Väder:

Tämligen milt och mulet. Även lite dis och solglimtar och en och annan regndroppe faktiskt.

Måttlig sydvästlig vind.

Måttligt högvatten på cirka 20 cm plus.


 

 

17-11-04

Lördag

 

Sista gången

 

 

Jepp, idag var det sista gången jag kör och befiskar Ronnebyfjärden! Där är för dåligt. Trots perfekta yttre förhållanden idag fick jag bara en halvkilosgädda. Okej, nu kanske det inte går att lita på precis allt vad som står här, alltid, till 100% men så kändes det i alla fall när jag körde hem. Eller möjligtvis kördes hem.

Till saken hör förresten att de perfekta, yttre förhållandena enbart gällde vädret. Det var ju också helgdag och därmed en lång rad hundpromenerare längs med hela sträckan. Fast det gjorde väl inte så mycket även om det är lite tröttsamt att hela tiden svara att "nej, jag har inte fått något. Inte än men kanske senare...?"

Att jag allra först fick en del akuta linproblem gjorde inte så mycket. Jag var nästan förberedd på det för en relativt nyinköpt lina blev lite fel. Om den kan det sägas "MENE, MENE, TEKEL, UPHARSIN" och jag blev tvungen att byta den. Om nu inte alla kan sitt Gamla Testamente så betyder det på ett ungefär att linan har blivit vägd på en våg och befunnen för lätt.
Jag borde ha valt en linklass högre helt enkelt. Om jag nu någonsing köper mig ett #2-spö kan jag ju spara linan tills dess.
Så jag fick göra ett fältmässigt spolbyte ute i vattnet men jag hade med mig den gamla linan som även om den är lite sliten och börjar krackelera, fungerar fint. Och med ABU Diplomat 156 går det alldeles utmärkt:

Om den linan kan sägas att jag köpte den tillsammans med spöet och är alltså inte så gammal. Men jag misstänker att den redan legat på någon hylla i flera år. Jag menar, hur många #4-linor säljs det?

Nu för tiden är det mest av nostalgiska skäl jag kör hit. Ungefär en gång per år. Men det blir sämre för vart år som går, är min bedömning. Att det sedan länge inte finns några förrymda regnbågar är en sak och havsöring har det aldrig funnits mycket av men att gäddorna minskat i antal är värre. Kanske borde de anlägga några så kallade gäddfabriker där någonstans istället för i Karlskrona? Om det nu är det som det beror på. Jag vet inte. I rättvisans namna ska påpekas att jag bara känner till en enda kuststräcka i den stora fjärden men jag tror den är ganska representativ ändå.

Men så mot slutet eller det som blev mitt påtvingade slut, inträffade en grej. En händelse som fick mig verkligen beklaga att det som jag skojade lite om sist, bara var ett skämt. Och att det inte utfärdats spinnfiskeförbud redan i år.

För när jag höll på att fiska av en sträcka utanför en vass kom det körande en båt som jag först inte kunde se vad det var för sorts. I början kom den i full fart. Så saktade den in och närmade sig min position allt långsammare. Var den verkligen på väg in hit, där jag stod utvadad? Nej, det kan väl inte vara möjligt?  Men det var det.
De satte ner den lilla elmotorn i fören och den drog båten närmare land, såg jag. Så började de kasta. Det första kastet plumsade i en meter utanför den vass, där jag själv snart tänkt befinna mig. Jag fiskade mig åt det hållet nämligen, vadade i vindens riktning.  Det kunde inte ha undgått dem, tycker jag.  Eller kanske de var halvblinda för de verkade inte se mig.

Trots tillgång till hela den vida Ronnebyfjärden med sina uddar, holmar och öar skulle de tvunget fiska där jag befann mig. Så jag vevade upp och vadade tillbaka. Vad skulle jag göra? Börja ropa och skrika och hytta med vadarstaven? Nä, dels ligger det inte för mig och dels gjorde de ju inget olagligt.
Därefter gick jag tillbaka till bilen och körde hem. Jag måste erkänna att jag kände mig liiiiite förargad. Och en aningens, aningens upprörd. Som synes ser de verkligen ut som tockna däringa sportfiskeproffs man ofta ser bilder på från olika gäddfisketävlingar. Kanske det pågick någon tävling, vad vet jag?

I ärlighetens namn trodde jag inte att jag skulle få någon fisk där, längre fram och det skulle förvånga mig storligen om de fick något men principen, principen!


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-11-04 Gädda Ronnebyfjärden 0,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig SV 10:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions