Väder:

Först absolut spegelblankt. Så småningom en ytterst svag sydvästlig bris som långsamt ökade till frisk.
Mulet, disigt och stundtals dimmigt. Ibland ett ytterst lätt duggregn.

Vattenståndet 5-10 cm över.


 

 

17-08-12

 

Lördag

 

Märklig dag

 

 

 

Attans SMHI! Idag hade de totalt fel. Först varnades det högljutt för rikliga regnmängder, åska, blixt och dunder. Samt ökande västlig vind. Det sistnämnda stämde väl lite grann åtminstone.
Så innan jag körde hemifrån drog jag ur kontakterna för säkerhets skull.

Båtfiske var absolut inte att tänka på med den väderleksrapporten och det kanske var rätt för det var dimma ganska länge och det gillar inte jag ute på sjön i båt. Fast när jag väl befann mig ute i skärgårn vadandes var det totalt spegelblankt. Fullt med omkringflytande bandgräs och vid vindstilla reser sig vartenda ålgräs rakt upp som... Som... Ja, det får var och en själva försöka föreställa sig.

Men det märkliga var att jag tappade varenda gädda! Ja, utom en då. Det märkligaste och ovanligaste att jag gjorde det efter en lång stund. Alltså de lossande inte vid själva hugget som sist jag var ute. Jag kollade givetvis flugan och ffa wiretafsen med där verkade inte finnas så mycket fel. De var på så länge att jag kunde konstatera att det inte rörde sig om smågäddor heller. Fast lyckligtvis inga jättegäddor.

Det mesta inträffade inom cirka en halvtimme. Jepp, här kommer åter begreppet "blixtra till" till heders igen. Det där som gör fisket så spännande. Att man aldrg riktigt vet vad som kommer att hända en fiskedag.

Bara för att jag fick ett par fina bilder på den enda gäddan jag lyckades landa kände jag mig tvungen att skriva några rader om den här annars ganska så misslyckade dagen:

 

Så bild nummer två på samma gädda som minsann inte var så liten heller:

En annan både kul och märklig grej inträffade också under tillblixtringstillfället. Stod utvadad en 5-6 meter från land för där sluttade det ganska brant utåt. Sandbotten med ganska många stenar. Hade alltså en gädda på så där mellan 2,5 - 3 kilo på. Innan den behagade lossna, tog den rikning rakt in mot land i en häftig rusch så slirbromsen gick i gång. Ja de är ordenligt kämpastarka! Och oroade och skrämde iväg och ut en stor gädda! På säkert minst en fem, sex kilo. Jag tror inte den såg mig så jag stod kvar efter att den första gäddan släppt. Tänkte att jag med lite tur skulle få chans på den stora. Rörde mig inte ur fläcken och fortsatte alltså kasta.
Men fick inga hugg. Däremot såg jag hur samma stora gädda långsamt kom simmande tillbaka efter ett tag, för att åter ställa sig på samma plats! Men då upptäckte den mig, tvärvände och försvann för gott. Det är bland annat sådana upplevelser som gör det så roligt att vada. Man befinner sig liksom mitt i, på ett helt annat sätt än från båten.

Trots mina egna varningar förra gången att man inte ska ge sig in i den djungelliknande, feberheta och myggsurrande växtligheten på land gjorde jag det idag. Det var ganska tidigt och även om det var mulet och dimmigt tämligen varmt och vindstilla. Tyckte jag borde gå till ett annant ställe över en udde. Dum idé. Skulle gena över en sänka där det såg framkomligt ut. Det var det inte. Tät, hög och snårig grönska som jag sjönk ner i ända upp till huvudet och det värsta av allt; fullt med taggiga björnbärsrevor! Genomsvettig fick jag kämpa mig igenom området och med vadarstaven fösa undan de värsta hindren. Och lyfta knäna högt för att försöka trampa ner de taggiga slingerväxterna. När jag äntligen kom ut på andra sidan, plockade jag loss flera taggar som satt fast i vadarna. Det var knappt jag vågade vada ut igen för jag trodde vadarna snabbt skulle vattenfyllas. Men där hade jag tur. De höll faktiskt tätt. Det erkännandet får jag ge mina andasvadare.

En annan sak jag råkade se på TV. Skulle se Rapport och innan var det finska nyheter. De rapporterade något om laxfisket i Torneälven. Man fick se ett par finländare som fiskade lax däri. Någon slags roddtrolling med fyra kraftiga spinnspön. Så fick de en stor lax på men det var själva landningen jag lite lyfte på ögonbrynen åt. Ingen skonsam håvning där inte utan de körde in en huggkrok i sidan på laxen och lyfte in den i båten. Så höll de upp den med blodet flytande. Undrar vad reaktionerna blivit om det hade filmats i exempelvis Mörrum?
Och i Norge jagas puckellax med harpun...


Fiskejournal 2017
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-08-13 Gädda 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Svag SV o dimma o mulet 10:00 Nej På två bilder

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions