Väder: Regn under natten men upphörande till på morgonen. Sedan mestadels molnigt. Mot middagstiden någon fläck med blå himmel.

Sydvästlig kuling med upp till 19 sekundmeter i byarna (kan ha blåst ännu mer).

Vattenståndet sjönk hastigt från 5 plus till 15 minus cirka, under tiden jag var ute.

 

12-06-25

 

Måndag

 

 

Håll i hatten!

 

 

 

Mot bättre vetande körde jag alltså ut idag. Kan man nästan säga. Men jag har semester och inget annat för mig. Sydvästlig storm eller är det bara kuling? Jag får kolla. Så här säger Wikipedia:
 "Kuling eller kultje är en sjöterm för vindstyrkor10,8–20,7 meter i sekunden eller 6–8 beaufort. Motsvarande begrepp på land för vindstyrkor13,9–20,7 meter i sekunden är hård vind. På skalan över vindstyrka ligger kuling mellan frisk bris (5 beaufort) och halv storm (9 beaufort)."

Det lät komplicerat. Men storm verkar det inte ha varit. Men styv kuling i alla fall. Förresten har jag inte sett toppresultatet på högsta vindstyrkan utan kollade bara en gång tidigt på morgonen och en gång på eftermiddagen när jag kommit hem.

Man kan sitta hemma i sin kammare och spekulera och räkna ut var det är bäst fiske just idag, visst. Man väger in vindstyrka, vattenstånd och en del andra faktorer och försöker jämka samman allt till ett: Där! Just dit ska jag åka idag! Nu på sommaren är ju första valet om man ska ta båten eller vadarna. Fast med styv kuling är båten otänkbar. Det mest vettiga var väl egentligen att stanna hemma och göra något nyttigt istället. 
Ofta blir de här skrivbordsbesluten helt fel när de konfronteras med verkligheten nere vid kusten men så faktiskt inte idag. 
En regel säger att man ska söka gäddan i lovart. Och alldeles särskilt på sommaren. Fast jag tror inte ens värsta regelfanatikern skulle envisas att det gällde även vid styv kuling. Själv har jag bara en regel vid gäddfiske och den lyder att det finns inga säkra regler. Man kan tro och man kan förmoda. Ibland stämmer det och ibland blir det helt bort i tok.

Sol och stiltje ger uselt fiske är i alla fall en regel det är svårt att argumentera emot. Men dels är det sällan det råder och dels när det ändå råder, oftast tidigt på morgonen, brukar det ofta börja blåsa om man bara väntar en stund.

Men så har vi den här regeln som säger att man ska söka gäddorna i lä vid oväder. Jag vet faktiskt inte om den är allmän eller om det är något jag själv kommit på. Eller om den gäller nu på sommaren. I alla fall chansade jag på den och gick efter den.
Men att den skulle stämma så väl in idag kunde väl ingen ana! Där nästan alla tolv gäddorna kunde ha utgjort en vanlig dags toppnotering. Normal dag för mig: fem, sex smågäddor med en tre - fyrakilos i topp. Ett resultat jag är nöjd med. Men idag: på tok för mycket!
Där ja' ba; Åh, nej! Inte en till! Hoppas den släpper!

Här en u-bild på en av de sista gäddorna. Här borde jag ha kunnat bjuda på bättre bildmaterial men inte många var benägna att hoppa.

På tal om regler kom jag på en till jag nog har och det är att gäddorna är dynamiska. De flyttar på sig gärna, långt och ofta. Vilket i och för sig gör att det är så svårt att sätta upp regler. Ändå tyckte jag för några gånger sedan att jag hittade gäddorna på många av de gamla vanliga ställena. Så hur tolkar man det?
Ja, den som det visste. Det tillhör väl ett av livets allra största mysterier som det nog inte är meningen att vi människor ska veta.

En risk när man ska fiska i oväder; till och med i lä, är att vattnet kan vara uppgrumlat till en enda sörja. Det var det också på det första stället. Där fick jag vända om och gå tillbaka samma långa sträcka. Ett riskfyllt företag på sommaren i vadare. Men det var tidigt på morgonen och kyligt och som sagt, blåsigt så jag blev inte överhettad.

Stället jag till slut landade vid låg i lä (förstås) bakom en halvö. Ett halvhyggligt ställe i vanliga fall men inte kunde jag ana att halva Östersjöns gäddbestånd verkade ha sökt skydd där. Lite grumligt var det vilket i och för sig kan vara bra. Lika märkligt var att nästan alla var vad som brukar kallas grov gädda. Jag lokaliserade till och med vågen om någon riktigt stor skulle visa sig. Mitt ögonmått räcker inte riktigt till när de hamnar kring och över sexkilosgränsen. Det är sällan nu för tiden man får någon övning på det. Men risken var uppenbar idag. Samt en anledning till att jag fortsatte.
Jag måste förresten komma ihåg att antingen skaffa en våg till eller flytta över den jag i fiskevästen till väskan jag har i båten.

Tja, det blev ytterligare en video av det.

Jag antar att många kollar på andras fiskevideor. Själv gör jag det hos Global Flyfisher: http://globalflyfisher.com/video/ och visst får man skämmas över sina egna resultat i jämförelse med de flesta andras. Men, brukar jag tänka, hade jag också med någon som hela tiden filmade vad jag höll på med skulle även jag lyckas klippa till en film som åtminstone liknade alla andras.

  Som nu i dagens blev det pinsamt uppenbart. Men på något sätt bara måste jag ju dokumentera detta unika fisketillfället. Ja just unikt, för det lär jag ju aldrig få återuppleva när gäddorna är på gränsen till utrotning här i Blekinge ju.
Idag fick jag inte med några som helst bakgrundsscener. Ni vet, man zoomar långsamt in en mås som kämpar mot vinden, jättevågor bryts till skum mot klippor, på avstånd syns en figur ute i vattnet och viftar med ett flugspö och inte minst naturscener i motljus. Inte att förglömma närbilder och konstnärliga vinklar. Och kanske framför allt; snygga soluppgångar. Eller nedgångar.

Nä, här blir det mest rörigt, skakigt och virrigt. Samt huvudlöst.
Många av videorna där är bara trailers för köpefilm. De med högljudd musik och snabba klipp. Ofta från tropiska vatten och snabbsimmare.

Förresten brukar jag använda mina filmklipp för att i efterhand kolla hur mycket gäddan egentligen vägde. Allt går så snabbt när jag får en. Det ska filmas och det ska landas och det ska helst se dramatiskt ut och så ska man snabbt sätta tillbaka fisken att jag ofta glömmer att ta ett riktigt ögonmått på gäddan. Var den på fyra eller ska jag sätta fyra och ett halvt istället?

Visst kan jag känna mig sugen på att resa till Kuba eller något liknande ställe och pröva fiska efter bonefish eller tarpon eller vad det nu är som finns där. Flugorna har jag ju redan. Och visst kan jag ta en tarpon på mitt klass-fem-spö...? Det gäller bara att ha en större rulle som rymmer mer backing. Och vad är det för skillnad mellan barracuda och gädda? Ingen alls knappt.
Förresten fiskar jag redan på flats. Det syns på filmen. Men vad jag inte fattar är varför de flesta använder rånarluvor där nere. Jag trodde det var varmt och soligt. Eller är det för att skydda sig mot UV-strålning som reflekteras från vågorna? Vad är det för fel på solkräm och hatt, i så fall?

Dagens största gädda hade en skada på sidan. Bara på ena sidan så det kan inte har varit efter en säl. En halvmissad huggkrok? Jag är ganska säker på att det är en skada och inte sjukdom. Sedan hade den dåligt lokalsinne också. Det är därför jag får hålla på så länge att lotsa ut den på djupt vatten för den simmade hela tiden åt fel håll.
 
Suck... Ofta när man sitter hemma och ska försöka få ihop en film av alla snuttarna ångrar man att man inte tog sig tid att filma det eller det. Och ljudet är en katastrof. På min Go Pro Hero är det ju så idiotiskt att för att kameran ska bli vattentät, lägger man den i ett vattentätt plastskal. Varför man även låser in kamerans mikrofon. Det är därför det smäller och skrapar det minsta man rör skalet och knappt några ljud utifrån tränger in. Fast å andra sidan så blir det bara kraftigt vindbrus så fort det blåser det minsta lilla om inte mikrofonen är avskärmad. 
Men vem har sagt att ska vara lätt?


Då så... Efter den här dagens, med mina mått mätt, fantastiska resultat kan det dröja tills nästa rapport. Ofta brukar en sådan här lyckad dag straffa sig... Den kan följas av sju års olycka... Eller åtminstone några gångers misslyckanden. Ändå är jag inte vidskeplig. Eller också är jag det fast jag inte vet om det.

För att återanvända ett gammalt skämt: När jag packade ihop grejerna fick jag inte ner spöet i fodralet. Det hade varit böjt så länge och så mycket idag att det fortfarande liknade en hårt spänd pilbåge!


Fiskejournal 2012
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2012-06-25 Gädda Ett tillfälligt bra ställe 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 08:00 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 08:10 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 08:20 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 08:30 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 5,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 08:45 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 09:00 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 09:15 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 09:30 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 09:45 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 10:15 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 10:30 Nej
 
2012-06-25 Gädda Samma ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan #5 Flytlina DT Mulet, SV kuling 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions