Väder:

Fortsatt milt efter den mildaste nyårsafton någonsin. Mulet hela förmiddagen och frisk till hård väst-sydvästlig vind.

Högvatten kring 30 cm plus.








 

17-01-01

 

Söndag

 

Årets första fiske

 

 

Äsch, det blev en ganska oinspererad, lite småtråkig fiskedag. Visst, jag gjorde min plikt och körde ner mot kusten extra tidigt. Sånär som högvattnet helt perfekta fiskeförhållanden. Hela idén med en fisketävling med bara en enda deltagare kändes lite löjlig.
Fast om det så att säga skulle ha varit på riktigt hade jag en del tur som fick en gädda efter bara en fem, sex kast. Okej, strax efter den, ytterligare en men sedan blev det ett långt uppehåll.

Tog förstås en bevisande bild om det ändå så här i efterhand skulle visa sig att det även finns andra deltagare:

Nytt år och nya möjligheter, löften och förändringar? Här pratar vi mest fisket.
Nja, inte så mycket för min del. Jo, en sak förresten. I år har jag åter gått med i min gamla fiskeklubbs vatten. En liten sjö med inplanterad regnbåge. Vi började med den 1984 och allt sedan dess har den fått tillskott med regnbåge två gånger om året. Så det bör finnas en hel massa generationer regnbågar, där säkert några överlevt i många år. Jag noterar att det fortfarande är lite diskret exakt var den är belägen så hädanefter kommer jag att benämna den som Klubbvattnet.

Äsch igen; det bidrog också till att jag kände mig lite småsur och oinspirerad idag för enligt SMHI skulle mildvädret raskt gå över till vinterkyla och minusgrader redan som ikväll. Vilket skulle innebära att det blir isskorpa på alla insjöar. Vilket i sin tur kommer att innebära att jag inte kan åka till Klubbvattnet redan den här veckan som jag hoppats på.
Hur jag ska hantera det rent fiskedagboksmässigt här på nätet återstår att se. Inte på samma sätt som mitt vanliga fiske. Det blir på tok för jobbigt och ännu tråkigare att läsa för andra. Fast på något sätt ska jag ändå försöka dokumentera det. Kanske blir det någon slags löpande text med en och annan bild; jag vet inte. Inte heller hur ofta jag kommer att köra dit. Eller om jag ens kommer att få någon fisk där.

Idag blev jag lite extra uppmärksam på di däringa små svarta sjöfåglarna. Jag har kollat lite på bilder och jag tror nog det rör sig om sothöns. Jag ser dem ofta nog nere på Långö där jag har båten. De har löjligt stora fötter kan jag avslöja. Nå, de finns som nämnts i jättestora flockar i så gott som alla lävikar. Som här idag:

Att de liksom vallas av svanar har jag sett förut, drar jag mig till minnes. Fast det där med örnattack sist, det var unikt.

Idag hände ingenting utanför det sedvanliga protokollet. Högvattnet bidrog ganska mycket till att det gick trögt med den vanliga fiskeglädjen. Ändå har jag egentligen en hel del att vara nöjd med. Jag råkade exempelvis läsa en tråd på någon fiskesajt om läckande vadare och vad man kan göra åt det. Det är sannerligen inte bara jag som råkar ut för läckage i förtid. Inte för att jag vill vara skadeglad, absolut inte men jag läste att flera hade problem med läckande neoprenstrumpa i andasvadare. Ett system jag tycker bara är fånigt och inte ser minsta fördel med.
Alltså att först har man sockor på sig innanför vadarna och så ska man även ha på sig sockor utanpå vadarna, när man tar på sig vadarkängorna. Vad i hela friden då för?
Alltså vadarkängor över huvud taget.
Jo, jag har testat konceptet en gång för många år sedan och jag tycket det var jättejobbigt. För varje gång blir kängor och sockor fulla med slam och sand. Därför fick man sköja ur och tvätta och torka både sockor och kängor efter varje fisketur. Men de jag har idag är väldigt bra. Andasvadare med in- eller påbyggda neoprenstövlar alltså. Även om jag fått laga dem tre gånger bara nu i höst. Men just nu funkar de alldeles utmärkt.

Och det nya spöt ska vi bara inte tala om! Eller det ska vi... Ofta och gärna.
Jag ser ingen anledning att byta tillbaka till det supertunga och onödigt långa klass-5-spöt. Som i många år varit min absoluta favorit. Enligt min mening handlar flugfiske om att man ska använda så lätta grejer man kan. I alla fall inte använda onödigt tunga och klumpiga. 
Och faktiskt, lite till min egen överraskning fungerar det hur bra som helst i alla aspekter med det här lilla trollspöt.

Det kommer nya digitala prylar, material och sätt att fiska i en strid ström nu för tiden.  Jag vet inte men ibland får jag för mig att jag uppfattas som gammalmodig och grinig motståndare till allt som är nytt. Vilket är tokfel. Tvärtom är det en teknisk nyhet jag verkligen saknar. Nämligen en liten elmotor till flugrullen. Med dagens teknik med mikromaskiner, nanoteknik och graphein och jag vet inte vad skulle det väl vara en enkel sak att tillverka en liten och lätt flugrulle med den funktionen. Typ som mikroliten motor som i en elcykel.  Och snälla, gör den i så fall inte att den ska styras av en app i smartphonen. Nä, det duger så bra med en liten, analog knapp. Som man trycker på när man får hugg och då vips, vevar den upp all löslina av sig själv så man får direktkontakt med gäddan. Eller vad man nu fiskar. Se där ett bra tips för redskapstillverkarna från en som absolut inte är förändringsobenägen.
Jag har för mig det redan finns eller har funnits på en del stora multiplikatorrullar som används vid djupahavsfiske. Och så fanns det en märklig flugrulle redan på 70-talet där en fjäder spändes och laddades när man repade ut fluglinan. Den spändes och spändes... Så när man fick napp, tryckte man på en spak och så utlöstes fjädermekanismen. Och i ett huj drogs fluglina, tafs och även fisken in genom spöringarna och in i rullen. Med en lätt överdrift. Men nu har tekniken nått en bra bit längre.

Såg inte heller till några större gäddor idag. Men tog pliktskyldigt den här bilden av en trekilosgädda:

Jag tittar då och då på FishEcos sida, bland annat för att se om de ska ha den där tävlingen Gäddfajten även i år. I så fall kommer jag att försöka igen. Jag får väl också göra mig det omaket att ta med mig det där särskilda måttbandet jag inhandlade. Just för att kunna anmäla en gädda tagen på mitt lätta spö. Göra lite reklam för det och visa att det faktiskt fungerar.  Alltså när jag fiskar vadandes där det mest kommer till sin rätt.

Senare:
Nu är åter vintern här med besked. Nu pratar vi några dagar efter nyårsdagen. Det är snökaos, nordliga stormar och rejält superhögvatten med en meter över normalt här i Karlskrona med översvämning till följd. Minus tio grader om nätterna. Fortsätter det så fryser havet till inne i vikarna. Att Klubbvattnet gör det har redan skett.

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 08:52 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 08:56 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 09:30 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 09:45 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 09:55 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 10:00 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka ett 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 10:05 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 10:20 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka två 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 10:30 Nej På bild
2017-01-01 Gädda Delsträcka två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 11:00 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka två 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 12:00 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka två 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 12:05 Nej
2017-01-01 Gädda Delsträcka två 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet, hård SV 12:10 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions