Väder:


Högtryck och sol. Måttlig till frisk, ostlig vind.

Högvatten på 10 cm plus.


 

 

17-09-26

 

Tisdag

 

Velig dag

 

Med det menas att jag hade väldigt svårt att bestämma mig vart jag skulle köra. Ganska frisk ostlig vind och högvatten. Inte så lätt precis. Inte om man vill undvika att slita på de vanliga ställena. Det har ju varit ont om befiskningsbara ställen nu under sommaren. Först körde jag till ett ställe. Parkerade och gick ut. Spanade och tittade... Äsch, där låg ju vinden på alldeles för mycket! In i bilen och iväg igen. Jaha, och på nästa ställe stod det en bil med husvagn! Alltså där jag brukar ställa min bil. Så det dög inte utan jag körde iväg till ett tredje ställe.

Ett som låg lite utomskärs och som jag inte befiskat sedan tidigt i våras. Ett ställe som borde varit bättre. Men det är ett sådant ställe där massvis med döda alger brukar samlas på sensommaren och hösten och bilda tjocka lager på bottnen och områden med vitt vatten längst in. Och lite väl djupt och svårvadat vid högvatten.

Gick väl omkring och testade på flera avsnitt däromkring men det gav inte så mycket:

Här en gädda som efter att ha gjort ett upphopp, faller tillbaka med ett plask.

Tidigt i våras hade jag läst om två olika möten av beslutsfattare av olika sorter som gällde fisket här i Blekinge och särskilt här i Karlskrona. Först var det mellan några olika kommunaråd och då gällde det att "slå vakt om" som det brukar heta, det kustnära fisket. Det vill säga yrkesfisket Det vill säga nätfisket. Det vill säga efter gädda bland annat.

Så var det ett annat möte med, har jag för mig, länsstyrelsen och andra med intresse för bland annat just själva gäddförekomsten och -fisket. Med syftet att "slå vakt om" gäddbeståndet. Bägge mötena skulle väl resultera i åtgärder till hösten, om jag minns rätt.
Jag gjorde då förutsägelsen att det skulle resultera i ingenting. Nu läser jag däremot i tidningen om att de ska sätta igång att tillverka en så kallad "gäddfabrik". "De" i det här fallet är Sportfiskarna i samarbete med länsstyrelsen och andra. Det behövs verkligen här i Blekinge för här minskar beståndet och yrkesfisket tar 50 ton om året, sägs det sammanfattningsvis.
Och visst, de är bara att gratulera. Yrkesfiskare och så kallade fritidsfiskare alltså. Nu kommer det att finnas yttterligare lekvikar de kan sätta ut nät runtomkring ju! Fånga både insimmande och utsimmande gäddor.
Om jag får säga min ringa mening, tycker jag faktiskt inte gäddbeståndet minskat särskilt mycket häromkring. Nu menar jag häromkring Karlaskrona plus minus två mil väster- och österut. Möjligtvis de riktigt stora gäddorna som jag inte ser eller får lika ofta som förr.

Jag har dessutom väldigt svårt att fatta att det skulle behövas ytterligare lekområden just där de här nya ska anläggas. För där vimlar det ju redan av grunda vassvikar. På bägge sidor om Almö-Hasslö. Och även på bägge sidor själva Karlskrona-halvön. För att inte tala om bägge sidor Möcklö-Senoren-Sturkö. Enorma områden med grunda vassvikar!
Så länge det är tillåtet med nätfiske under lekperioden kan de anlägga hur många gäddfabriker som helst utan att beståndet ökar. Så resonerar jag som nog inte begriper så mycket.

En annan sak jag heller inte begriper är hur någon kan veta att yrkesfisket tar exakt 50 ton gädda i Blekinge. Eller ens 49 ton eller 51. Okej, att licensierade yrkesfiskare har skyldighet att rapportera sina fångster men jag trodde det mest gällde för så att säga, äkta fiskebåtar. Alltså stora trålare och liknande. Men gäddfiske bedrivs ju allra mest från småbåtar inomskärs och hur ska någon kunna kontrollera dem? I synnerhet inte i ljuset av alla de hundratals olagliga ålahommor och nät som Kustbevakningen i år upptäckt och förverkat. Se det är verkligen åtgärder som kan ha effekt på både ål- och gäddförekomsten. Mer sånt! Det är nog bra med regler och lagar men ännu bättre om någon ser till att de efterlevs.

Så att jag inte fick mer än två gäddor idag skyller jag inte det minsta på brist på lekområden. Det berodde på att jag var på fel plats med fel väder och fell vattenstånd.

Här en misslyckad gädd-selfie. Som faktiskt blev bättre än den riktiga, så att säga.  Ja, se det är ett krångel utan dess like när jag håller på och försöker få till en bra gädd-selfie: Ta fram kameran, skruva på en tripod, vada in till en lämpig sten i grannskapet (om det finns någon), placera kameran med sin tripod på en stenen, rikta in den, trycka på knappen, ha 10 sekunder på sig, backa tillbaka, halka på en sten, går ner på knä, försöka greppa tag i gäddan som just då sprattlar och gör en rusning, misslyckas att få tag på den, kameran tar sin bild och allt måste göras om.


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-09-26 Gädda Felvalt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk O 09:40 Nej På första bilden
2017-09-26 Gädda Felvalt ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk O 10:15 Nej På andra bilden

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions