan, mer eller mindre långsträckt kroppsdel som också blir lidande. Och, tror jag, betydligt mer lidande orsakar det hos vederbörande och hans partner än att han fryser om fingrarna. Ja, det rör sig alltid om en han. Det kallas erektil dysfunktion.
Jepp, där slog du huvudet på spiken! Just den funktionen gäller det.
Så den som fryser om fingrar och tår men ändå vill fiska om vintern kan ju alltid ta en viagra. Det vidgar alla perifera blodkärl nämligen, enligt vad jag läste nyligen. Det misstänks nämligen användas i dopingsyfte av idrottsmän.
Fast om det orsakar andra problem under fisket, vet jag inte. Och jag vill nog inte veta det heller förresten.
 

En teknisk detalj: På prov har jag minskat bredden på tabellen hemsidan ligger i, från 100 till 95%. Likaså minskade jag teckensnittet från 11 till 10 points. Eller dö poääää som fransmännen säger. Får se om jag får några reaktioner på det. Jag skall själv kolla hur det ser ut på en annan PC vid tillfälle.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-12-04 Havsöring Första stället 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk V 10:00 Nej Inte på bild
 
2008-12-04 Gädda Andra stället 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk V 11:00 Nej På bild
 
2008-12-04 Gädda Andra stället 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl molnighet, frisk V 11:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions