Väder: Tämligen svaga vindar. En lätt bris från öster som så sakteliga ökade och vred sig mot sydost. Lätt regn då och då och ganska kyligt. Fram mot dan lite uppklarnande med solglimtar.

Vattenståndet låg på cirka 10 cm över.

 

 

12-05-07

 

Torsdag

 

Båtpremiär

eller

 

Flugbindarnas Titan

 

 

 

Låt oss börja med den sista rubriken. Ja, ett känt problem för dem som binder gäddflugor är wiretafsens beskaffenhet. Efter många års experimenterande och testande olika material har jag ännu inte hittat det helt perfekta ämnet eller sättet. Alltså en wire som dels är lätt, inte krullar sig och framför allt håller gång efter gång. Som det nu är tvingas jag klippa av wiretafsen efter x antal gäddor och fästa en ny. X ligger från två, tre stycken upp till max tio. Det år så olika hur de sitter i gäddkäften. Pafex från flugor.se har varit nära men så skippade de den tunna varianten och säljer numer bara den tjocka. Den kan jag inte ens trä igenom kroköglan.

Så någon gång i vintras eller höstas köpte jag på mig några nya sorter hos Kamms för att prova. Jag brukar alltid kolla på gäddtafsar när jag är där eller i någon annan fiskebutik om det kommit någonting nytt. Då såg jag den här spolen med titan eller titanium. Den var nog dubbelt så dyr som andra men de varade i all evighet, påstod försäljaren, så i det långa loppet skulle det bli billigt.
Så jag slog till för väldigt tunn, stark och lätt verkade den vara.

Jag band väl upp några flugor med den och testade. Fick även mail från andra som prövat materialet och varnade för det. För det verkade inte funka just med flugfiske. Det liksom sprack. Och det stämde.  Förmodligen är det själva flugkastandet med upprepade, ständiga knyckar som orsakar det.

Wiren tålde inte att vikas dubbel som jag brukar göra om kroköglan. Själva tafsdelen verkade i alla fall väldigt tålig och krullade sig inte det minsta eller repade upp sig. Men inte gick det att använda flugor där wiren gick sönder i fästet till kroken. Jag kollade det efter varje gädda och snart nog kände jag de supervassa piggarna där wiren spruckit upp. Då la jag undan den flugan och klippte av titantafsen och fäste en vanlig senare.

Det var ju förargligt för dyr var den.

Men nu, ett halvår senare kom jag på en idé. Varför inte fästa den på kroken utan att böja den? Titanwiren alltså.

Så jag gjorde det som på bilden här till vänster.

Trädde den igenom kroköglan, lindade hårt med bindtråd och lackade ett par gånger.

Bara genom att trä den genom kroköglan, fördelar det kraften en hel del, tänkte jag.

 

 

Sedan band jag på en vanlig zilverzara och så här ser den ut.

Det blev lite besvärligare att binda den bekvämt när tafsen redan var påsatt men det gick. Så, kommer det att hålla?

Eller kommer tafsen flygande och en stor gädda vänder med en zilverzara fäst i käften?

Idag skulle jag prova.

Visst, lite ryckte och slet jag i tafsen innan men jag litade på konstruktionen.
Så hur gick det?

Tja, halvbra, kan jag nog sammanfatta det med. Den lossnade inte från kroken och den krullade sig inte; så långt var allt väl men sprack gjorde den lik förbannat.

Efter den femte gäddan. Då gick ett par fibrer sönder och liksom repade upp sig så jag blev tvungen att byta fluga.

Men en synnerligen hård pers och tuff behandling hade den också blivit utsatt för!

Därmed är vi inne på dagens fisketur. Lämnade vadarna hemma och körde ut med båten.

En sällsynt tur med vädret hade jag. Lagom vind, mulet och lite regndroppar. Lagom vind för mig i båt är knappt en krusning på vattnet. Och hur ofta är det det?

Men så började jag också tidigt på morgonen. Höll mig helt nära stan också. Inte för att jag trodde det var särkilt bra där utan mest för att jag inte vågar mig långt iväg premiärturen. Men fisket var överraskande bra.

Det började med fyra eller fem som bara följde efter. Märkligt, tänkte jag, är det för att det är lite för mycket blått i flugan?

Men har man zilverzara är det aldrig flugans fel. Aldrig!

Nähä, brukar jag alltid tänka då, skyll er själva då, för #%¤#¤#!!, era gädd#%#¤!!

 

Så här såg det förresten ut på morgonen:

Och, är det väl bäst att tillägga just idag; Den svarta punkten alldeles till höger om solen är inte planeten Venus. Nä, det är bara en mås. Man ser det på vingarna.

Av de som följde efter var i alla fall minst två över tre kilo. Nå, då finns de kvar nästa gång jag försöker, brukar jag också försöka tänka. Eller inte. Än är det försommar och knappt ens det. När supervärmen kommer och likaså alla semesterfirare så är de nog borta.

Men så blixtrade det till. De flesta kast man gör även från båt har en tanke bakom sig. Man siktar och överväger. Man försöker täcka in de ställen man vet en gädda brukar stå. För min del brukar det medföra en massa kastande sig på årorna för att rätta till kursen. Eller jag flyttar mig från aktern till mitten eller tvärtom. Varför? Jo för det påverkar hur båten driver. Jag strävar alltid att den ska driva exakt som jag vill. Täcka den udden eller den lilla viken och undvika att driva upp på land eller på den där stenen som ligger i ytan. Så jag i lugn och ro kan fiska av sträckan. Ibland går det bra och ibland inte alls. 

Nu hade jag lagt mig så jag närmade mig en undervattenshåll som avslutades med en stor sten i ytan. Mellan hällen och stenen var det mörkt vatten; det vill säga en djuphåla. Exakt när jag drivit i läge, la jag fluglinan där emellan och började hemtagningen. Då sög det i ordentligt. Hade jag fastnat i själva stenen? Nej, kände jag strax. Och resten finns på filmen. En gädda som jag absolut tror väger fem kilo. Det var dagens första hugg och tänk om titantafsen lossnat från kroken.

Närå, den var helt oskadd trots att kroken satt så långt ner i käften att jag fick gå in med tången bakvägen, genom gälbågarna för att lossa den. Vingen fladdrade efter den som en extra bröstfena.

 Efter ett tag och några mindre gäddor senare, blev det åter dags att knäppa på kameran.

  Just det, ännu en ny video blev det idag. Trodde inte jag skulle få ihop material till en så snart. För det är en bra video. Detta enligt min interna standard förstås. Och precis som på beställning och som om jag fuskat till det på något sätt, illustrerar den på ett närmast förbluffande sätt, saker och ting jag diskuterat här de senaste gångerna.
Som att det inte är spöets AFTM-klass som styr hur hårt man kan ta gäddorna utan det är slirbromsens inställning.
Som att man inte bör ta upp gäddorna i båten förrän de är mogna så de inte börjar sprattla när man lossar kroken. Som den största råkade göra. Men genom en otrolig tur hade jag precis fått loss kroken och genom sprattlingen spottade den ut flugan! Annars brukar det riskera att skada gäddan.
Som att de kämpar som djur vid båtfiske och/eller det har blivit sommarvarmt i vattnet.

Att se sig själv på video har sina sidor. Här blev jag förvånad över hur jag misshandlar mitt stackars spö. Och kanske ännu mer förvånad över att det höll. Tala om böjda spön alltså...

Traditionsenligt börjar filmen med några korta sekvenser från sjösättningen.

Jag var inte ute många timmar och även fortsättningsvis hade jag flera efterföljare.

Tänk om, tänkte jag, man kunde liksom plana ut havsbottnen och förlägga den på mina vadningsområden. Då skulle jag absolut ha fått betydligt fler gäddor att ta. Och jag skulle ha tagit minst dubbelt så många. Vid båtfiske har man oftast bara en chans på gäddan. Båten driver, gäddan ser båten och sticker eller när man är redo för nästa kast har man drivit över fisken. Men när man vadar har man en helt annan kontroll på situationen och stället. Ofta kan man även locka de tröga gäddorna till hugg. En del behöver trugas ett par gånger. Det hinner man inte från drivande båt utan det är de allra hungrigaste man lockar.

Ofta men inte alltid förstås. De gäddor som följer efter eller missat i hugget får man ofta i nästa eller näst-nästa kast. Nå, det är som det är och utan båt skulle det inte bli något fiske alls för min del under högsommar och värmeböljor. Ta det heller inte som klagomål över dagens landade gäddor. Det var precis lagom. Kul med liv i vattnet. Fortfarande: inga spår, virvlar eller nyp från näbbgäddor.

Vad gäller titanium och wiretafsar är det tillbaka till ritbordet som gäller. Samt hur ska jag kunna använda den flugan en gång till? I kroköglan löper ju titanwiren. Ska jag behöva klippa av vingen och fästa den på en ny krok?
Ja, livet är fullt med svåra val och besvärliga frågeställningar.

 


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 5 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag O 07:15 Nej  På film
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 2,5 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag O 07:30 Nej
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 2 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag O 07:45 Nej
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 2 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag O 08:00 Nej
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 3,5 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag O 08:15 Nej  På film
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 1 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag O 08:30 Nej
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 2,5 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag SO 09:00 Nej
 
2012-06-07 Gädda Kring Karlskrona 2 Zilverzara Ja Nej Sameo #6 Sjunklina Mulet svag SO 09:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions