Väder:

Mest mulet och till och med några regnstänk mot slutet. Frisk till hård väst-sydvästlig vind.

Högvatten upp till cirka 10-15 cm plus.


 

 

 

17-06-25

 

Söndag

 

Midsommarfiske

 

 

 

Av olika orsaker var det länge sedan jag var ute på gäddfiske. Helst vill jag ut med båten men förargligt nog, de dagar som passade mig bäst blåste det lite för mycket. En gång för någon vecka sedan körde jag till Klubbvattnet en sådan blåsig och solig dag. Väl medveten om att det var högst olämpligt fiskeväder där. I synnerhet som jag var där mitt på dagen. Inte ett enda vak såg jag. Det blåste som sagt ordentligt men jag hade även ett par andra syften med mitt besök. Dels hade jag med mig grejer för att bada och läsa en bok men också för att jag ville testa ett par nya sjunklinor.

Så jag satte på en liten zilverzara och gick runt sjön ett par varv och kastade med den plus sjunklina. Och minsann hade jag en gädda på! Den högg i det där olämpliga ögonblicket när man för spöt bakåt för nästa kast, flugan simmer upp till ytan, jag upptäckte en hastig rörelse nere i vattnet, en fisk sköt upp från djupet och gick till attack mot flugan. I det läget går det inte att göra motryck. Visst, jag fick tag på linan och drog till men för sent. Den bara lossnade. Först såg jag inte om det var regnbåge eller gädda men det var förstås en gädda i tvåkilosklassen. Men om jag fått upp den visste jag nog inte vad jag skulle göra med den. Fick någon i klubben reda på att jag släppt tillbaka den skulle jag nog bli utesluten!
Nä, vill man få regnbåge där nu mitt i sommaren får man nog vara där riktigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Något bad blev det förresten inte heller.

Ibland kikar jag runt på olika fiskesidor här på nätet och för ett par veckor sedan råkade jag få syn på en tråd i ett forum som handlade om flugspön #3. Någon undrade om det var för vekt för säg harrar och öringar i kilosklassen. Och kunde man verkligen kasta en liten streamer typ Mickey Finn med ett så pass lätt spö? Tyvärr hittade jag inte den tråden igen så jag kommer inte ihåg exakt hur fiskeexperterna svarade. Men det var något i stil med att nja... Jo, kanske om man hanterade det väldigt försiktigt... Kanske det skulle gå med en Mickey Finn om den var extra lätt... Ungefär så i alla fall blev svaren. Ja, lite full i skratt blev jag faktiskt.
Jag tror de allra flesta flug- och sportfiskare är väldigt traditionella och konservativa. Fångade i sin lilla box av urgamla konventioner. Har svårt att ta till sig nya idéer och tänkesätt. Synd.

Nä, ett #3-spö tål och klarar av betydligt mer än de flesta anar. Både när det gäller tunga flugor och stora fiskar. Det syns kanske inte på bilden men zilverzaran är faktiskt lite överdrivet tung. Den band jag nämligen för att ha vid båtfiske med sjunklina för att fiska abborre med. Därför tog jag en ganska tjock bunt med marabou som stomme och kärna i flugan. Naturmaterial väger.
Det blir helt osökt en naturlig övergång till dagens fiske.
Suck, att fiska från land med vadare söndagen i midsommarhelgen! Hela skärgården ockuperad av husbilar, husvagnar och tält! På varenda parkeringsficka ut mot öarna stod det en tre, fyra husbilar parkerade. Med en lätt överdrift. Okej, nu vet jag att den absoluta majoriteten inte är det minsta intresserade av att fiska. I synnerhet inte klockan sex på morgonen. I synnerhet inte när det var mulet och kulingvarning.

Nå, jag hade en halv tanke på att bedriva riktat abborrfiske nu så här mitt i sommaren när det ska vara så bra. Satsade därför på en sträcka inomskärs med mycket tång och sten och ganska djupt utanför. Men inte fick jag några abborar inte. Bara gäddor. Samtidigt som jag är väl medveten om att det nog mest beror på att jag använde den gamla vanliga flytlinan. Fast gäddorna stiger ju gärna upp ett par meter för att ta min fluga så varför inte abborren?
Ja, det utgör ett av fiskelivets stora mysterier. Men när jag väl kommer ut med båten ska det bli en av mina målsättningar att få några abborrar.

Därefter körde jag iväg till ställe nummer två. Fiskeställena är verkligen ihopkrympta till bara några fåtaliga nu så här i skollovs- sommar- och semestertider. Men där fick mitt #3-spö verkligen bekänna färg. Di däringa gäddorna mellan 3 och 4 kilo ger verkligen järnet nu på sommaren! Så kul!
Men ingen kände tyvärr för att hoppa. De är så olika. En del vill bara ner i vattnet. Kämpar som attan att bara sticka neråt, mot bottnen medan andra gärna tar ett skutt upp i luften om man ber snällt. Därför arrangerade jag en inte helt lyckad gädd-selfie för att ha med åtminstone en gäddbild:

Men en dålig gädd-selfie är bättre än ingen gädd-selfie.

 Nu när jag skriver det här, ett par dagar efter midsommar råder det full kuling men förhoppningsvis kommer det in fint högtrycksväder med svagare vindar så småningom. Lyckligtvis missade jag en helg då det var fisketävling här i Karlskrona skärgård med ett 60-tal båtar. Det var för några veckor sedan och jag läste om det i tidningen efteråt.
 
Nu skrivs det ganska mycket igen om Svartbultens hotfulla invasion och utbredning och olika handlingsplaner lär ska tas fram. Än har jag inte sett någon men jag vill fortfarande hävda å det bestämdaste att det bästa är att låta bli att döda rovfisk. Visst, det har även antytts men några beslut i den vägen har jag inte sett. Och som sagt, glöm inte vår vän skarven. Den lär ju glufsa i sig all ål som finns och bör utrotas därför men det bevisar ju bara att den säkert är en väldigt effektiv svartbultsdödare. Ål är ju en bottenlevande fisk precis som svartbulten.
Att uppmuntra yrkesfiske efter svartbult som också antytts är så dumt att jag inte ens orkar skämta om det. Ska man bottentråla innerskärgården? Lägga finmaskiga nät i grunda lekvikar? Det är ju där de finns, de lömska svartbultarna och sägs käka upp rom och nykläckta fiskungar.
Nu fick jag en bra idé! Inför skottpengar på svartbult! Varje uppvisad, död svartbult betalas med... Med...? Tja, 5:- kanske? 2:-? Det skulle få fart på svarbultefisket, sanna mina ord!
Allmänheten skulle gå man ur huse! Barn och ungdomar skulle glömma sina mobiler och leta upp ett metspö! Kajer, broar, hamnar och bryggor skulle fyllas upp med spösvingare tätare än när sillen går till! Verksamheten skulle till och med kunna bli självfinansierad genom att de små läckra fiskarna kokades en nyttig och välsmakande soppa på som kunde serveras på äldreboenden och i skolmatsalar. Perfekt!
Som sagt, det gäller att tänka utanför boxen...


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-06-25 Gädda Ställe nummer ett 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl moln, frjisk V 07:00 Nej
2017-06-25 Gädda Ställe nummer ett 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl moln, frjisk V 07:30 Nej
2017-06-25 Gädda Andra stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl moln, frjisk V 09:00 Nej
2017-06-25 Gädda Andra stället 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl moln, frjisk V 09:15 Nej På bild
2017-06-25 Gädda Andra stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl moln, frjisk V 10:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions