Väder:

Regn under natten. På morgonen och en bit in på fm dock växlande molnighet. Så både lite duggregn och ösregn i skurar.

Svag sydvästlig vind.

Högvatten kring 10-12 cm plus.


 

 

17-09-08

 

Fredag

 

En dag att glömma och komma ihåg.

 

 

 

Idag fanns det två huvudanledningar för mig att åter köra ut i skärgården och kasta lite. Först och nog viktigast att det skulle regna kopiöst under dagen. Då är det inte roligt att bara sitta hemma och inne en hel dag. Men också att det är kul att prova nya grejer. Främst den nya lång-bellyn jag köpte i förrgår. Den var påspolad och fått på tafsen.

Suck, dagen började illa och fortsatte värre. Först #"%#!!! SMHI. Det varken regnade eller blåste frisk ost-sydostlig vind som de påstod att det skulle. Stället jag valt blev därför ganska mycket fel. Okej, lite senare kom regnet med besked och stället gick ju även att befiska men inte optimalt.

Nå, gick iväg från bilen och letade mig ner till själva kusten. Gick en bit längs med hög vass som jag med en viss ansträngning kunde kämpa mig igenom. Så äntligen kunde jag vada ut i vattnet. Hade väl inte vadat många meter förrän det började kännas konstigt i höger fot. Under vadarstöveln närmare bestämt. Det var som jag trampade på en tjock klump ibland. Mycket riktigt, filtsulan hade lossnat. Det var inte länge sedan jag offrat en halv tub liquisol på den främre delen som glappade. Nu lossnade den bakre...
Det var bara att slita loss den vilket jag gjorde under en del svärande och besvär. Jag höll på att ramla till på köpet. Så kunde jag äntligen börja kasta... Eller försöka kasta snarare...
För det gick inte! Det blev bara lite hystande hit och dit och jag kom inte många meter. Jag försökte än på ena sättet och än på andra... Inget funkade!

Hade jag för tung fluga kanske...? Jag letade upp den allra lättaste jag hade och bytte. Jag ändrade kaststil och prövade alla varianter.  Till ingen nytta. Jag som brukar skryta med att jag kan kasta med vilket sorts spö och lina som helst... Jag kom bara en 4-5 meter som allra längst... Va #"%#"! är det för linor de säljer där på Flugor.se egentligen? De är ju helt värdelösa!
Och ingen reservutrustning hade jag med mig heller. Skulle jag behöva avbryta och köra hem innan jag ens hunnit börja? Fy #!¤!£$@@!! och hela hans släkt!
Okej, man behöver inte kunna kasta så långt när man vadar. Till och med med de erbarmerligt korta kast jag kunde åstadkomma, hade jag faktiskt lite närkontakt:  En fin gädda var på en bra stund, två hugg och två efterföljare.

Då slog det mig en tanke... En misstanke... Som växte sig allt starkare... Hade jag möjligtvis satt på linan bak och fram...?  Trots att jag vägrade tro på det i det längsta var det enda förklaringen.

Jaha, jag vadade i land och sökte upp en lämplig äng. Där la jag ut hela fluglinan. Klippte av tafsen och fäste backingen där och vevade åter upp den. Jo, det stämde nog för nu upptäckte jag att den delen var lite tjockare. Men hur fästa 0,50 nylon på en fluglina? Fick göra en provisorisk blodknut. Vadade åter ut och började kasta. Nu gick det bättre!

Detta får inte komma ut! Det är inget jag någonsin kommer att berätta för någon. Det är på tok för klantigt så det kommer jag att hålla hemligt.

Men den här linan var faktiskt inte riktigt lika bra som den förra. Visst gick det att kasta men den sköt sämre. Med den andra kunde jag kasta i motvind om den inte var för hård förstås. Men visst funkade den.

Så fick jag på en fin gädda som dock inte var så stor som jag först trodde. Men den fick ändå vara med på en gädd-selfie när jag gjort mig besvär att sätta upp kameran på en sten. Även den var ganska lång och slank. Mer än mätgädda än en matgädda. Om man nu skulle får för sig att äta gäddor.

Fick även ett par andra men så började det ösregna ungefär samtidigt som stället tog slut. Visst, jag är helt regnskyddad men vill inte sätta mig i bilen med vattnet skvalande och köra till något annat ställe utan jag avbröt där.

Senare, när jag kommit hem gjorde jag någonting som också bör hållas hemligt. En riktig ful-grej. Klippte nämligen av cirka två meter på lång-bellyn. Så får man inte göra!
Men jag både tror och hoppas det blir bättre skjutförmåga då... Gjorde givetvis om nylontafsen. En så kallad spik-knut med en droppe Aquasol över. Som gör att skarven inte fastnar i toppöglan.  Plus att jag letade upp en tom spole och återinsatte den gamla fluglinan.  Så till nästa gång har jag med mig den som reserv.
 
Får väl bli låghalt ett tag. När jag går med vadarna alltså. Snart lossnar säkert sulan på den andra stöveln också. 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-09-08 Gädda Felvalt ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o svag SV 10:00 Nej På gädd-selfie
2017-09-08 Gädda Felvalt ställe 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o svag SV 10:30 Nej
2017-09-08 Gädda Felvalt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o svag SV 11:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions