Väder: Ett superhögtryck med högsommarvärme har precis dragit bort. Ryssvärme med heta, nordostliga vindar. För att ersättas med lågtryck från samma håll med iskalla nordliga och nordostliga vindar, moln och regnskurar. Så idag var det mulet och stundtals några regndroppar i luften. Hårda nordostvindar hela dagen.

Vattenståndet höll sig kring det normala. Det var lite konstigt för jag trodde det skulle stiga ordentligt.

 

 

 

12-05-29

 

Tisdag

 

 

Ny rulle

 

 

 

 

Först några ord om förra gången jag var ute, då jag gick bom. Den 24 maj. Nu kan det fritt sägas; nu behöver ingen skämmas längre för att man inte får något. För nu är det officiellt och sant: gäddbeståndet har minskat katastrofalt häromkring! Jag läste det i tidningen härom dagen nämligen och då är det förstås sant. Det var i samband med den här enkäten jag nämnde för någon månad sedan. Tydligen har Länsstyrelsen sammanställt resultaten och kommit fram till detta. Eller är det Havs- och Vattenmyndigheten?

De hade i alla fall tillförlitlig statistik sedan 80-talet så de hade att jämföra med. Det ska bli intressant att läsa vad de kommer fram till för recept eller botemedel. För deras ambition var att fatta beslut redan detta år. Låt mig gissa; förbjud allt spöfiske men fortsatt tillstånd för nätfiske i lekvikarna.
Nej, fy på mig så elak jag är!

Fast så var det väl ungefär med ålfisket för ett par år sedan. De med licens fick fortsätta men alla andra förbjöds. Alltså det storskaliga var tillåtet medan det småskaliga förbjöds.
Sedan att det småskaliga fortsatte i alla fall är en helt annan och tråkigare historia.
Det både hör och ser jag.
Flera gånger bara i år, har jag sett helt omärkta ålahommor. De är så omärkta att de inte ens har några flöten alls. Plus att jag hör från folk på öarna att ålafisket aldrig varit så bra som nu. Vilket visar, antar jag, att många har upphört och att de som tjuvfiskar då får desto mer. 

Så den här bilden blir därmed unik i dubbel bemärkelse:

Dels för att jag lyckades fotografera en helt vild gädda, så att säga.  Alltså den är naturlig och ingen jag släppt tillbaka. Jag upptäckte att den stod på bottnen och lyckades smyga mig helt nära, hålla ner kameran under ytan och ta bilden. Det är inte lätt, för oftast försvinner de i ett moln innan man hunnit så pass nära. Därför blir jag väldigt mallig när jag lyckas.
Men den här sov så djupt att ett tag trodde jag den var död.
Och dels då för att gäddan numer är en så pass sällsynt fisk i mina vatten. Storleken på gäddan bedömde jag till cirka tre kilo.

Återigen det här med gäddförekomsten och stora, respektive små gäddor. Jag läste nyssens förresten i tidningen om den här nyöppnade fiskecampen på Senoren. Blir det totalt gäddfiskeförbud blir den tvungen att stänga ned. Men ägaren var visst med på tanken att freda gäddorna, särskilt under leken. Han skyllde på nätfisket under leken att beståndet minskat. Och att han, liksom jag, sett de här omärkta garnen. Fast de jag har sett, tror jag mest är avsedda för ål. Men jag är ingen nätfiskeexpert så jag vet inte.
Fast, tror jag nog, att jag gick bom just den här dagen berodde nog snarare på vädret. Ihärdiga, nordostliga vindar är aldrig bra. Och idag dog de dessutom nästan helt ut också så det blev kav lugnt och solsken vilket heller inte är en bra kombination. Ett par, tre efterföljare såg jag också.

Min åsikt är nog fortfarande att jag ser en minskning av stora gäddor men att det (fortfarande) finns rikligt med små. Just "ser" är nyckelordet här. För det är ju som bilden här ovan visar; man ser många gäddor när man vadar.

Så det har ingenting att göra med lätta eller tunga spön, små eller stora flugor. När iaf jag vadar, täcker jag stora områden. Med polariserande solglasögon och skuggande hattbrätte, breder havsbottnen ut sig som ett akvarium. Oftast vadar jag väldigt försiktigt och minst lika ofta ser jag gäddan först som den ser mig först. Nu är det  ett par år sedan jag skrämt iväg en gädda över fem kilo. Eller sett någon följa efter. Däremot kan jag se gäddor i fyra, femkilosklassen då och då som jag också fortfarande plockar en och annan av.
Så hur kan det ha att göra med dålig lek?
Kan det vara så att basen med smågäddor måste vara ännu större för att toppen med gäddor över fem kilo ska vara märkbar? Tja, vad vet jag...?

Nu över till något helt annat:
Alla är naturligtvis väldigt intresserade av hur det gick med mina rullinköp. 
Men det struntar jag fullkomligt i för det är ju inte därför jag berättar om det här. Utan man skriver ju dagbok för att senare kunna gå tillbaka och kolla datum och liknande. Så när jag om några år kanske undrar; när jag köpte jag egentligen den där nya Vision Koma 5-6, går jag in här och söker.

Jag beställde den här på nätet. Tyvärr hade de den inte på den firman jag var registrerad på utan fick ta en annan. Fishline heter den. En sak irriterar mig hos många nätbaserade firmor; nämligen att kartan ofta inte överensstämmer med verkligheten. Hur svårt kan det vara att när man säljer en grej att man markerar det i databasen? Momentant.
Så man slipper de här tråkiga meddelandena att just den prylen man vill köpa är slut. I alla fall beställde jag en champagnefärgad Vision Koma #5-6. För det hade de, stod det.
Och som extra bonus komplett med fluglina på!

Men det jag fick i slutänden blev en svart sådan utan fluglina men med extraspole och två spolar backing. Ja, ja skit samma, tänkte jag. Huvudsaken var att min gamla spole skulle passa till det nya stativet och det gjorde den. Så nu har jag en komplett rulle med två extraspolar. Nu får jag hålla extrahårt i spöet och inte halka eller snubbla. Kanske ska jag köpa en snabbsjunkande lina så kan jag även använda spöet vid båtfiske?

På bilden ser den extra stor ut men det beror mest på kameraperspektivet.

Så över till dagens fiske. Även idag var det nord-nordostliga vindar men av helt annat ursprung. Idag var de jämförelsevis iskalla och hårda och lågtrycksbetonade. Så därför fick jag rycka ut med vadarna och båten ligger fortfarande i hamn. Jag har bara varit ute en provtur och kollat så motorn funkar.

Det mest anmärkningsvärda idag blev det jag inte fick. Inte idag heller. Inte en enda näbbgädda. Jag har väl varit ute fem eller sex gånger sedan sista dagen i april. Och inte en enda säker kontakt. Det betyder förstås inte att det inte har anlänt en enda näbbis hit men att minskningen är katastrofal är ett faktum. Hur andras erfarenheter är, vet jag inte. Jag läste hos skåningarna i Lund att de fick den första ganska tidigt på säsongen, den 15 april. Redan 09 (visst är det bra med fiskedagbok!) började jag notera en minskning. Den har eskalerat sedan dess för varje år, om nu en minskning kan öka. Från 132 763 till 0. Jag har räknat!
Det, Havs- och Vattenmyndigheten, är väl någonting att bry sig om?
Finns det ett samband?
Jag antar att ett om leken misslyckas eller blir sämre ett år, blir det mindre antal yngel som växer till sig och lämnar Östersjön. Nu vet jag inte om det är samma för näbbgäddorna som med öringar och flyttfåglar; att de som vuxna individer återvänder till samma plats där de är födda. Men det verkar troligt. OK, ju färre som lämnar Östersjön desto färre blir det som återvänder. Misslyckas leken även nästa år blir det ännu färre och sämre. Och så vidare, vilket skulle bevisas.
Annars producerar förmodligen varje hona så mycket rom i överskott att ett enstaka års misslyckande lätt kompenseras nästa år. 
Här min konspirationsteori: Gäddorna och näbbgäddorna leker i ungefär samma vikar. Den massiva näbbgäddeleken i vanliga fall måste ge upphov till miljontals små yngel. Som borde vara utmärkta för nykläckta små gäddor att glufsa i sig.
Ja, ni fattar...
Sedan kan man spekulera i orsakerna till att näbbgäddeleken misslyckas. Om den nu har gjort det. Samt om gäddleken har misslyckats åtminstone häromkring. Att läget är och har varit betydligt värre längre norrut, har man ju hört om i flera år. Jag vet förresten inte hur långt upp näbbgäddorna går eller gick i vanliga fall heller.
Men det överlämnar jag till Havs- och Vattenmyndigheten att göra. Spekulera alltså. Det har de förmodligen betalt för.

Jag såg den idag förresten. Havs- och Vattenmyndigheten. Jepp, den kom körande i en vit skåpbil där jag kunde läsa deras logga på sidan.
Kan just undra om den såg mig?  Jag höll nämligen på att kasta inom synhåll från en väg när den långsamt kom körande.

Och minsann fick jag en fin gädda idag. Fast tyckte jag, under ett par, tre timmars fiske att det gick ovanligt trögt. Scannade av stora områden utan att se skymten av en fisk.
Men så plötsligt hände det.

Varje år blir jag lika överraskad över vilken skillnad det blir i gäddornas vad-ska-jag-kalla-det, kampvilja? Desperation? Uthållighet och styrka? I alla fall uppträder de som rena explosiva krutpaketen så fort det blir några grader varmare i vattnet.
Plaskande hopp och skrikande rulle!
Detta ännu mer vid båtfiske plus att det brukar vara individuella skillnader mellan gäddorna.
Det är ju ännu en av mina käpphästar jag brukar ta en ridtur då och då, att en gädda blir mer panikslagen och desperat när man fiskar från båt än när man vadar. Att det är skuggan från båten den blir rädd för.

Jag minns mycket väl från den gamla goda tiden, på slutet av sjuttitalet och hela åttiotalet då jag drog massvis med stora gäddor under båtfisket på sommaren. Vilken seg och långdragen kamp det alltid blev när man fick på en gädda över fem kilo. Och det hände ofta.
Och en, säger en gång var det en som blev så utmattad att den bara låg och viftade med bröstfenorna i ytan. Jag vände den på rätt köl och den simmade ner. Bara för att en stund senare flyta upp igen. Jag rodde dit och vände den en gång till. Så där höll det på ett bra tag och än i denna dag tänker jag på den ibland och undrar hur det gick.

Men den här simmade iväg bort till stenen med kameran på och ställde sig där så fort jag lossat kroken. Jag vadade försiktigt bort till den för att försöka få med den på bild men innan dess bara försvann den.

Ja, den här bilden är klippt ur videon. Så småningom blir det väl en film där den scenen ingår. Men det lär dröja. Slemalger och ålgräs växer till på läsidorna och sommarstugorna fylls. Båtfisket återstår. Numer vågar jag mig bara ut när det är lugnt och då är sommarfisket uselt och när fisket är bra vid regn och friska vindar, stannar jag hemma.

Förresten blir det väl extra trångt på sjön i sommar. Först är det ju båtarna från Dragsö camping och i år blir det ännu fler från Senorens Fiskecamp. Plus alla som redan bor här och har båt och vill ut och fiska. Plus att gäddan är utrotningshotad. Vad blir summan av den additionen?

En sista grej; Jag har ingen smartphone. Funderar på att skaffa en för nu lär det finns nappappar.


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-05-29 Gädda Ställe ett 4,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 09:45 Nej
 
2012-05-29 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 10:30 Nej
 
2012-05-29 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 10:45 Nej
 
2012-05-29 Gädda Ställe två 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 11:00 Nej
 
2012-05-29 Gädda Ställe tre 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 11:30 Nej
 
2012-05-29 Gädda Ställe tre 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 11:45 Nej
 
2012-05-29 Gädda Ställe tre 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan AFTM 5 Flytlina Mulet, hård N0 12:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions