Väder:

Dimma och dis, mulet och milt. Fram på dagen något lättande molntäcke. Ganska svag västlig vind som faktiskt höll sig svag hela fiskedagen.

Lågvatten på cirka -15 cm under.







 

 

 

15-03-27

 

Fredag

 

 

 

 

Det är mycket fiske nu. Det gäller att vara ute när man kan. Även om det inte går att fiska i förväg, så att säga. Fiskesuget går tyvärr inte att fiska bort. Jag menar att när sommaren kommer blir det nog inte så ofta jag kan hålla på. Vädret. Blåsten. Bara för det och bara för att jag nyligen sa, skrev eller gjorde gällande att det blåst väldigt mycket nu i vinter och hittills i vår, så gjorde det inte det idag. Det var faktiskt helt perfekt lagom vindstyrka för mig att fiska från båt.
Fast hade jag båten i sjön och skulle jag tänkt det, är det ändå inte säkert för i gengäld rådde ganska tät dimma under morgontimmarna.
 

Dock inte tillräckligt tät för att jag skulle missa detta:

Jag hittade den på väg till fiskeplatsen så där vid sjutiden på morgonen. Är detta den andra eller tredje redan i år? Den här orkade jag inte ens ta hem utan nöjde mig med att pula ner den mellan ett par stenar begravd under en rejäl bunt tång. Den hade fortfarande en massa rostiga trekrokar kvar nämligen.

Sträckan var ännu en säsongspremiär för min del. Jag tror faktiskt inte jag var här förra året heller. Den är nämligen belägen på utsidan. Av vadå, kan man undra. Men det är lätt att definiera här i Karlskrona. Utsidan är det samma som utanför Försänkningen och insidan innanför. Det är lika simpelt som enkelt att begripa. Försänkningen är en slags undervattensmur som innesluter hela innerskärgården. Den löper mellan alla de stora öarna och byggdes för att hindra fientliga flottanfall. Det finns små hål i den för skepp och båtar att passera. Generellt sett brukar det vara större chans för havsöring på utsidan än på insidan.
Och eftersom det inte blåste så mycket satsade jag på öring. Igen. Och åter ingen framgång. Märkligt nog fanns det gott om gäddor där ute. Det var oväntat för mig. Men givetvis roligt.

Riktigt kul för några var inte små:

Tre stycken fyrakilos räknar jag som ett mycket bra resultat. Tunga hugg och bra motstånd. En lurade mig totalt. Den högg hårt och bara gick. Alltså den simmade iväg utan en massa inledande vältringar och knyckande på kroppen. Lugnt och målmedvetet gick den bara iväg. När jag vevat upp löslinan drog den ut den igen trots en ganska hårt åtskruvad slirbroms. Precis som en riktigt stor gädda brukar göra. Så en än gång såg jag mig om efter lämpliga stenar att placera filmkameran på och vadade mig ditåt. Med ökad puls och spänning. Som upplöstes i intet när jag äntligen upptäckte den.
"Bara" fyra kilo!

Den högg här:

Någon meter utanför tångbältet. Just den gäddan kom inte med på bild men alla tre såg likadana ut så det gör inget.

Ett stort och viktigt område inom gäddfisket är jag väldigt okunnig om. Eller snarare gäddornas biologi. När och var de leker. Visst, i en lekvik är det enkla svaret. Och ungefär vid den här tiden. Men de närmare detaljerna?
Hela skärgården består ju av ett stort antal uddar, kan man säga. Och mellan två uddar uppstår definitionsmässigt en vik. Så vilka är egentligen lekvikarna? Även här ute utomskärs finns fullt med vikar. Leker de gäddorna här ute eller simmar de in mot fastlandet och vikarna där? Jag erkänner min okunskap även där. Men som idag; gott om gäddor i olika storlekar men alla var tjocka och feta.
Precis som sist undrar jag om det är av rom, andra liknande fortplantningsprodukter eller om det är av bytesfisk.  Har de lekt eller ska de?

Saken kompliceras ytterligare av att upp till 40% av alla Östersjöns gäddor leker i sötvatten. Vilket skulle innebära att 4 eller 5 av dagens fångade gäddor är födda och uppvuxna i någon sjö. Det vill säga har vandrat upp i någon av å, letat upp en lämplig sjö och där lekt. Detta enligt nyare forskning.
Okej, jag överdrev medvetet där. Eftersom en gädda inte förflyttar sig mer än 5 km (enligt samma forskning) kan det inte stämma med de jag fick idag eftersom det är flera landmil till närmsta sötvatten. Det gäller förmodligen sådana som bor närmre fastlandet.

Fast lite undrar jag om inte de här forskarna övertolkar sina resultat. De har genomfört några studier i Kalmarsund, om jag fattat det rätt och därifrån extrapolerat resultaten till att gälla i resten av Östersjön. Fast man tycker de skulle få fler gäddor vid alla dessa havsöringspremiärer som nu äger rum för fullt i Blekinges åar om de nu håller på att vandra uppåt. Många fiskar ju med spinn.

Här en vacker bild på den sista fyrakilosgäddan:

Jag lämnar över de grubblerierna till dem som bättre förstår det. Jag bara kastar och fiskar.

Här en annan sak att måhända grubbla över:

Vad eller vem har orsakat de här skadorna? Säl? Nät? Huggkrok? En jättegädda? Den Svartgumpade Havsörnsugglan? Jag är i alla fall helt oskyldig.

Ja, nu fick vi alla något att tänka på.

 


Fiskejournal 2015

 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2015-03-27 Gädda Utsidan 1,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 07:20 Nej
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 07:30 Nej
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 1 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 07:45 Nej
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 08:00 Nej På bild
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 08:10 Nej
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 08:20 Nej
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 08:45 Nej
 
2015-03-27 Gädda Utsidan 4 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 10:00 Nej På bild
 
2015-03-27 Gädda Insidan 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 11:10 Nej
 
2015-03-27 Gädda Insidan 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 11:15 Nej
 
2015-03-27 Gädda Insidan 2 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 11:20 Nej
 
2015-03-27 Gädda Insidan 2,5 Zilverzara Nej Ja Streamtec 10 fot #5 Flytlina DT 6 Dis o dimma, svag V 11:30 Nej På bild
 
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions