Väder:

Ungefär samma som den senaste veckan: Ganska friska nordvästliga vindar, kyliga morgnar och växlande molnighet med en del tämligen häftiga regnskurar. Fast när jag var ute var det uppehåll.

Vattenståndet låg på cirka 5 cm över.

 

 














 

 

 

14-06-23

 

Måndag

 

Ännu mer vinylfiske

 

 

 

 

Sedan sist har jag limmat fast en handduksupphängare som synes:

Jag brukar ta tillvara den när jag kasserar gamla vadare. Betydligt billigare och smidigare än en linlåda för nära en tusenlapp. Som jag antar även är klumpig och i vägen. Fast jag har aldrig prövat en utan bara sett på bild folk som använder den.
Hängselfrågan löste jag med ett par vanliga, lösa hängslen jag redan hade. Idag missade jag att klä mig ordentligt. Det var betydligt kallare idag nämligen. Och knappt någon värmande sol heller. Får plocka fram mitt lurviga Helly-Hansen underställ till nästa gång plus en tröja och eventuellt halsduken. Men att man fryser lite är ingen orsak att i förväg avbryta ett fiske.
Jag har tänkt över saken med sommarfiske från land och knäckt problemet ganska bra, tycker jag. Lösningen ligger i väldigt tidiga morgnar. Innan folk och sommargäster vaknat. Då är det i princip lika ödsligt längs kusten som en regnig novemberdag. Okej, en regnig julidag kan också passa. 

Summer means fun. Summer means pigga gäddor. Summer means hoppande gäddor:

Och då givetvis bilder på hoppande gäddor.

Vilket osökt leder mig in på fiskefotograferandets mer eller mindre ädla konst. Jag fick nyss "Svenskt Fiske" och håller på att läsa den. Först letade jag dock upp den tidigare aviserade artikeln just om hur man fotograferar sitt fiske. Och nja... Den var säkert jättebra och proffsig men han som skrev den ägnar sig tydligen enbart åt laxfiske i norska älvar vilket inte jag gör. Alla fiskar som visades i artikeln  var också döda. Min specialitet är i högsta grad levande fiskar.

Vill man en bredare utblick rekommenderar jag Global Flyfisher. Där finns 73 artiklar (Det är sant!) om fiskefotografering. Plus förresten hur många andra artiklar som helst om allt inom flugfisket världen över. För att inte tala om hundratals fiskevideor. Jag har inte läst alla och knappt en enda för den delen utan jag bara riktar kameran och trycker och väljer ut den bästa bilden efteråt. Som jag tycker förstås.

Fast en artikel kan jag särskilt rekommendera:   http://globalflyfisher.com/gallery/better-pictures-bent-rod/ 

För första gången med min nya kamera vågade jag mig på att doppa ner den under vattnet:

Nu är den ju inte så ny längre förstås, min Panasonic Lumix DMC-FT25. Den ska givetvis vara vattentät men den känns lite plastig och vattenlåset verkar osäkert i jämförelse med den förra modellen. Det bubblade också oroväckande när den kom under vattenytan men allt verkade funka som det skulle. Även efteråt. Bra.
Ett råd förekommer i så gott som varenda fotoartikel; nämligen att man ska fotografera mycket. Och det följer jag ganska bra. Alla har ju mobiler med kamera med sig nu för tiden så det är bara att fota på, menar man. Men det duger inte, tycker jag. Inte när man fiskar ensam i alla fall. Visst, har man gott om tid och kan använda bägge händerna till att fotografera fiskekompisen så okej. Nej, en liten kompaktkamera ansluten med rem är perfekt, tycker jag. Drar fram och knäpper på den med en hand i en enda sammanhängande rörelse funkar bra för mig.

En annan typ av foton tycker jag också kan bli bra. Nämligen plaskbilder:

Där man kan se de olika vattendropparna i detalj. Däremot har jag problem med landskaps- och naturbilder. Nu menar jag förstås de bilder jag har med här i min fiskedagbok. Av någon konstig anledning tar det liksom emot att lägga ut bilder där man lätt kan identifiera var de är tagna. Så den där funktionen med geotaggning är ingenting för mig. Visst, jag är fullt medveten om att det är en fullständigt irrationell känsla för vem vill veta var det vimlar av smågäddor?

Jag har också tagit lärdom av en del av alla de nya fiskebloggarna där jag förresten bara läser ett fåtal. Men i alla fall att verkligen fläska på med många bilder.

Nu på sommaren är det superlätt med den här typen:

 

Många ställer villigt upp och det är bara att knäppa.

Det har varit och är fortfarande när jag skriver det här, en lång period med kyligt väder, mest mulet och framför allt vindar från norr som gör att jag mer eller mindre tvingas till vadningsfiske. (Fast det klagar jag inte på!) Men hur jag än bär mig åt är antalet ställen begränsat för hela innerskärgården växer totalt igen med alger och ålgräs.
 
Jag var förresten och öste båten häromdagen för det har kommit en hel del häftiga åskskurar. När jag gick från bryggan såg jag en gädda som simmade därifrån. Den hade stått på halvmeterdjupt vatten precis inne vid land. Ja, jag har alltid minst ett öga riktat ner i vattnet.

(Senare: på tal om åskskurar så slogs mitt modem ut i torsdags eftermiddag 14-06-26. Därför har det dröjt så länge innan jag kunnat lägga ut det här dagboksbladet.)

Tja, inte så pjåkig tabell med tanke på omständigheterna. Knappt 4 timmars fiske på ett mycket begränsat område och nästan lika många kontakter till. De flesta var feta och fina och väldigt pigga.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 07:00 Nej
 
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 07:30 Nej
 
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 3 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 08:00 Nej
 
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 1,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 08:15 Nej
 
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 08:30 Nej
 
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 2,5 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 09:00 Nej
 
2014-06-23 Gädda Sturkö Sanda 2 Zilverzara Nej Ja Nej Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina AFTM 5 DT Vxl moln, måttlig NV 09:30 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions