Väder:

Märkligt. Skarpt solsken omväxlande med häftiga regnskurar och svarta moln. Sydvästlig vind, stundtals kuling.

Högvatten som ökade från 30 till 35 cm plus under dagen.


 

 

 

17-11-28

 

Tisdag

 

Regnbågsgäddor

 

 

Här ska jag absolut vinnlägga mig om att helt undvika alla sammanblandningar mellan väderfenomenet regnbåge och laxfisken med samma namn.
Jag tror faktiskt att jag aldrig förr sett en sådan tydlig regnbåge som idag. Kan det bero på att solen står så lågt? Flera gånger uppträdde den för vädret var mycket växlande.

Däremot har jag inga problem att hävda att den här bilden bevisar den gamla föreställningen om att man hittar något mycket bra och värdefullt vid regnbågens slut. Eller ska det vara början?

Jepp, kolla vilken otroligt fin kombination av flugrulle (som inte kom med på den här bilden dock) spö och fluga. En liten nyhet också som inte går att se med blotta ögat. Nämligen wiretafsen där jag håller på att få en ny favorit. Nämligen "RIO Powerflex Wire Bite" minsann. Tog med en spole när jag ändå beställde något annat. Nu har jag testat den några gånger och hittills är jag faktiskt lite imponerad. Den verkar varken krulla sig eller splitsas upp så lätt som övriga fabrikat. Men jag får avvakta lite till innan jag slutgilitigt lämnar ett omdöme. Jag valde även den tunnaste diametern; 0,40.

Egentligen är jag i det privata inne i en period med prylbantning. Ändå kände jag mig lite frestad att köpa ett nytt flugspö. Mest för att ha som reserv och givetvis ett #3-spö. Det här:
EXCEED 8’6” | #3 | 4-piece.  "Ett allround spö för finlir med små torrisar, nymfer och lätta linor" står det i reklamen.
Ha! Inte alls! Fel, fel, fel!  Nä, utan för flugfiske ute i havet, i kuling och högvatten efter grov gädda förstås!
Spöet är också Guideline och snäppet vassare än det jag redan har och därmed lite dyrare. Fast å andra sidan verkar det vara omöjligt att knäcka. Jag har helt förlorat försiktighen och behandlar det som vore det ett #8-9-spö.
Det har varit många vanskliga situationer, särskilt under själva landningen. När man har fått in gäddan inom grepphåll. När gäddan upptäcker det och får extra fart. De har en osviklig förmåga att slinka mellan benen på en och spöet böjs plötsligt dubbelt innan man hinner följa efter med det eller få ut löslina.

Inte minst idag när jag lite oväntat faktiskt, fick en fin svit med tunga, kraftiga och kämpastarka gäddor, varav denna var den största på säkert lite över de bokade fyra kilona:

Kolla så fint flugan sitter där på utsidan. Så enkelt att lossa den.

Även de övriga gäddorna kändes extra tunga och massiva liksom. Är det rom eller är de fullproppade med byte?

Detta ständiga högvatten ställer till det. Just eftersom ställena krymper ihop. Idag testade jag därför ett utomskärs. Givetvis i lä eftersom det rådde kuling. Givetvis en vik med slätbotten som är synlig vid lågvatten. Därför var jag lite oroligt att inga gäddor gått in där eftersom en del dyningar letade sig in dit trots att det var lä. Men precis där det var som mest lä, där hade några fina gått in och ställt sig. Jättekul.
Nästan mest för att jag räknade rätt.

Passade på att ta många regnbågsbilder för det var makalöst så fina de var:

Stället var väldigt kort och begränasat idag på grund av högvattnet och kulingen så jag körde inåt och testade ytterligare ett kort ställe. Där skämde en liten gädda ut den annars fullt godkända sviten fina gäddor. Som jag tycker alltså.

 


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-11-28 Gädda Utomskärs 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o sol 09:45 Nej
2017-11-28 Gädda Utomskärs 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o sol 10:00 Nej På bild
2017-11-28 Gädda Utomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o sol 10:45 Nej
2017-11-28 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o sol 11:35 Nej
2017-11-28 Gädda Inomskärs 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o sol 12:00 Nej
2017-11-28 Gädda Inomskärs 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o sol 12:20 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions