Väder:

Klar och kylig morgon men inga minusgrader. Sol från klarblå himmel hela fiskedagen.

Frisk till hård väst-nordvästlig vind.

Tidigt på morgonen bara 3 cm plus. Men vinden vred sig till nordväst och därmed steg vattnet vartefter till cirka 20 cm plus. 

 

17-11-17

 

Fredag

 

Soliga gäddbilder

 

 

Tydligen kan jag klaga på vädret hur mycket som helst och är det inte för mycket regn och kallt så är det för mycket sol och hett. Och permanent klagar jag på vattenståndet. Fast idag tidigt på morgonen rådde ju värsta superlågvattnet med bara 3 cm plus! Det kändes som det lägsta på flera år, med en lätt överdrift. Men mycket riktigt svängde vinden över på nordväst och därmed steg vattnet. Fast absolut inte så pass att jag behöver inlämna skriftliga klagomål om det.

Men sol och friska nordvästvindar är heller inte bra. Främst för att solen står så lågt och bländar en hela tiden.  Det första stället var oväntat dåligt men det skyllde jag faktiskt inte solskenet för och att jag fiskade mest i lä. Ofta när jag läser andras fiskebloggar (som i och för sig inte blir så ofta) klagas det just över kombinationen lugnt och solsken. Åh, så dåligt det är då!
Och fiska i lä är värre än en dödssynd är en ledande uppfattning hos experterna, tycker jag mig utläsa.
Men här vill jag betona att jag uttalar mig enbart om de vatten jag känner till. Hur det är i exempelvis insjöar eller andra delar av kusten har jag ingen eller ringa erfarenhet av. Så tillkommer att det är skillnad mellan flug- och spinnfiske på det viset att en fluga sänker gäddans huggtröskel.  Tror jag i alla fall. Tyckte mig märka det när jag gled över från spinnfiske till flugfiske.

Nu läste jag precis "Svenskt Fiske" och där fick jag i alla fall lite medhåll att gäddan gärna står i lä men då gällde det förstås under vintern. Men å andra eller kanske tredje sidan; vad menar man med vinter? Där måste man precisera sig för den ser väldigt annorlunda ut här i Blekinge mot längre norrut.

Idag blev det en sådan fisketur att jag länge tänkte att åh, så skönt; idag är det så pass dåligt att jag slipper skriva fiskedagbok. Kan bara nämna det som hastigast vid ett senare tillfälle att jag gått bom. Men riktigt skönt och trevligt hade jag det i alla fall. Minsann om jag inte hade lyckats täta den minimala läckan i högerstöveln också. Och solen sken och fåglarna kvittrade. Eller det gjorde de kanske inte egentligen.

Men så på första stället, där jag om jag spelade på någon av alla de snart hundratals olika spelkasinon på nätet, skulle sätta en hundralapp på att där, just där, kommer jag att få minst en gädda om jag så inte får ett enda napp i hela den här vidsträckta viken jag sulle befiska. När jag alltså kom dit efter ett par timmars i och för sig trevligt kastande, fick jag mycket riktigt två gäddor i snabb följd exakt där.
Äsch, tänkte jag då. Ska jag verkligen behöva ägna tid och tankemöda att skriva något som ändå knappt någon läser för de här två gäddornas skull? Nä...

Fast okej då, jag stannar väl till på hemvägen på ett ställe till. Kunde ju vara kul att göra några kast där i fullständig lä och njuta av solen som värmde på duktigt, mitt på dagen som det blivit.

Mycket rikigt trillade den ena gäddan efter den andra in. Och den på bilden här ovan var en fin och kraftig bit. Alla tagna på den mest glittriga och glänsande fluga som man kan om inte precis köpa för pengar så åtminstone jag kan åstadkomma. I fullständigt spegelblankt vatten och starkt solsken. Det är exakt samma fluga som jag har på vinjettbilden förresten. Det kan till och med vara samma exemplar för de slits väldigt lite. Jo, wiretafsen får jag förstås byta då och då.


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-11-17 Gädda Ställe nummer ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 10:30 Nej
2017-11-17 Gädda Ställe nummer ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 10:40 Nej
2017-11-17 Gädda Det andra stället 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 11:45 Nej
2017-11-17 Gädda Det andra stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 12:00 Nej
2017-11-17 Gädda Det andra stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 12:15 Nej
2017-11-17 Gädda Det andra stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 12:30 Nej
2017-11-17 Gädda Det andra stället 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 12:45 Nej På bild
2017-11-17 Gädda Det andra stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o frisk NV 13:00 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions