Väder:

Hård sydvästlig-västlig vind. Stundtals kuling. Mest mulet med bara enstaka solglimtar. Mörka moln men inget regn.

Vattenståndet låg på cirka 5-10 cm under.

 














 

14-07-20

 

Onsdag

 

Ronnebyfjärden

 

 

Kort rapport idag.
Av olika skäl körde jag så långt västerut man kan komma. Det vill säga inom mitt utbredningsområde. Där jag vanligtvis brukar fiska min gädda. En anledning är att det är väldigt ont om landbaserade fiskeställen nu på sommaren och jag har redan varit på alla. Alla två eller tre. Cirka.
Plus att det är bäst där just vid långvarig väst-sydvästliga vindar och helst ska det regna också.

Men den största anledningen var att det skrivits en del i åtminstone en av lokaltidningarna om fiskodlingen i Ronnebyfjärden. Detta med anledning av ett antal sommarstugeägare klagat (återigen?) på nämnda fiskodling. Den är misskött, den förorenar, den både dödar bottnarna och bidrar till att bottnarna växer igen, vassen ökar explosionsartat, det stinker, döda fiskar flyter omkring, oljehinnor på vattnet, osv.

Jag blev nyfiken och tänkte att jag lägger väl en fiskedag där för att kolla läget. Även givetvis av historiska och nostalgiska skäl. Om jag fick frågan om vilket som varit mitt allra bästa fiske någonsin skulle jag nog svara att det var för cirka 15 år sedan just i Ronnebyfjärden. i alla fall skulle det hamna ordentligt högt upp på listan. Då det fanns fiskodlingar lite varstans här i Blekingeskärgården. Då man hade ett alldeles fantastiskt fiske efter regnbåge i de här trakterna. Särskilt sådana som levt länge i havens frihet och vände hem feta, fina, stora och med komplett hela fenor. Här finns rapporter om det: Regnbågsmenyn.

Hur mycket substans det ligger bakom de aktuella klagomålen vet jag inte. Rimligtvis är en del våldsamt överdrivna skenargument, typ det är skarvens fel att det är så ont om ål och annan fisk. Ägarna själva har inte uttalat sig i frågan men från tillsynsmyndigheten på Länsstyrelsen säger de att de inte har några anmärkningar på hur de sköter verksamheten, så jag vet inte. "Jamen de meddelar ju alltid i förväg när de ska komma och inspektera!" säger sommarstugeägarna förtrytsamt som svar till det.

Men vad jag kunde konstatera på plats var att, nej, ingen ökning av dyiga bottnar. Fin, fast och ren sandbotten som det alltid varit. Nej, ingen ökning av vassen. Den står på exakt samma platser den alltid stått. Inte ens ökning av ålgräset längre in i fjärden.
Nu till det komiska: Tidningen hade fått tag på en expert som de fick att uttala sig i frågan. Eller är det "expert"? I alla fall blev det stora rubriker. Experten: "Det är ett riktigt svineri!" I artikeln går han igång på hur fel och förkastligt det är att odla lax i Östersjön. Ja, just lax, Salmo Salar och inte regnbåge. När alla vet att det är just regnbåge som odlas där. I alla fall alla som kan något om fiske. Men så är det ju att regnbåge ofta kallas lax i folkmun. Experten uttrycker just sin förvåning över att de fått tillstånd att odla lax för oftast är det regnbåge, säger han. Nu kanske det inte gör så stor skillnad rent miljömässigt om det är lax eller regnbåge som odlas men han drar samma visa om hur förkastligt det är med att tråla upp tonvis med småfisk i världshaven för att mata laxen med. Okej, det kanske det är också. Men varför det inte är fel och förkastligt att tråla upp ca 300 000 ton sill (Clupea harengus) och skarpsill (Sprattus sprattus) om året i Östersjön för att tillverka fiskmjöl åt i huvudsak broilers och svin hör man sällan om. (Siffrorna tagna ur en aktuell Eu-rapport) Vad jag förstår har man gjort det i många år. Och förmodligen inte enbart i Östersjön heller. 
Är inte det svineri (sic!)?
Folkhälsomässigt är det betydligt nyttigare att få i sig fiskfett än animaliskt också.

Nu kanske någon tror att jag försvarar en sjuk sak av egoistiska skäl. Aaabsolut inte! No way! Det är noll chans! Inte fanken vill jag ha tillbaka en massa förrymda regnbågar och få ett alldeles gratis Trollemölla för mig själv igen om det skadar miljön på minsta sätt! Honi soit qui mal y pense!

Än har jag väntat förgäves på en rättelse i tidningen om att det är regnbåge som odlas där.

Tillbaka till själva fisket: Jag körde med en lite mindre modell på min Zilverzara i början för jag ville inte ta några risker men jag varken såg eller kände någon kontakt av blank fisk. Gäddorna jag fick var typiska strandgäddor: lite magra och gav ett lite sjaskigt intryck ett par av dem. Inte en enda ville hoppa heller. Jag tror inte de orkade det.

Så jag fick ta med en överbliven bild från förra fisketillfället:

Här blir jag lite osäker på vad reglerna säger. Är det tillåtet att ta med gamla bilder egentligen? Men inga bilder blev bra idag så jag har inget val.

Förresten, om jag ska vara ärlig tror jag faktiskt inte att nämnda fiskodling har så stor lokal påverkan. Varför? Jo, för att längs in i fjärden mynnar Ronnebyån ut. Vilket medför en relativt stark, ständig ström utåt. Som förmodligen tar med sig ut allt skit, närsalter och annat ut till havs. Hur mycket det är i jämförelse med allt annat som spolas ut i havet vet jag inte. Tyvärr vet jag heller inte exakt hur det ser på andra sidan fjärden. Det är för långt för mig att köra båt dit och hur man tar sig dit landvägen har jag inte undersökt.
Den här experten på miljöförstöring i Östersjön säger att det är skandal att det inte ligger några utsläppsrestriktioner på fiskodlingar. Till stor skillnad mot lantbruk och industrier. Nu vågar jag mig förstås inte på att bjäbba emot experter men jag kan jämföra med hur det ser ut i exempelvis kring Torhamns Udde. Där finns det gyttjiga bottnar. Inte överallt men på sina ställen. Där har mig veterligen aldrig funnits några fiskodlingar. Däremot finns det gott om betande får, hästar och framför allt boskap. Även en del på närliggande holmar. Och helt nära vattnet. Utan minsta krav på att ens torka sig i ändan! Så all avföring kommer förr eller senare spolas ut i Östersjön. Så det så!

Okej, nog med bakvänd miljöpolitik för den här gången. Och med bakvänd menar jag inte vad som kommer ut ur en hel del bakar.

P.S. Jag blev lite fundersam när jag påstod det är nyttigare med fiskfett och fiskproteiner jämfört med animaliskt dito. Det kommer ju lite i konflikt med de höga halterna av dioxin i fet östersjöfisk som ju både sill och skarpsill räknas till, kom jag på. Jag vet inte om de gifterna stannar kvar i fiskmjölet och överförs till exempelvis svinen. Nå, det är nog bäst att överlämna den frågan till experterna att reda ut. Sådana finns det ju gott om.

Ingen vidare fisktabell i dag heller. Väl i paritet med bilderna dock. Helt omöjligt är det inte att det blir både bättre bilder och fler gäddor nästa gång.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-08-20 Gädda Ronnebyfjärden 0,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Hård SV Mulet 07:00 Nej
 
2014-08-20 Gädda Ronnebyfjärden 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Hård SV Mulet 07:10 Nej
 
2014-08-20 Gädda Ronnebyfjärden 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Hård SV Mulet 08:30 Nej
 
2014-08-20 Gädda Ronnebyfjärden 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Hård SV Mulet 09:00 Nej
 
2014-08-20 Gädda Ronnebyfjärden 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Hård SV Mulet 09:45 Nej
 
2014-08-20 Gädda Ronnebyfjärden 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flyt DT #5 Hård SV Mulet 10:00 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions