Väder: Frisk vind redan tidigt på morgonen. Sydvästlig sådan. Mest mulet och regnet hängde i luften. Fast stannade där. Korta solglimtar då och då.

Lågvatten ner till 10 - 15 cm under.

Varmt.

 

 

 

13-06-22

 

Lördag

 

Fiske vid midsommartid

 

 

Rubriken syftar naturligtvis på visan: "Du lindar av olvon en midsommarfluga..." För idag var det midsommardagen och det är viktigt att slå fast.

Mer mitt i sommaren är svårt att tänka sig och då är det egentligen båtfiske som gäller för min del men man är ju flexibel. Åtminstone om jag själv får säga det. Men redan tidigt på morgonen vek sig träden nästan dubbla av vinden här hemma. Så båten var bara att glömma. Men fiska ville jag för midsommardagen, julafton och nyårsdagen tillhör ju årets stora högtider och då är det klart man vill ut och fiska.
Just idag är det säkert inte så mycket folk ute, tänkte jag också, trots att det är sommar, semester och lördag när jag packade in vadarna och körde iväg. Är det också blåsigt och om inte kallt så åtminstone svalt, ska det väl gå bra om man väljer rätt ställe. Och då blir det ett där man slipper gå så långt från bilen. Blir det solsken fram på förmiddagen riskerar man ju att kokas till döds i sitt eget svett inuti vadarna på tillbakavägen om det är långt att gå.

Så ska man förstås ha chans på fisk också. Men vid lågvatten, hårda sydvästliga vindar och mitt i sommaren finns det inte så värst många ställen att välja på.  Och just idag fanns ju en risk att båtar skulle ligga förtöjda där eller tält uppslagna och fullt med trötta midsommarfirare skulle ligga och snarka i buskarna. Andra midsommardagar jag varit ute med båten är det nämligen en vanlig syn med fullt med förtöjda båtar och uppslagna tält lite överallt ute på öarna.

Men de enda båtar jag såg till idag var dessa två:

Jag blev förvånad för de enda skepp jag brukar se häromkring är Polenfärjan, Aspöfärjan och en eller annan militärbåt. Det är ytterst sällan det anlöper handelsfartyg hit. Ändå att vi har något som kallas Handelshamnen.

De här låg för ankar där hela morgonen. Märkligt. Stod de på grund? Pilkade de torsk? Höll de fortfarande på med midsommarfirande? Var alla så fulla att ingen kunde styra?
 Men de störde i alla fall inte mig. Jag ska se i tidningen på måndag om jag kan få en förklaring. Jag blev heller inte klok på vilket slags skepp det till höger var. Eller styrbord ska man väl skriva.

Det har kommit ett nytt nummer av "Svenskt Fiske" och det har jag läst. Det mesta i alla fall. Fast när det handlar om att meta mört eller vimma får jag erkänna att de artiklarna hoppar jag över. Så är det sådana jag läser mest för att få förfasa mig. Exempelvis om trolling och tävlingsfiske. Men så var det en artikel som jag genast tog mig an och den handlade om gäddflugfiske förstås.
Ungefär: Så fiskar du gädda med fluga.

Och tja, alla får givetvis flugfiska gädda som de vill men jag tycker det är synd att det liksom tas för givet att här ska det vara grova grejer, minst klass nio-spö och dito lina. Minst! WF förstås. Och förstås att ju större fluga desto bättre. Men det är ju mer en smakfråga än rätt och fel. Däremot anser jag att det är direkt fel är det att påstå att "den här tiden är gäddan i bästa trim och kan vara rejält stridslysten." Tiden syftar på när "höstfisket börjar i oktober till långt in i december".
Det är NU som gäddan är i bästa trim! Den är dubbelt så stark, uthållig och stridslysten mot då. Det gäller gäddor i alla storlekar men märks tydligast på de på tre-fyra kilo och däröver. Det måste väl var och en som fiskar gädda året runt veta.

Riktigt ordentligt höjde jag på ögonbrynen när jag läste att bästa sättet att kroka gäddan är att peka med spötoppen mot gäddan, dra till med linhanden och samtidigt lyfta spöet "för kung och fosterland". Ända tills jag såg vilka jättekrokar flugorna var bundna på. Visst, då behövs det säkert en hel del kraft för att driva in de grova doningarna. 

Det är enbart nackdelar med stor krok tycker jag. De både väger onödigt mycket och krokar sämre. Jag har för mig jag nämnt det tidigare så jag behöver inte gå in i detalj.

Var och hur man hittar gäddorna vid olika väder och årstider kommenterar jag inte. Dels för att jag själv är ganska dålig på det och dels för att det säkert skiftar från plats till plats.
Visst finns det en del enkla grundregler med hänsyn till vädret men undantagen och en hel del okända faktorer som också är med och styr gör det nästan omöjligt.
Samtidigt är ju idag ett väldigt bra exempel på att allt inte beror på slumpen. 
Men att jag skulle få så mycket och så pass stora kom som en glad överraskning.

Vilka flugor artikelförfattaren använde och rekommenderade vill jag heller inte kommentera så mycket. Då menar jag färger och material.
Det är också mer en smakfråga. Mer hos gäddfiskaren än hos gäddan själv, tror jag.
Fast återigen tycker jag det är synd att man tar för givet att stor fluga betyder tung fluga.

Givetvis är det mycket som jag tycker är bra och stämmer också. Som att gäddflugfisket är så visuellt och att det är det som är så kul. Den snabba vågen som en pil i riktning mot flugan, tungt ryck och våldsamt plask...
Det behöver man absolut inte ha en popper på för att uppleva. 
Och vill man använda grova spön, tunga sjunklinor i klass nio och flugor stora som kråkor så ska man naturligtvis göra det.
Men synd som sagt, att nybörjaren bibringas uppfattningen att man mer eller mindre måste det.

Det påminner mig om den tiden jag ofta var uppe i Harasöjmåla och fiskade regnbåge. Det var länge sedan och fisken var mest i halvkilosklassen då men ändå såg man folk med jättespön och riktigt tunga grejor som väl knappast kunde känna om de fick en liten båge på kroken. Förklaringen som jag hörde var att det var främst danskar och tyskar som fiskade lax nerer i Mörrum men som då och då körde dit när det fisket gick trögt och använde laxgrejorna där uppe.

Nu tycker förstås många, eller rättare sagt det fåtal som läser det här, att det är lätt för mig att säga; jag som bara får smågäddor.

                                              Ha, svarar jag då, kolla in den här!

Jag bokade den till 6,5 men den kan ha vägt mer. Jag befann mig i svårt läge och kunde inte lägga ifrån mig spöet och ville inte hålla på och härja med fisken hur länge som helst. Men ordentligt tung var den och förresten spelar det inte så stor roll heller. Årets största gädda blev det för min del i alla fall. Hittills.

Nä, det är hur hårt man skruvar åt slirbromsen som styr hur hårt man kan ta en gädda mer än spöets styvhet. Och som jag också brukar hävda; det är ingen vinst att vinscha hem en gädda så snabbt som möjligt för då försvåras bara själva landningen och inget är vunnet. Tar man upp en gädda som inte är trött är risken uppenbar att den får ett sprattlingsanfall och därmed kan skada både sig själv och den som håller i gäddan.
Det gäller både stora och små gäddor, så det så.

Fast i och för sig gäller det att ha ett spö som inte knäcks bara för att det viks dubbelt. Som det jag hade förra sommaren. Eller var det förrförra? Det är med i intro-videon förresten.

I alla fall hade jag ett väldigt bra fiske idag.

Bilden är klippt ur videon. Eh... Ja... Just det...
Det blev en video av dagens fiske:
 

Både i videon och på bilderna kan man få intrycket av att det var mer eller mindre vindstilla. Jo, kanske första bilden antyder att det verkligen var ganska hårt väder ute till sjöss. Förklaringen både till det och att det samlats så många gäddor just där jag befann mig, var att det var lä, helt enkelt. Precis här brukar gäddorna samla sig vid hård sydvästlig vind. Plus att det också brukar samlas en massa skräp och fjolårets losslitna alger. Det framgår också på filmen att nära land är det alledeles tjockt av dem. Det finns en hel del sådana ställen här i skärgården men det är absolut inte alltid utfallet blir så här lyckat. Det finns alltid ett element av slump i allt fiske.

Videon blev en bra illustration till dagens fiske. Det är de tre första gäddorna. Den första gäddan filmade jag bara för jag ville se hemma hur det blev och jag lät den få vara kvar. Så kommer de två större. Som sagt är det väldigt synd man inte kan börja filmningen i samma sekund de hugger. Det är ju då de är som vildast. Det blir lite lättare när jag fiskar från båt för då är kameran redan riggad och jag behöver bara trycka igång den. Förhoppningsvis blir det lite mer passande båtväder längre fram i sommar med stabila högtryck, sol och svaga vindar.

 

P.S. Nä, det är inget vidare flugbindningsmaterial; olvon. Det är bättre med flashabou och liknande.


Fiskejournal 2013
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-06-22 Gädda Lävik 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 06:45 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 4 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 07:00 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 07:15 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 6,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 07:30 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 08:00 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 08:15 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 08:30 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 09:00 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 09:10 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 09:20 Nej
2013-06-22 Gädda Lävik 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10' AFTM 5 Flytlina DT 5 Frisk SV mest mulet 09:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions