Väder:

Samma som under några dagar nu. Väldigt milt för årstiden! Fast idag var det mest mulet. Frisk till hård sydvästlig vind. Vattentemperaturen ligger på 11 grader och har så gjort länge.

Vattenståndet kring -15-20 cm under.

 

 

 














 

 

14-10-29

 

Onsdag

 

No more Mr. Smågädds-Guy

 

 

 

Även om de fortsätter både att finnas och att hugga. Smågäddorna alltså.

Här en så gott som helt svart-vit bild:

Det är lätt att både se och inse att står man på det som verkar vara en brygga där, kommer man precis rätt; lä för vind och vågor. För där tror jag gäddorna samlar sig nu på hösten. Or do they?
Jag menar, tror gäddorna verkligen det är höst nu? Går de efter vädret eller almanackan? Jag är osäker. En sanning vad gäller gäddornas vanor och därmed var man ska söka dem är ju att under sommaren står de på lovartsidan. Och just nu kan man verkligen diskutera om det är sommar eller höst. Eller är det också en "sanning"?
I somras (och då kunde man absolut inte klaga på kallt i vattnet!) var jag ute ovanligt ofta med (vinyl)vadarna och testade. Då hittade jag dem mycket riktigt på läsidan då det ett par gånger blåste friskt. Jag tror varken bytesfisken eller gäddorna själva gillar att stå där och stånga och hålla emot vågor och strömmar när de bekvämt kan flytta sig in i lä runt en udde eller bakom en holme. Oavsett årstid.  Precis som jag själv. Detta särskilt när samma vind blåst ett par dagar.

Fast vad vet väl jag? Hålla på och gissa och spekulera hela tiden när svaret finns här:

(Saxat ur annonstext):

"Deeper Smart FishFinder är världens första smarta ekolod som fungerar tillsammans med din iOS eller Android-enhet. Den kan användas i hav, floder eller sjöar; salt- eller sötvatten; sommar eller vinter. Med fantastisk och innovativ teknik så är Deeper FishFinder det perfekta redskapet för att ta dig till fisken.

Deeper FishFinder är det smidiga och smarta tillbehöret som är anpassat både för amatörer och proffs.

Ekolodet ser till så att ditt fiske går framgångsrikt i söt- eller saltvatten runtom i världen. När ekolodet har parats ihop med din enhet, ger den unika tekniken dig möjlighet att se information om vart fiskarna befinner sig, djup, bottenstruktur och temperatur, direkt i din smartphone eller tablet.

Älskar du att fiska, men inte hittar de bästa ställena att göra det? Alltid redo för sportfiske men du vet inte de bästa fisketiderna? Vill du dela dina framgångar och visa upp de stora fångsterna? Glömde du att ta med kameran igen? ... då är det dags att börja fiska på det smarta sättet med Deeper Fishfinder!

Fishfinder-appen ger dig en detaljerad fiskekalender baserad på sol- och månplacering, komplett med napptider så att du alltid vet när de bästa fiskemöjligheterna är.

Med Deeper Smart FishFinder får du en inbyggd kartfunktion komplett  med en sparfunktion för fiskelägen, så att du alltid vet exakt var du ska fiska nästa gång. Hitta den perfekta platsen varje gång oavsett om det är en sjö, flod, brygga eller något annan fiskeplats. Filtreringssystemet låter dig söka efter specifika typer av platser som du är intresserad av, med GPS-funktionen så kan du med tillförsikt utforska nya områden.

Lär dig vilka dagar i månaden som kommer att ge bäst resultat; Du kan till och med peka ut vilka specifika timmar som är de bästa fisketiderna - på en viss dag, vid en önskad plats."

(Detta är kopierat men jag har kortat ner texten lite.)

Det är ju helt fantastiskt! Den vet till och med när fisken ska hugga! Dag och timme...
Fast vad jag undrar är varför Försvaret inte köper in ett antal sådana. Jag menar, liknande prylar har ju funnits på marknaden i många år nu som tydligen kan upptäcka minsta mört på 40 meters djup. En Ubåt även i miniformat är ju lite större än den största lax och ändå kan de inte hitta någon. Okej, försvarsbudgeten är ganska låg men de här kostar bara lite drygt 2000:- / styck.
Nej, nu lämnar vi det ämnet.

Här en bild på främmande övervattensverksamhet:

Fast jag tror nog jag avstår. Ingen Deeper Smart FishFinder för min del, tack. Jag klarar inte av att hantera fler gäddor. Det sliter på flugor, wiretafsar, fingrar och händer.

Nu vet jag! Jag införskaffar en dylik nära-på-magisk apparat och ser ut områden där gäddorna står lite glesare.

Låter det kaxigt eller låter det kaxigt?

Idag har jag råd med det:

 

Fick äntligen en fin gädda. Men fick oväntat stora problem att ta bilder på den. Mycket beroende på att lågvattnet gjorde det väldigt långt in till land. Plus att det inte fanns någonstans att ställa filmkameran på. Plus att det var lite grumligt i vattnet. Plus att de bilder jag tog ideligen inte blev bra. Plus att när jag började filma med handkameran gick den inte igång den andra gången jag skulle sätta på den. Man vill ju liksom bevisa att man verkligen fått en så pass stor gädda så man kan skry... Jag menar förstås dokumentera det på ett korrekt sätt.

Men den korta filmsnutten det ändå blev visar i alla fall att det var en stor gädda. Första försöket att greppa den misslyckades och då stängde jag av kameran. Jag tog nämligen fram vågen och vägde den. Därav den exakta siffran. På så pass stora gäddor fungerar inte mitt ögonmått (brist på övning) och jag ville det skulle bli rätt. Tog nog fel knapp sedan när jag satte på kameran igen för jag hittade bara en enda filmsekvens när jag kom hem. Synd.

Det roligaste och mest spännande är när den huggit och du vet att det är en stor gädda. Men inte hur stor. För att det är något utöver det vanliga märker man (jag) omgående. När den kom inom synhåll vilket inte tog så lång stund, upptäckte jag något märkligt. För jag såg två gäddor där! En väldigt liten. Som var död. Som liksom singlade ner mot bottnen. Den stora gäddan måste ha haft den i munnen när den högg på min Zilverzara.
Äntligen någon som gör något åt smågäddsproblemet! tänkte jag. True story! Ja, faktiskt.

Phil Spector hade sitt Wall of Sound och jag har min Wall of Smågäddor att kämpa emot. Inte många av de större gäddorna verkar släppas fram. Hela tiden är flugan upptagen. Idag lyckades en bryta sig igenom vallen. Tack för det!

Fick även ett par andra på och över trekilosstrecket.


Fiskejournal 2014

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2014-10-29 Gädda Ställe ett 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 07:45 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 07:50 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 08:00 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 08:15 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 09:00 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 09:10 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 09:15 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 6,6 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 09:40 Nej  Med på filmsnutt
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 09:50 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 10:00 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 10:10 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 10:30 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 10:45 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 3,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 11:20 Nej
 
2014-10-29 Gädda Ställe TVÅ 1 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina DT 5 Mulet o frisk SV 11:30 Nej
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions