Väder:

Milt, dimmigt och disigt under förmiddagen. Mer och mer sol och blå himmel.

Först svag sydlig vind som långsamt ökade till frisk-hård och samtidigt vred sig lite västerut.


Högvatten som vanligt. Idag kring 25 cm plus.
 

 

17-10-17

 

Tisdag

 

Glädje i smolkbägaren

 

 

Fast allra först var det om det ska uttryckas i dryckestermer, som ett öng bång vä blå som det heter på franska. Eller un bon vin blanc som det stavas. Det var alltså en rent fantastiskt fin morgon. I både vanligt och i fiskehänseende.

Eller om sanningen ska fram; lite senare på förmiddagen än jag brukar börja. Men i lä, i början på en av mina favoritsträckor, milt och skönt och jag extra superivrig på att fiska. Det var premiär i höst också just där. Allt perfekt! Jag såg verkligen fram mot att här från startpunkten som bilden visar, fiska mig vidare runt en udde, in i en ny vik och vidare längs med ett kustavsnitt. Ett låångt sådant.

Visst, högvatten är inte optimalt men det har jag tvingats vänja mig vid det här året. Där skulle jag hålla på i en 4-5 timmar med goda chanser på många gäddor i olika storlekar.

I ungefär en kvart fick jag vara glad.
På långt håll och i fortfarande lite dis, tyckte jag mig upptäcka något. Äsch, inbillning bara, tänkte jag först. Det är säkert bara en skarv som sitter på en sten. De har lurat mig flera gånger tidigare till att tro att det finns en människa där borta. Worst case scenario: En annan fiskare!

Men ju mer och oftare jag skärpte blicken och tittade dit bort, desto säkrare blev jag. Suck, där borta var det redan upptaget. Ja, där stod en annan fiskare utvadad och kastade. Det var fortfarande väldigt långt bort dit så jag kunde inte se om det var en flugfiskare men jag misstänkte det starkt. De bekväma spinnfiskarna fiskar helst från båt, tycker jag mig ha märkt.
Lite märkligt i så fall, tyckte jag, för jag brukar ju påstå att det är väldigt sällsynt med andra gäddflugfiskare nu för tiden. Det går halvåravis mellan gångerna jag upptäcker någon. Särkilt en vardag. Jaha, vad skulle jag nu göra? Tja, jag fiskar väl färdigt just där jag befann mig och så får jag se.
Visst blev jag sur och arg. Visst blev det väl några dubbel-äsch. 
Samtidigt som jag insåg att de har precis lika stor rätt som jag själv att befinna mig där. Eller till och med ännu större rätt eftersom de var där först.
Det var bara att acceptera. Det var bara att veva upp, vada i land och snöpligt gå tilbaka till bilen. Först hade jag nämligen fortsatt en bit för att kolla läget. Och upptäckte precis som jag misstänkte att ser man en, döljer sig andra en bit bort. För precis där jag tänkt befinna mig om en liten stund, stod en annan fiskare utvadad och vem vet hur många andra det fanns i närheten eller längre bort?
Själv föredrar jag ju att fiska ensam men vet att det är ganska sällsynt hos andra.
Min teori är att det var ett sällskap danska gäddflugfiskare som hyrt en stuga här och under några dagar fiskat här i trakten. Detta eftersom jag tidigare läst om dem på något forum.

 Jaha, nu fick jag alltså ändra plan. Körde iväg en bit till ett annat ställe där det borde vara bra. Men det var det inte. Under tiden hade vinden ökat och låg på lite för mycket just där. Inte ett napp där. Testade ett tredje ställe utan ett hugg där heller. Till saken hör att jag fick ju tre gäddor på första stället och bytt fluga lagom till det nya. Visst, ungefär samma men ändå greps jag av den orerhörda känslan och undringen: Har jag rätt fluga? Är det något fel på den? Så uridiotsikt och dumt, eller hur?
Men vad ska man tro när man fiskat i ett par timmar utan ett enda hugg? Eller hade de eventuellt danska flugfiskarna varit här också som igår kanske? ja, vid det laget kände jag mig både besviken och otursförföljd. Inte minst för att det gått dåligt hela den i vanliga fall så utmärkta oktober. Det var till och med så illa att jag funderade på att ge upp och köra hem. Så visst kan även vi karlar prata om våra känslor, trots påståenden om motsatsen.

Men fel på min zilverzara? Hallå!

Okej, ett försök till, bestämde jag mig för. En liten kort sträcka till. Jag kör bort dit och kollar om det är tomt på bilar och därmed andra fiskare. Det var det. Och äntligen hade jag kommit rätt. Och inte var det något fel på min zilverzara inte! Där fick jag i tämligen rask följd sex fina gäddor i 2,5 till 3,5 kilosklassen. En väldigt svårlandad, kämpastark, bestämd och vild klass.

 Särskild där och då. Just för att det var högvatten. Närmast land är det lite stenigt och därmed gott om tång. Men vid normalt eller lågvatten ligger de i ytan och ingen gädda kan sno in sig där. Och en bit ut sandbotten. Men idag kunde de det och gjorde sitt bästa att verkligen borra ner sig i de otroligt sega tångruskorna. Som jag fick kämpa och dra! Som mitt klass-3-spö verkligen fick visa vad det kunde! Som det böjde sig ända ner i korkhandaget!

Fortfarande finns det kvar långa ålgräs också och ofta kom gäddorna upp insvepta i tång- och ålgräsruskor:

Ovanstående bild tog jag också för att visa just den alg som jag envisas med att kalla ålgräs fast det kanske heter något helt annat rent botaniskt.

Jag försökte allt jag kunde så fort jag fick hugg, liksom hålla upp gäddan och få den att glida över tångbältet för att undvika att den körde fast sig. Men det gick sådär... Gäddor i den storleksklassen gör ofta som de själva vill utan att man kan hejda dem. Särskilt i början. Och oavsett spöklass vill jag bestämt hävda.

Och när man väl lyckas med det och kan koppla greppet på den i förtid, har de krafter kvar och då kan detta inträffa om man har otur:

Alltså att gäddan får ett sprattlingsanfall innan man riktigt får in det rätta greppet och skador uppstår. Ofrivillig närkontakt med en eller annan gäddtand. Eftersom det var ett tag sedan jag haft med klassikern "Den blodiga handen" fick den komma med idag.
Men återigen och med risk att verka tjatig: Jag har väldigt svårt att fatta att det går så bra att kasta dessa gäddflugor med ett klass-3-spö. Hur är det möjligt? Och att jag inte knäckt det? Sedan länge tar jag ingen hänsyn till att det är så tunt. För det funkar så otroligt bra. Jag kollade lite i statistiken och nu är det nästan exakt ettårsjubilium för just det här spöet. Första gången jag använde det var nämligen 16-10-15. Jag använder det ständigt när jag vadningsfiskar.
2015, i december använde jag ett annat, för att testa. Och en gädda på 4,5 kilo knäckte det. Sedan länge är jag övertygad om att det måste ha varit någon spricka i godset eller liknande.

Egentligen hade det varit lite roligt att gå fram till de här eventuellt, danska gäddflugfiskarna och prata lite. Hålla upp mitt spö och säga någoning i stil med att "Jodå, det är den senaste stekheta trenden från USA. Kör ni med klass 10? Det är helt ute ju! Nä, ju lättare desto grymmare! Jag ska själv snart införskaffa både ett klass 2 och ett klass 1-spö. Jag har läst att de satt igång tillverkning av sådana för tidigare har de inte funnits på marknaden." Visst hade varit kul.

Och banne mig om jag inte skulle köpa ett klass-2-spö om det fanns! Och ett klass 1!

Nä, nu är det väl bäst man hejdar sig så det inte kommer en massa ambulanser hit och ut strömmar skötare med tvångströjor i högsta hugg och jag hamnar på psyket!Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-10-17 Gädda Första stället 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 09:00 Nej
2017-10-17 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 09:15 Nej
2017-10-17 Gädda Första stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 09:30 Nej
2017-10-17 Gädda Fjärde stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 11:30 Nej
2017-10-17 Gädda Fjärde stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 11:40 Nej
2017-10-17 Gädda Fjärde stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 12:00 Nej
2017-10-17 Gädda Fjärde stället 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 12:15 Nej
2017-10-17 Gädda Fjärde stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 12:30 Nej
2017-10-17 Gädda Fjärde stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Soldis, s-m SV 12:45 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions