På morgonen klart och svag nordlig vind. Den upphörde framåt förmiddagen och det blev kav lungt fram till elvatiden då sjöbrisen kom. Soligt och varmt för att inte säga hett, hela dagen.

Vattenståndet låg på några cm över normalt.

 

 

13-07-13

 

Lördag

 

En riktig sommardag

 

 

Den första jag lyckades pricka in att köra ut med båten i alla fall.

Först över till något annat:
Här någonting som jag bara måste rekommendera alla ni som läser det här. Alla fem, typ... Fast risken är förstås uppenbar att ni redan gjort det och att jag är den sista men kolla den här länken:

http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=4186&pic=a57251163aebf71416ffa9d526b8ab84.jpg .

Jag gör ändå en beskrivning av det. Det är en lååång intervju med ett gäddflugfiskeproffs, får man väl ändå kalla honom. Eftersom han är anställd på Vision och/eller Flydressing. Det är någon slags live-sändning över internet och helt oklippt. Det varar en hel timme plus 44 minuter så se till att ha gott om tid när ni gör det. Det är väl värt det, tycker jag, för alla som idkar flugfiske efter gädda. Det är filmat på hans båt och hela tiden fiskar han. Och oj, oj, oj, så många synpunkter på allt han säger, jag har! Nu gör jag en paus och väntar tills ni har sett programmet.

Under tiden ni gör det fortsätter jag att rapportera lite från mitt eget fiske:

Här en morgontidig bild på mina arvfiender svanarna. Värre än storskarvarna. Inbilska, malliga och väsande gropgrävare åt andra och fiskskborträmmande som de är!
Idag fick jag i alla fall mitt lystmäte på om inte stora gäddor så åtminstone lugnt väder, varmt och mycket sol. Och det gillar jag. De stora gäddorna kommer, sanna mina ord. Nu över till intervjun som ni borde ha sett nu:

Så vad tyckte ni?

Först måste jag säga att jag blev väldigt irriterad över hur han hela tiden höll på och fipplade med sin mobiltelefon mellan kasten. Va, det verkade inte det minsta proffsigt ju! Tills jag äntligen fattade att han styrde elmotorn med den och anpassade båtens drift med den. Och att det nog inte var en telefon utan en fjärrkontroll. Där han hade en högteknologiskt lösning får jag beräkna avdriften på min båt och lägga den så jag driver förbi grunden och stenarna istället. Samt kasta mig på årorna när jag ändå riskerar att driva upp på någon sten.

Låt mig slå fast från början att jag håller med om det allra mesta han påstod, tyckte och sa men det är ju roligare att ta upp det jag INTE håller med om.
En kul grej var det här med något som jag hade stora problem med för tio år sedan och skrev väldigt mycket om; nämligen åkomman... Hm... Vad var det jag kallade den...? Få se...? Jo, pekfingerfluglineskavsår.  Jag fick gräva ordentligt i mina gamla dagboksblad - en förskräcklig upplevelse!- för att hitta både ordet och årtalet.

Redan -03 började jag så smått att testa gäddflugfisket med lätta redskap. Innan hade jag som alla andra hållit mig till AFTM 8-9. Under några år växlade jag mellan lätt och tungt. Men jag höll på att ge upp försöken just för att jag fick problem med skavsår på pekfingret. Lyckligtvis fick jag ordning på det genom att byta till DT från WF. Det var den tunna skjutlinan på WF-linan som orsakade skärsåret nämligen. Vi pratar här om WF klass fem flyt.
Varför han hade den där högteknologiska fingertutan på fingret under sändningen fattade jag inte. Inte när han tog in linan med bägge händerna på det där löjliga sättet. OBS, det är min uppfattning och jag har tidigare tyckt att det där att gäddorna "vill ha" ett mer snabbsimmande bete på sommaren är fel. I alla andra sammanhang brukar man ju poängtera att rovdjur och andra djur med för den delen, istället vill spara på energin så mycket som möjligt. Så varför skulle en gädda exempelvis låta en långsamtsimmande mört åka förbi men ivrigt störta efter en förbiilande sill i nitti?

Visst, man tycker att snabba beten lättare triggar gäddans huggreflexer och det må man tycka. Fast jag har inte upplevt att gäddorna är mer nappoviliga under sommaren än andra årstider. Men det kan i och för sig bero på att olika, både flugor och konstgjorde beten, har olika lätt att sänka fiskens huggtröskel. Så det kan vara förklaringen att mina flugor sänker gäddans huggtröskel lättare än andras.

Och jo, jag fattar nog varför han hade den där fingerutan på fingret. Han fick frågan och då kunde han förklara varför med pris och allting. Givetvis passade han på tillfället att prata för varorna, försäljare som han är.

Han påstod med en viss rätt att var det lugnt och soligt kunde man lika gärna stanna hemma. Är det sedan mitten av juli är det svårt att tänka sig sämre fiskeväder. Precis så var det idag hela förmiddagen.
Svårt men skönt.

Nu är det ju så att det för det allra mesta är ett övergående tillstånd ute på havet. Rätt som det är fläktar det till och vid elva-tolvtiden kommer alltid sjöbrisen.

Just idag såg jag inte till så många gäddor under den lugna perioden men det har hänt att jag fått fina gäddor då också. Inte minst för att jag då vågar mig ut till de allra yttersta skären och grunden där de stora går. Eller kan gå. Om man kommer ner till dem.

Vilket man måste ha snabbsjunkande lina för. Som jag inte har. Än.

Inte till mitt lätta båtspö i alla fall. Det är inte så lätt man kan tro att köpa en heller. Först kollade jag på nätet där jag har ett par sajter jag brukar köpa ifrån. Men där hade de ingen. Så var jag ute på Kamms som är en båtshop med ganska stor avdelning för sportfiske. Men mindre och mindre blir flugfiskeavdelningen och större och större spinndelen.
Visst, de kunde beställa en till mig men vad är då vitsen med en analog affär?

Desto mer wobblers och jerkbaits hade de. Kvadratmeter efter kvadratmeter fullproppade med sådana bestar i olika färger, storlekar och utföranden. Suck...

Här i stan finns även Flugor.se men enligt vad jag kunde se hade de inte en enda snabbsjunkande lina överhuvud taget.

Jag ska företa en semesterresa till närbelägna Karlshamn under semestern och kolla vad de har där.

Samt till nästa gång får jag väl återgå till the really heavy stuff; det spö, rulle och lina jag använde förr i tiden.

Nu tillbaka till internet-TV:

Han hade låda på magen, som det står i visan. OK, det använder jag överhuvud taget inte. Verkar onödigt och klumpigt. I båten lägger jag upp löslinan mot relingen i slingor och det funkar bra även om man förstås då och då råkar trampa på den eller den snor in sig på sandalerna. Blåser det hårt så far den iväg överallt men då kan jag ändå inte fiska utan kör hem. Och vadar jag så har ju min alldeles utmärkta handduksupphängare på vadarna. Förresten undgick han inte lintrassel ändå, såg jag nog. För finns det ingenting annat en fluglina kan sno sig runt, håller den till godo med sig själv.

En sak hade han missat. Nämligen det allra roligaste sättet att flugfiska gädda. Nämligen genom att vada. Det är förstås som jag tycker och det har säkert att göra med hur bottnarna och djupförhållanderna är där man fiskar mest. Där jag håller till finns det ju många ställen med grunda sandbottnar som gjorda att vada omkring på och kasta efter gädda på bekvämt sätt. Under fullständig kontroll så gott som oavsett väder och vind. Han nämnde i och för sig flytring och det är någonting jag själv missat. Jag har ju funderat kring det men alltid kommit till den (felaktiga?) slutsatsen att det nog inte är någonting för mig.

Här dålig bild på dagens största gädda som inte var särskilt stor. Tagen ganska tidigt på morgonen under den nordliga morgonbrisen. Den var lite märklig i att den inte gjorde så stort väsen av sig. Annars brukar sommargäddor i fyrakilosklassen vara riktiga snabbsimmare som lätt kan springa ut med hela fluglinan på tre sekunder.

När jag lyfte in den upptäckte jag en möjlig förklaring. På undersidan av huvudet fladdrade TVÅ avslitna gälbågar. Också ett fenomen jag brukar rapportera om var- eller vartannat år. Och varje gång brukar jag undra hur en sådan skada kan ha uppkommit.

Plus att det visar att gäddorna är tåligare än många tror. Samt att det absolut inte är min lilla krok så skurit av nämnda gälbågar för de är bleka och läkta och inte det minsta blödande.

Men kanske får de sämre kondition när de inte kan syresätta blodet tillräckligt med minskad "lung"-kapacitet. Ett slags gäddornas KOL.

Stället, som jag hoppas ingen känner igen, är andras badplats under dagen nu på sommaren och brukar vara mycket bra. Så det gäller att göra sin raid där tidigt på morgonen när det är soligt. Där fick jag ett par andra gäddor plus hade flera efterföljare och nafsare. Ett par i samma fyra-femkilosstorlek också.

Åter över till Niklaus Bauer:

Men det allra viktigaste området där vi har komplett skilda uppfattningar var förstås flugornas utseende, färg, storlek och framför allt sättet att binda dem på.
Inte helt oväntat kanske.
Det pratades mycket om färger. Det tror jag är det minst viktiga på en gäddfluga. Vilken färg man tycker är bäst tror jag beror på självsuggestion och inbillning. Just nu tycker jag själv lite blått i allt silvret är jättebra. Ett tag tyckte jag lite guld var toppen. Nu har jag börjat fundera på att skaffa lite grönt glitter. För att inte tala om alla år jag fiskade med rent vitt strutsherl utan minsta glitter i.

Vare sig gäddan är färgblind eller inte tror jag inte den blir präglad på en viss sorts betesfisk utan den tar det som passerar. Om den känner för det förstås.

 

Rent löjligt, helt fel och inte minst onödigt tyckte jag det var med TVÅ enkelkrokar efter varann. En stor och då menar jag STOR och så en liten efter i ett snöre. OK, det har jag tjatat om så mycket så jag avstår nu. Men jag kan ju inte undgå att nämna att under de en och en halv timmes ivrigt kastande, lyckades han bara kroka en enda gädda och tappade en fem, sex stycken. Samtidigt är jag mycket väl medveten om att det kan vara en tillfällighet eller att gäddorna var för små för den jätteflugan han körde med.
Fast det där att ha folk med sig i båten, reportrar och sådana som vill kolla om det verkligen stämmer det där med att få gädda på fluga, är ett kapitel för sig. Här, sa de, hade de innan sändningen kört omkring och verkligen kollat att det fanns gott om gädda inne. Valt ut bästa stället och förmodligen också inväntat passande väder. Och ändå sket det sig, får man väl ändå säga.
Tro mig, jag vet hur det känns. Pressen. Och nu menar jag inte fiskepressen. Alltså tidningarna. Nä, pressen att prestera. Det hände mig flera gånger förr. Då, när det inte var så vanligt med gäddflugfiske. Jag hade med mig reportrar ett par gånger plus även vanliga människor ibland som ville kolla. Tills jag sa nej.

Om jag får säga vad jag vill (och vem kan hindra mig; NSA? CIA? Microsoft?) så tror jag två krokar är dubbelt så dåligt som en enda.

Och jag fattar inte vitsen att skymma kroken med en massa hjorthår och annat skräp när man kan ha den helt ren framför vingen. Det var det första jag lärde mig när jag började med flugfiske efter gädda i slutet av sjuttiotalet. Samtidigt upptäckte jag att man inte hade den minsta nyttan av en långskaftat krok. Gäddan och alla annan rovfisk med för den delen, siktar alltid på huvudet när den hugger. Med alla annan rovfisk menar jag de jag har erfarenhet av; regnbåge och havsöring.
Så är det, gott folk!

Återigen så tyckte jag ändå mest lika rent allmänt sett om gäddflugfisket, vill jag betona. Jag blev väldigt sugen på att ut och fiska igen och inte förrän nu fick jag tillfälle. Hoppas programmet ligger kvar på adressen härovan också.

 

Tabellen från den åttonde juli tog jag med bara för fullständighetens skull. Åter en dag jag chansade att det inte skulle blåsa för mycket. Men det gjorde det så det var inget kul att vara ute.


Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-07-08 Gädda 1,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 09:15 Nej
2013-07-08 Gädda 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 10:00 Nej
2013-07-08 Gädda 3 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 10:10 Nej
2013-07-08 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 10:20 Nej
2013-07-08 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 10:30 Nej
2013-07-08 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 10:45 Nej
2013-07-08 Gädda 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 08:00 Nej
2013-07-08 Gädda 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 08:15 Nej
2013-07-08 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol måttlig V 09:00 Nej

Fiskejournal 2013
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2013-07-13 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, svag nordan 06:45 Nej
2013-07-13 Gädda 4 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, svag nordan 07:00 Nej
2013-07-13 Gädda 2 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, svag nordan 07:30 Nej
2013-07-13 Gädda 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, svag sydväst 11:30 Nej
2013-07-13 Gädda 2,5 Zilverzara Ja Nej Edge AFTM 6 Sjunklina Sol, svag sydväst 12:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions