Väder: Kall natt med minusgrader. Klart väder förstås och det förblev soligt så gott som hela dagen.

Vindstilla på morgonen men lyckligtvis började det fläkta ganska snart. Först från sydväst som under dagen ökade lite och blev sydostlig.

Vattenståndet höll sig kring det normala.

 

 

10-03-30

 

Tisdag

 

 

Flugbindningsmaterial

 

 

Årets första semesterdag.

Kanske rubriken borde bytas ut mot "Grusade förhoppningar"?
Detta för att jag idag besökte ett ganska högt rankat ställe, kunde inte direkt skylla på vädret och att jag bara fick ett enda hugg.
Jag gjorde som jag skrev sist: räknade efter hur många sekunder ett genomsnittligt kast tog. Från när jag inledde kastet tills flugan lyfte från vattnet igen. Faktum var att det tog något kortare tid än en halv minut. Så hundra kast i timmen är en bra och jämn siffra att hålla sig till.

Så efter att ha tänkt till, räknat på fingrarna, tagit bort transportsträckor och faktiskt idag, en liten kort paus, kommer jag fram till fem timmars aktivt fiskande. Det blir alltså 500 kast. Minst.
En ännu jämnare siffra!

Ett hugg på 500 kast... Vad är ert genomsnitt?

Lite oroväckande är det faktiskt. I synnerhet som förra säsongen var så dålig. Jag hade hoppats på att det berodde på någon slags naturlig variation och att det inte var något bestående.
Isynnerhet som jag bara såg en enda gädda till förutom den jag fick. Jag menar, solen sken, det var klart vatten, sikten utmärkt och jag täckte en väldigt stor yta. Och såg bara en enda gädda som stod och slumrade på bottnen. Inga nafs, inga virvlar efter, inget ingenting utöver det.

Ja, ja... Än är det lite för tidigt att tappa modet.

Nu över till dagens rubrik och till dagens enda bild.

Som framgår av dagens filmsnutt så rör jag mig i vildmarken idag. Kämpar mig fram genom täta skogar, plöjer väg genom snår och buskage som en bulldozer och hoppar lätt och elegant över höga stenmurar. Använder flugspöt som en machete och slår mig igenom halvdjungeln.

Det är alltid lite av en bonus det här med strandfynd av olika fiskerelaterade saker. Wobblers, drag, flöten och inte minst användbara fjädrar kan man hitta.

Men det här i skogskanten, vad var det?

Ja, givetvis från ett djur, det fattar jag väl. Jag är väl inte dum heller.

Men lite förskräckt blev jag för tänk om det var från en björn!?
Inte omöjligt att de kan ha sökt sig söderut med den stränga vinter som har varit. Och jag befann mig faktiskt i storskogen.

Vargar är ju ingen ovanlighet häromkring. Det är sant; flera gånger har den siktats här i Blekinge men nog ser jag att det inte är från något hunddjur alltid.

Så vad återstår; grävling? Älg? Mullvad? Hare?

Men ett svagt minne från den tiden man band mer vanliga flugor infann sig.

Ett material som hette bucktail. Men finns det verkligen buckar här?
Det låter mer som ett amerikanskt djur.

Ett tag övervägde jag om någon annan flugfiskare varit här, bundit flugor och tappat eller glömt kvar sin bucktail men nej; det lät för osannolikt.

Men faktum är att när jag sedan undersökte den närmare, hemma, så såg själva skinnet preparerat ut. Vänta! Jag ska lukta på det.

Usch! Nä, det luktade varken konserveringsmedel eller gott. På den tiden man beställde flugbindningsmaterial från Flydressing, steg det alltid upp en karaktäristisk, stark doft av malmedel när man ivrigt slet upp förpackningen.

I vilket fall som helst pulade jag ner flugbindningsmaterialet i en ficka i västen och fortsatte. I rask takt ut från skogen. Vem vet vilka faror som lurade där?

Äsch, även idag blev det ont om stillbilder. Ändå hade jag det i åtanke utom just när jag fick det omtalade hugget. Men, sade jag strängt till mig själv, nästa gädda är du så god att ta en vanlig bild på!
Visst, men det blev inget mer napp.

För att ta mig till det första fiskestället idag var jag, som sagt, tvungen att kämpa mig igenom en tämligen tät skog. Som vanligt när man skaffat sig ett nytt intresse, växer prylsamlingen. Man tycker sig behöva både det och det. Samt det.
Därför blev det extra svettigt och jobbigt idag när man tvingas bära med sig en tung ryggsäck med upp- och utstickande stativ, objektiv varav ett är ett meterlångt zoom, olika kameror, skärmar, strålkastare, batteriväskor och what not.

Jag läser förresten att fler hakat på min trend med gäddfilmer. Det lär finnas en film som just heter "Gädda".

Sss, det skulle jag väl också kunna göra. Alltså en riktig fullängdare. Eller inte...?
Vid närmare eftertanke går det nog inte och anledningen är ett formatproblem. Samt att jag inte sparat originalfilmsnuttarna. Trots att de är i ganska låg upplösning tar de ordentlig plats på hårddisken och när jag sparat ner den kompletta filmen i mpeg 2, har jag deletat dem.

"Men vad med din tunga ryggsäck med alla fotoprylarna då? Och varför syns inte den på filmen?" kanske vän av ordning undrar.
Hm... tänkte inte på det... Eeeh...?

Jo, jag menar naturligtvis att jag får börja om från början och hålla på hela året och filma och filma! Självklart. Och hålla HD-kvalité hela vägen.
 

 

Men då får det naturligtvis bli betydligt bättre både fiske och filmer om det skall ge något resultat.

Och ryggsäcken med alla prylarna har jag förstås tagit av mig. Alla grejorna har jag ju använt när jag sköt den här scenen. Fick göra om den sju gånger innan den blev bra!

Ett annat förhållande som jag noterar för i år till skillnad mot andra vårar, är att fjolårets enorma massor av halvförmultnande tång och sjögräs ligger kvar. De ligger ställvis längs en del stränder så man sjunker ner upp till knäna ibland. De uppstår på hösten men brukar vara försvunna på våren. Lätt är det att räkna ut att det måste bero på issituationen i vinter. Den har väl konserverat och hindrat processen både genom kylan som hindrat förmultning och att vågor och strömmar inte kunnat föra bort dem eller kastat upp dem på stranden.
 

Rubriken för dagen hade även kunnat vara "Årets största gädda".     Nu vet jag! Det kan jag ju kalla videon!


Fiskejournal 2010
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-03-30 Gädda En skog, närapå 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Sol, svag SO 11:00
 
Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions