Väder:

Frisk sydostlig vind. Kylig morgon men plusgrader. Solen sken från disig, halvklar himmel.

Vattenståndet låg på cirka 5-10 cm över







 

 

16-04-30

 

Lördag

 

Bättre men inte bra

 

 

Till idag hade jag bytt spö till ett av mina absoluta favoriter. Vad det heter står längst ner på sidan och hur det ser ut återfinns på den nytagna by-line-bilden där uppe. Men rullen och linan var desamma som jag använt en tid nu.
Jag tror det läggs för mycket fokus på vilka grejer man använder under fisket. Generellt, vilken typ man än bedriver. Kanske särskilt mycket inom flugfisket? Okej, nu kanske det krasar och klirrar av en hel svärm kastade stenar i flera glashus. Men för att komma till den insikten måste man ju få pröva på en hel massa olika sorts utrustningar och kombinera ihop dem på olika sätt. Det innefattar olika spölängder, förstås AFTM-klasser, rull- och lintyper.
I mitt fall som seriös forskare har jag ju varit tvungen att köpa några nya spön och en ny lina för att kunna lägga upp den här studien jag ägnat mig åt senaste halvåret. En slutsats är att det mesta funkar. Väldigt bra.

När jag studerade spömarknande kan jag för mitt liv inte begripa hur det kan vara sådan prisskillnad mellan olika flugspön. I cirkavärden från 1000:- upp till 10 000:-. Där håller jag mig till kolfiberspön och så har jag tittat på ett par, tre webbutiker jag brukar handla hos. Säkert kan det finnas ännu dyrare spön i andra material. De jag köpte var de allra billigaste men jag tyckte och tycker fortfarande de är alldeles utmärkta. Ääh... Med ett undantag förstås:
Det som jag knäckte första gången jag använde det förstås. Eller var det gäddan? Svårt att reda ut men jag tror faktiskt det måste ha varit någon svaghet i godset på det. I en skarv. På tal om det:
En annan sak jag har lite svårt att fatta är varför alla spön nu för tiden är både fyr- och femdelade. Ja, inte samtidigt. Vad är det för fel med tvådelade? Visst, de tar lite större plats men då kan man väl för fanken få välja! De kan väl ha två versioner av samma spö. Jag menar, hur ofta är det man ska ta med det på typ en flygresa? Sedan kommer alla i en dyr och onödigt lyxig spötub också. Även de billiga.
Och att ett spö är dyrt är ingen garanti att det håller bättre. Det är bara att kolla på min inledningsvideo när jag (eller är det gäddan?) knäcker ett dyrt Sameo-spö. I en skarv, har jag för mig.
Och på tal om garanti; ett par månader efter garantin gått ut... Det gällde Sameo-spöt. Det fanns även en garanti på det där AFTM-3-spöet men jag brydde mig inte om att försöka utnyttja den.

En poäng är att ju fler skarvar det är på ett spö, desto fler ställen kan det gå av på. Och ju fler skarvar det finns desto sämre fiske blir det. Enligt mångas uppfattning i alla fall (OBS, fågelskämt, det sista).

Många typiska vårtecken idag:

Ja, nu är det inte bara militärbåtar ute och vrålkör utan mer och mer fritidsbåtar. Och tärnorna är tillbaka och det plaskar och ploppar överallt när de störtdyker i vattnet, arbetar sig upp i lyften igen och liksom darrar till på vingarna när de sväljer sitt byte. Det gäller att se upp så de inte flyger in i fluglinan under kast eller vilket brukar inträffa, dyker och försöker fånga min zilverzara. Fast det senare är det mest de unga, gröna och oerfarna ungarna som gör senare på säsongen.

Bäst jag stod där och kastade kom jag även på att som i morgon är det första maj och då brukade jag alltid märka av de första näbbgäddorna. De har ju varit om inte helt borta några år så i alla fall betydligt sällsyntare än för tiotalet år sedan. Men förra året såg jag flera styckna. Fast idag la jag inte märke till några.

Inte heller var det så där jättegott om gäddor. Men betydligt fler än förra gången i alla fall:

Jag börjar även märka att det är dags att ändra en kamerainställning. Ställa över den till att ta sportbilder. Alltså kortare slutartid. För nu börjar gäddorna visa tendens att vilja hoppa. Det kommer lite i konflikt med det faktum att de har lättare att skaka loss den hullinglösa kroken när de går upp skakar på sig i luften. Men jag vänder det till en utmaning i stället. Jag ska se om jag kan fånga det ögonblicket på en bild: Gäddan befinner sig i luften och har precis spottat ut flugan och även den ska ses på bilden. Tala om att göra det krångligt för sig.
Jag tror knappt jag kommer att lyckas med det. Eller så kan det ta flera år.

Nä, gäddorna är slanka och inte riktigt på sina vanliga ställen. Fortfarande on the move, tolkar jag det till. Men med lite tur som jag inte hade idag, skulle man kunna fått en stor gädda som hade vägarna förbi. Det var fortfarande väldigt kyligt i vinden även om solen värmde. Men jag höll mest till i lä och hade en tämligen skön dag i alla fall.

En vanlig dag på jobbet, blir väl betyget över den här fisketuren.

 


Fiskejournal 2016
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2016-04-30 Gädda Inomskärs 2 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina ?? Frisk SO o halvklart 07:00 Nej
2016-04-30 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina ?? Frisk SO o halvklart 07:45 Nej På första bilden
2016-04-30 Gädda Inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina ?? Frisk SO o halvklart 08:00 Nej
2016-04-30 Gädda Inomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina ?? Frisk SO o halvklart 09:00 Nej På sista bilden
2016-04-30 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina ?? Frisk SO o halvklart 10:45 Nej
2016-04-30 Gädda Inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Kunnan 10 fot AFTM 5 Flytlina ?? Frisk SO o halvklart 11:15 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions