Väder:

Regn, regn, regn. Inte ös- utan mer dugg men så gott som hela dagen.

Måttlig till frisk ost-nordostlig vind.

Sakta sjunkande vattenstånd. Från i går på cirka 30 cm plus till idag cirka 10 cm plus.


 

 

17-09-06

 

Onsdag

 

 

Tillbaka till vardagen

 

 

 

Och en trevlig vardag blev det också.

Först lite om annat. Jag brukar ha lite koll på vad som händer i fiskevärlden genom FishEco. Nu noterade jag en ny bloggare. En från närbelägna Torsåstrakten. Jag hade en kontakt med en från Torsås för cirka ett år sedan. Eller var det två?  Vi hade lite sms- eller mail-utbyte om jag minns rätt. Tror till och med jag skickade en eller ett par flugor till honom... Men det är inte samma som driver den här bloggen fast rimligtvis bör de känna varandra.

Den här "Flugfiskaren i Småland" tycker förresten i motsats till mig, att det här med flugfiske både rent allmänt och efter gädda bara ökar.
Exempelvis just på FishEco dominerar spinnfisket med sådär, cirka, med en gissning, ungefär 85,7%.

Nå, efter en dag i Trollemölla var det skönt att åter fiska gädda. Om inte annat för då kan man göra en prognos hur dagens fiske kommer att bli. Det är helt omöjligt där nere i Skåne. Men här och idag var det extra lätt: Idag blir det gott om gädda!
Finns inget bättre än när ett högvatten sakta sjunker undan och så lite regn till råga på det. När vattnet svallar högt går gäddan in till lagom djup. När vattnet sjunker undan står de gärna kvar där ett tag och blir då ett lätt byte för mig.

Och min zilverzara:

Fick därför några mycket trevliga fisketimmar på grunt vatten, i halvlä, på sandbotten med en hel det större och mindre stenar utslängda och en del partier med tång och mörk botten. Jag använde flugan på bilden till de första 8 gäddorna faktiskt. Därefter blev wiretafsen för sliten och krullig och fick byta. Fortfarande känner jag mig ganska förvånad hur pass stora flugor man kan kasta med ett #3-spö. Hemligheten ligger mycket i att det är krok och wiretafs som utgör den största tyngden. Själva vingen väger nästan ingenting. Mycket behövs inte heller för att den ska veckla ut sig i vattnet, glittra och ge intryck av en läcker strömming. Eller sill som det heter här.
På hemvägen körde jag en liten omväg om Flugor.se i Lyckeby för att inhandla lite småsaker. Hade även en trevlig pratstund där. Men jag kollade på deras färdigbundna gäddflugor som de säljer. Och än en gång blev jag både förvånad och förskräckt över vilka monsterkrokar de är bundna på. Och vilka jättevolymer olika typer av vingmaterial som går åt. Ändå sa han att de får klagomål på att kroken är för liten!
Jag hade även fått för mig att köpa en DT-lina till ovanstående spö. Men de hade inga sådana kvar så det blev en long-belly istället. Den linan jag använde har jag egentligen inga problem med, tvärtom faktiskt funkar den utmärkt. Det var den lina som en gädda skar av förra året. Tror det var 2-3 meter i änden som försvann. Gäddan råkade få den i käften tätt intill mig när jag skulle lossa den och gjorde en rusning. Men jag hann få grepp om tafsen. 

Tillbaka till dagens fiske fick jag nära nog den helt perfekt bilden på hoppande gädda:

Knäppte på exakt rätt bråkdel av sekunden. Lätt hänt annars att det blir lite för tidigt eller för sent. Kul.

Mot slutet hände en lite otrevlig incident. Just när man håller på med en gädda tätt intill sig. De har en märklig förmåga att simma mellen benen på mig. De gör tunnel hela tiden! Eller försöker. Ofta står man ju bredbent för ha god balans. En annan favort är att de simmar under vadarstaven och snor in sig. Men den här gäddan lyckades med konststycket att simma ett helt varv om mitt ena ben. Det blev stumt och pang bom, slet den tafsen. Försvann med flugan i käften... Inte bra.

Annars blev det en mycket trevlg dag. Eller förmiddag. Fast lite väl många gäddor. Det var förresten väldigt många som såg lite slanka och magra ut. Inte utmäglade men de verkade inte så där höstfeta de brukar vara nu. Åh, så många gånger jag önskar att få döda, slå ihjäl, mörda och sprätta upp dem! Allihopa! (OBS, jag skämtar förstås) Nej, vad jag vill, är förstås att få reda på vad de egentligen  äter. Är det sill? Svartbult? Spigg? Mört eller annan vitfisk? Eller förmodligen en salig blandning. Finns det tånglake här? i så fall borde jag ha sett någon när jag vadar. 

Till nästa gång ska jag prova den nya linan. Köpte även en ny uppsättning tafsmaterial i olika dimensioner. Måste försöka bättra mig vad gäller mer "äkta" flugfiske. Både uppe i klubbvattnet och så fick jag Flugströmmen i Harasjömåla rekommenderad av en i klubben när vi pratade i Trollemölla sist. Jag har alltid betraktat den med lite misstänksamhet och har aldrig fiskat där. Kanske dags nu i höst?

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 08:20 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 08:30 Nej På hoppbild
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 08:50 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 09:10 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 09:30 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 10:00 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 10:15 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 10:30 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 11:00 Nej
2017-09-06 Gädda Hyggligt ställe 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o frisk NO 11:30 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions