Väder:  Lite halvmulet tidigt på morgonen och några regnstänk faktiskt. Så minskade molnen mer och mer och fram på förmiddagen ren sol. Svag vind på morgonen från öster. Som faktiskt minskade ju längre dagen led. Ovanligt.

Vattenståndet började på cirka normalt och sjönk nog ytterligare några cm under dagen.

 

 

12-05-16

 

 

Onsdag

 

Återblickar och inblickar

 

 

 

Först återblickarna. Gamla barndomsminnen:

Om det var slump eller inte vill jag låta vara osagt men för några gånger sedan skrev jag lite om Norrlandsinställningen till gäddan och det gav viss respons där uppe. Faktum är att jag har förstahandskunskap om både gäddfiske där uppe och vad folk anser om gäddor. Men den är från kusten och jag tror faktiskt gäddan är något mindre hatad där än längre in i landet. Just för att det inte finns så mycket så kallad ädelfisk i Bottenviken som den konkurrerar med. Jo, jag vet det finns både harr och börting men inte så mycket (tror jag).
Jag tillbringade många somrar under min barndom på en ö i skärgården strax söder om Umeå där släkten hade en sommarstuga. Min kusin Benny i Umeå uppmärksammade min hemsida på Facebook för någon vecka sedan och som belöning (eller straff) tar jag med ett par gamla bilder därifrån.

På den vänstra står Benny till vänster om mig och på den högra till höger. Det skiljer några år mellan bilderna. De är från tidigt till sent 60-tal.

Tja... Bilderna illustrerar på ett talande sätt vem det var som fick de största gäddorna... På den tiden fanns inte catch and release och uppriktigt sagt minns jag inte vad gäddorna användes till. Åt vi dem? Gav bort? Men att Benny var väldigt förtjust i att spika upp dem i skogen kommer jag dock mycket väl ihåg... Benny vars riktiga namn är "N'Bännö" bor numer i Umeå och är bland annat rolig krönikör i nån tidning:

http://www.bilobostad.se/?nav=artikel&id=707

Likaså verkar det som folk åter gått igång på det här med gäddfiske med lätt utrustning. Samt att något jag skrev fel- eller misstolkats. Därför visar jag upp min reservutrustning jag använt ett litet tag. Ett Sameo, tredelat klass 6-spö med tillhörande Koma Vision 7-8. Jag råkade skämta om det genom att kalla det:
"Mitt oerhört tunga, påkliknande klass-sexspö med tillhörande jätterulle, mer passande flugfiske efter storlax, tarpon och sailfish än mina smågäddor."

 

Hm... Hur tänkte jag här egentligen...?
 Äsch, man ska inte behöva förklara skämt för då faller de bara platt till marken. Men det var något i stil med att jag fått ett antal både sex, sju och åttakilosgäddor genom åren på mitt #5-spö och tänkte, något överdrivet kanske, att då är det väl den ovan nämnda kategorier storviltsfiskar man bör fiska efter när man gått upp ett helt steg på AFTM-skalan.

Någon ville gärna se mig stå och kasta i motvind med min lätta utrustning.

Det lär inte hända.
Om jag nu tvunget ville fiska av en lovartstrand vid hård vind skulle jag i så fall vada ut en bit och lägga kasten snett utåt. Eller gå till nån liten udde och kasta in i följande vik. Men för att göra det enkelt för mig brukar jag välja andra ställen. Vinden är den enskilt viktigaste faktorn vid fiske, brukar jag hävda. Så när jag planerar dagens fiske utgår jag alltid från hur det kan tänkas blåsa. Från vilken riktning, styrkan och inte minst hur det blåst den sista tiden. Vattenståndet kommer på andra plats, i alla fall när det gäller vadning.

Men... På vilket sätt skulle det förresten gå bättre att kasta i motvind med ett #7-8-spö än med ett #5?
I alla fall om man har en motsvarande tung fluga, som verkar vara främsta argumentet för att köra med grova grejor.

Dra loss flugan från superhårda bottennapp gör väl ingen normal människa med spöet utan man tar tag i linan och drar. Vem vill knäcka spöet?

Det gjorde jag förresten för många år sedan när flugan satt i ett träd. Mitt absoluta favoritspö. Ja, det var alltså på den tiden jag använde #8-9. Det gjorde jag i... Få se...? Jo, något över 25 år fiskade jag i värsta tungviktsklassen. Så viss erfarenhet har jag.

Jag har 0,35 i nylontafsspetsen och gissa vilket som skulle brista först vid en dragkamp; spöet eller linan? Om man drog med spöet böjt, vill säga.
Vad var det mer?
Jo, inom mitt utbredningsområde finns varken näckrosor eller vassar. Jo, det sistnämnda men de växer på så grunt vatten att man lätt kan gå dit och ta loss flugan med handen.

Problem med svåra bottennapp och gäddor som dyker rätt ner i grova tångbälten och tråcklar sig igenom så det är lögn i helvete att dra loss dem har jag ibland. Men enbart vid båtfiske. Är det en gädda 5-10 kg hjälper varken #8 eller #10 att stoppa dem. Eller dra loss dem med spöet. Jo, ibland går det förstås. Ibland får man ro över på andra sidan och försöka ur en annan vinkel. Ibland lyckas det och ibland drar man av tafsen. Med handen förstås.

Sedan vill jag också betona att det inte föreligger ett absolut samband mellan storlek och vikt på gäddflugor.  På en del köpegäddflugor jag har sett, väger nog enbart kroken dubbelt så mycket som en zilverzara. Det är faktiskt inte så att ju större och tyngre krok du har desto större gäddor får du. Finessen är att kunna binda lätta flugor på liten krok som ser stora ut i vattnet; ur gäddans synvinkel. Det är det som räknas. Nu vet jag att många har svårt att ta till sig den sanningen. Desto skönare känns det då att kunna bevisa det. Jag har nämligen förstahandsuppgifter direkt hur gäddorna själva upplever det. Just idag faktiskt fick jag ett par skapliga gäddor som var villiga att ställa upp på en intervju.

Så här sa den första. Det var en mellan 4 och 5 kg som, tror jag, lockats in efter jag precis fått en mindre gädda. Det har man ju lärt sig att man ska pröva och se om inte någon större lockas till platsen där en mindre sprattlat runt:
"Jag fick för mig det var en jättetobis. Det var ju en liten rackare som körde runt där inne och jag tänkta ba', det här får du inte missa. Å jag in och röjde. Undan eller omkull! Fast jag såg han inte. Men den där jättetobisen såg jag, å jag efter! Svepte den snyggt! Men inte fan var det nån tobis! Körd som ett jävla gli alltså! Det här får inte komma ut!"

Från den andra som var närmare fem än fyra kg, fick jag följande rapport:
"Alltså, jag gick på hela grejen. Stenhårt! Trodde bergis det var värsta sillen. De har ju kommit nu. Det blänkte fett. Som värsta bling-blinget! Å ja ba', wow, liksom!"

Så hädanefter vill jag slippa läsa att jag använder små flugor, tack. Utom när jag kör med en One Size förstås.

Så över till dagens fiske:

Ja, att jag fick ett par fina gäddor har jag ju redan berättat om. Vilket ähum, kanske bidrog till att jag kunde vara lite extra kaxig. Fisket för min del har ju varit extremt dåligt nu en tid. Härom dagen befiskade jag ett av mina absolut högst topprankade ställen en hel fiskedag utan att känna minsta hugg. I frisk vind och utmärkta förhållanden dessutom.

Det var ungefär likadant förra våren och försommaren. Dåligt fiske långa stunder och bom gick jag flera gånger. Även idag på första stället där jag var ganska säker på att få flera gäddor. Men icke ett napp där heller. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Har det med leken att göra att det tar lite tid för gäddorna att åter inta sina positioner? Kan det vara deras motsvarighet att efteråt ligga och vila och röka en cigarett?
Kan det bero på att det tar så lång tid att tända den?
Vetenskapen står frågande.

Desto gladare blev jag på det andra stället där det var som det skulle. Jag hade till och med två kontakter med ytterligare två gäddor i fyra-femkilosklassen. De följde visserligen bara efter men det viktiga är ju att de fanns där.

Likaså på dagens tredje ställe var det ungefär som det skulle vara. Fast där stannade jag bara en liten stund för det började bli dags att dra sig hemåt. Plus att vinden började helt dö ut vilket är ovanligt för annars brukar den ju friska i framåt middagstiden.

När jag höll på att packa ihop vid bilen dök det upp ett tyskt par och ville ha fisketips. De var nybörjare så jag pekade ut en sträcka i närheten de kunde prova. Det var helt riskfritt. De fiskade spinn eller förmodligen haspel. Plus att det var eftermiddag, hade blivit kav lugnt och gassande sol. Med allra största säkerhet skulle de inte få något. Men själva sträckan var inte dålig i sig. Hade jag hunnit skulle jag själv gått ner dit och nog dragit några gäddor. 

Så kan jag bara konstatera att trenden med allt senare ankommande näbbgäddor håller i sig. Inte en enda jag såg idag heller. Jag tog förresten en provtur med båten häromdagen och inte heller då såg jag några näbbgäddor. Finns det näbbisar så ser man ju virvlarna när de simmar undan där de står i ytan.

Jag kollade fiskedagboken från förra året och då såg jag de första så sent som den 18 maj. Lite synd för jag hade tänkt pröva och filma dem. Det hade varit kul som omväxling och kanske gör de sig bra på video? Jag minns inte riktigt om jag har filmat dem någon gång. Jo, kanske...

  Vanliga gäddor har jag filmat desto oftare och idag blir inget undantag. Dels är det några äldre klipp men framförallt är det dagens två största gäddor i de ledande rollerna.

Och en annan sak:
Åter till tjatet om att man dödar gäddorna genom mjölksyreförgiftning genom att hålla på i evighet att trötta ut dem med lätt spö. Det stämmer inte. Varken det ena eller det andra.  I en sekvens kan man själva ta tiden för jag har med fångsten av en trekilos hela vägen. Från det att den hugger tills jag släpper i den igen.

Sedan får jag väl erkänna att jag kanske låter dem simma framför kameran lite extra länge ibland. Men lite får de offra sig för konsten, tycker jag. Plus att de ska vara mogna att tas upp.

Jag hade ju tänkt ta med en kameraguide här på sidan. Men utvecklingen sker så snabbt att man inte hinner med.

 Nu det sista: Snart kommer det ut drönare för privatpersoner. Små, flygande spionkameror man kan styra. De minsta små som kolibrier. Perfekt för min del. Låta dem hovra på lämpligt avstånd och få med allt. Dyka ner under vattnet och så upp igen. Man kan en surrande över huvudet hela dagen. Kanske kan man dressera den till att flyga ut med flugan lååångt iväg?
Eller utrusta den med tockna dära fishfinders precis som trollingfiskarna använder...?

 

 

Det händer hela tiden saker med youtube. Nya inställningsmöjligheter och allt möjligt. Som nu lyckades jag få länkrutan här ovan ovanligt stor. Likaledes brukar snälla youtube på sistone tycka att min videor verkar skakiga och erbjudit sig att fixa till dem. Idag tackade jag ja för första gången och det ska bli spännande att se hur det blev.

Och reklam. När jag tittar på mina egna videoklipp, vilket jag bara gör för att se att det funkar, ser jag reklam. Få se... Hur var det nu? Var det Google som köpte youtube eller tvärtom...? I alla fall har de med gemensamma, gigantiska tankekrafter lyckats lista ut att jag är intresserad av fiske så överallt där reklam är möjligt att visa på nätet, dyker det upp reklam för vissa redskapsfirmor. Jag hoppas det inte gör det när andra tittar på mina klipp för jag har ju avsagt mig det erbjudandet att upplåta min kanal till reklam.
Någon har tyckt att min hemsida är oerhört gammalmodig och det må vara hänt men den är i alla fall reklamfri.

Vadningssäsongen går tyvärr mot sitt slut nu. En eller två gånger till så blir det totalt omöjligt. Värme, växtlighet och folktätheten ökar över alla bredder och det blir båtfisket som får gälla. Visst, enstaka dagar med ösregn och hårda vindar kan man kanske smita ut med vadarna utan att någon ser en. Men båtfisket kan ha sina poänger det med och snart är hösten här igen.


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-05-16 Gädda Ställe nu två 3 Zilverzara Nej Ja Sameo #6 Flytlina Sol svag SO 08:45 Nej
 
2012-05-16 Gädda Ställe nu två 2,5 Zilverzara Nej Ja Sameo #6 Flytlina Sol svag SO 09:30 Nej
 
2012-05-16 Gädda Ställe nu två 4 Zilverzara Nej Ja Sameo #6 Flytlina Sol svag SO 09:40 Nej Med på film
 
2012-05-16 Gädda Ställe nu två 4,5 Zilverzara Nej Ja Sameo #6 Flytlina Sol svag SO 10:15 Nej Med på film
 
2012-05-16 Gädda Ställe nu tre 2,5 Zilverzara Nej Ja Sameo #6 Flytlina Sol svag SO 11:30 Nej
 
2012-05-16 Gädda Ställe nu tre 2 Zilverzara Nej Ja Sameo #6 Flytlina Sol svag SO 12:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions