Väder:

Mulet och hård västlig kuling. Upp till 20 sekundmeter. Några regnstänk kring middagstiden.

Extremt lågvatten. Ner till minus 40 cm.


 

 

 

17-10-04

 

Onsdag

 

 

Som jag hade sett fram mot den här dagen! Äntligen fiske. Och inte minst äntligen lågvatten. Utan att ha stenkoll kan jag ändå säga att det inte har varit lågvatten på hela sommaren fram till nu. Jovisst kan det ha varit det några gånger när jag inte skulle ha fiskat men i så fall väldigt kortvarigt. Men 40 cm minus! Det är extremt. Först långvariga vindar från öster som tappat Östersjön på vatten och så plötsigt, närapå sydvästlig storm som skjutsat upp resterande vatten till Bottenviken.

Nu rådde västlig kuling dessutom. Perfekt på minst ett par olika ställen Särskilt som även vindar på väst också varit tämligen ovanliga den här sommaren och fram till nu.

Jag trodde faktiskt jag även skulle få en eller flera ordentligt stora gäddor. Och då tänkte jag vara lite småelak och så där kaxig som man kan kosta på sig då. Men därav blev alltså inget. Jag blev helt enkelt besegrad av ålgräset. Det gick inte att fiska.

På första stället; utomskärs men i lä bakom en udde var det istället helgrumligt. Rena sörjan. Eller snarare orena sörjan. Plus en hel del alger. Det hade gått för hård sjö. Jag glömde faktiskt att så kan det bli just där då. Annars var det främst där jag räknade med att en eller flera lite större gäddor gått in och ställt sig i skydd för vågor och strömmar.

Jaha, körde väl inåt till ett annat läställe. Men i det extrema lågvattnet låg ålgräset längs med ytan så gott som överallt. Det gick bara inte. Där fick jag inte ens något hugg.

 

Likaså på tredje stället. Men när flugan lyckades simma åtminstone några meter hände det att en gädda högg. Men absolut inga märkvärdiga storleksmässigt.

Så flöt det omkring sådana här stora sjok med både band- och ålgräs. Inte kul. Så gott som samtliga kast blev helt eller halv misslyckade och kroken hakade hela tiden i långa, slemmiga ålgräs och som jag svor! Det var både "Äsch!" och "Dubbelt Äsch!"

Som sagt, här gäller det att ligga lite lågt och inte vara taskig mot andra fiskare eller deras metoder. Annars fanns det en hel del att kommentera i fiskemedia. Det har till exempel varit Gäddfestival di kallart, här i Blekinge. Nästan 500 gäddfiskare. Inte för att jag bryr mig och sådant spektakel ska egentligen inte uppmuntras men jag la märke till att det inte stått ett ord om det eventet i FishEco. Annars brukar det ju vara närmast helsidesreportage om minsta mörtmetartävling. Med en lätt överdrift.

Jag hade inte möjlighet i år att fiska lite för mig själv under tävlingen och lite i smyg se hur de stora pojkarna bär sig åt. "Färre gäddor i år" stod det som rubrik i Sydöstran. Om jag minns rätt blåste det en ordentligt hård ostanvind åtminstone på lördagen och det var säkert inte uppskattat av båtfiskarna. Som jag tror var i stor majoritet.

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-10-04 Gädda Första stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o västlig kuling 09:30 Nej
2017-10-04 Gädda Tredje stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o västlig kuling 10:40 Nej
2017-10-04 Gädda Tredje stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o västlig kuling 10:50 Nej
2017-10-04 Gädda Tredje stället 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o västlig kuling 11:15 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions