Väder:

Ganska mycket klar himmel tidigt på morgonen och så länge jag var ute. Det vill säga fram till halv elva-tiden. Dock tornade molnen upp sig över land.

Lagom svag sydvästlig vind också fram till tiotiden då den ökade till måttlig.

Vattenståndet låg på cirka 10 cm över.

 

 

 









 

 

 

14-06-27

 

Fredag

 

Chansning med viss utdelning

 

 

 

Det var ett tag sedan jag var ute med båten och tyckte det var dags igen. Jag skulle ändå in till stan och eftersom det har en del med fiske att göra kan jag säga att det var för att köpa ett nytt modem. Det gamla smällde i gårdagens åskväder och det ställde till det lite för mig. Jag kunde exempelvis inte lägga ut det förra dagboksbladet plus att jag inte hade aktuell väderkoll idag.

Det är väl lika bra att erkänna att jag gjorde ett väldigt misslyckat besök på en viss Fågelskådarudde härom dagen. Ett ställe jag oftare misslyckas med än det blir bra. Den här gången berodde det på att högvattnet inte var så högt som jag trodde men att växtligheten var betydligt högre än jag anade. Det låg alltså i stor sjok på ytan och omöjliggjorde meningsfullt fiske. Detta gällde i alla fall de ställen jag testade. Udden är vidsträckt och flera sidor finns men jag tröttnade ganska snabbt och som sagt, få ställen är fiskningsbara nu på sommaren från landsidan.

Det var också en av anledningarna jag valde båten. Och jag hade tur med vädret. Det vill säga vinden. Den blåste precis lagom. När händer det? Ganska ofta tidigt på morgonen förstås fast någon garanti är det inte.
Så här såg det ut på förmiddagen:

Molnen avancerade mer och mer. Jag brukar tycka att utomskärs är det färre gäddor men ofta större. Med större menar jag att det är sällan man får en tvåkilos eller mindre. Ofta stöter jag på gäddor i 4-5 kilosklassen. Och ibland ännu större men ofta kan jag inte säga det är.

Så idag kan väl sägas bli en normal dag vad gäller den biten. Fast nog tyckte jag det var långt mellan huggen ibland. Ett ställe jag förväntade mig mycket av gav inte ett enda hugg till exempel. Nu borde väl de stora ha hunnit ut, tycker jag. För knappt 14 dagar sedan råkade jag prata med en annan gäddfiskare i helt annat sammanhang. Alltså av en slump upptäckte vi det gemensamma intresset även om vi fiskade på helt olika sätt. Men i alla fall sa han att sillen fortfarande var inne och därmed även många stora gäddor. Detta alltså fortfarande i början av juni. Det var en nyhet för mig.

Så vad ska den här bilden visa?

Den avslitna gälbågen förstås. Och det är absolut inte jag som orsakat den skadan. Jag har för mig jag redan haft med det motivet i år. Min tes är, som jag brukar påminna om, att gäddor visst kan tåla skadade gälar. Jag kan inte vara ensam om att notera detta. Ofta, som idag, märker man det redan när man får syn på gäddan i vattnet. De brukar nämligen hänga ut och synas utanför. Jag antar att gäddan kan stänga av blodflödet inuti gälräfständerna för de avslitna delarna är helt bleka.

Det är svårt att få bra bilder från båten. På den här ser man i alla fall hur fet och bred över ryggen fyrakilosgäddan är. De vill väldigt sällan hoppa också. Jag tror det beror på att här är djupet stort och de strävar hela tiden att simma nedåt.

 

Lucky you!

Jag hade filmat idag och satt ihop en liten video. Men så insåg jag ju mer jag tänkte på det att den uppfyllde inte ens mina, väldigt låga krav på kvalité och god smak. Så jag struntade i det. Dock klippte jag ut den här bilden ur den. Dålig fotokvalité blir det men får duga:

Någonting som är så gott som omöjligt är att få med själva hugget på en film. Det är synd. I synnerhet med den här gäddan. Som den högg! Flugan hade väl knappt satt sig i rörelse förrän den bokstavligen kastade sig över den i ett väldigt plask. Och som den drog! Det var därför jag satte igång videokameran plus att jag trodde den var betydligt större än den visade sig vara. Jag satte ju standarden med den förra filmen och då går det inte att komma med en ynka fyrakommafemmare.

En fråga jag utgår ifrån att tusentals fiskeintresserade ständigt går omkring och grubblar på är: Hur går det egentligen med mitt abborrfiske? Har jag glömt det? Eller struntar jag i det?
Nej, kan jag lugna alla med, jag har det i åtanke. Jag läste till och med en artikel om det i "Svenskt Fiske" fast den var inte till någon hjälp. Bara gammal skåpmat. Plus att det bara handlade om spinnfiske med jigg och just spinnare. Fast det här att abborren är som piggast när vattnet är som varmast påmindes jag om och den sista tiden har vattentempen sjunkit rejält så kyligt det nu är.
Men var ska jag prova? Jag har faktiskt utsett ett par ställen när jag ska testa. Genom åren har jag hört att kring varvet; där går det jätteabborrar! Så när värmen kommer ska jag stanna till där och prova. Jag har bundit upp några snygga små abborrflugor som jag tror kan passa.
Idag hann jag inte för jag hade bråttom.

Så här såg det ut på hemvägen. Väldigt fin bild, tycker jag. Faktiskt tagen med min smartphone. Molnen skockade sig. Mycket riktigt hade det kommit en våldsam regnskur hemmavid.

Steg iland redan vid elva-tiden men kom ändå för sent. Varenda modem var redan slutsålt. Både på El-Giganten och Kjell & Co. På det sista stället hade de sålt det sista bara för en stund sedan. Så när jag kan lägga ut de här dagboksbladen vet jag inte.

 

 


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-06-27 Gädda 2,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Mest sol, svag SV 06:50 Nej
 
2014-06-27 Gädda 3 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Mest sol, svag SV 07:15 Nej
 
2014-06-27 Gädda 4 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Mest sol, svag SV 08:30 Nej  På bild
 
2014-06-27 Gädda 4,5 Zilverzara Ja Nej ABU Flymax 10 fot AFTM 6/7 Sjunk, långsam Mest sol, svag SV 08:50 Nej På bild från video
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions