Väder:

Mulet med ett par solglimtar. Två, tre plusgrader och väst-sydvästlig kuling.

Högvatten på cirka 30 cm plus i sakta sjunkande under fiskedagen.


 

17-12-13

 

Onsdag

 

Skarvar

 

 

 

När det gäller fiske i allämnhet används gärna ordet i "Nä, nu skarvar du allt!" när fiskaren berättar om sin fångst. Men idag handlar det även om min väldigt professionellt utförda skarv mellan fluglinan och nylontafsen på 0,50. Den som uppstod förra gången jag var ute genom slarv och som jag då lagade provisoriskt:

Det kanske inte framgår på bilden men ovanpå den så kallade spikknuten har jag lagt ett lager Liquisol. Jag antar att så gör de flesta flugfiskare. Då blir det en mjuk och fin övergång som inte fastnar i toppöglan. Min hullinglösa zilverzara fick även vara med på bilden som extra bonus. Även wiretafsen. Ja, nu tycker jag att jag ärligt kan rekommendera den. Den är väldigt slitstark och bockas och böjs minimalt. Här på bilden har den inte utsatts för så mycket slitage. Bara två landade gäddor och två som lossnade. Tog bilden när jag fiskat färdigt nämligen. Men den jag använde förra gången höll för mer än 13 gäddor. Jag använder mig även av ett listigt knep att spara wiretafs. Den första jag anbringar gör jag extra lång. Så, när det blir dags att byta, klipper jag bara av den slitna biten, en tre-fyra cm närmast kroken, och så gör en ny infästning och vips är wiretafsen som ny. RIO Wire Bite, som sagt och jag använder den tunnaste; 0,406 mm.

Lägg märke till att jag inte på något sätt är sponsrad av den firman.
Nä, inte ett öre får fick av de otacksamma "#¤!"%&#%!!. "Ingen som läser vad du skriver...", "Kommer det ut att du använder våra produkter rasar försäljningen..." Va, så oförskämt!

Åh, idag råkade det visst vara Lucia. Finns väl ingen driekt fiskeanknytning till det, vad jag kan komma på. Men det kan jag säga att gick det några Luciatåg utomhus idag så lär både särk och luciakrona blåsa bort och alla stearinljus slockna och alla lussekatter blåsa bort till stor glädje för alla himlens fåglar. När jag väl kom hem på eftermiddagen kollade jag på SMHI och då påstod de att det inte var mer än 17 sekundmeter vid Utklippan men jag tyckte det var mycket värre. Ändå höll jag mig inomskärs. Och försökte hitta lä.

Men hur jag än vadade och gick, tyckte jag att särksilt vågorna förföljde mig och ändrade riktning. Rundade jag en udde och hoppades på lä så nog fanken rullade vågorna ändå in dit. Så om jag måhända beklagade mig för att få för många gäddor sist, fick jag sannerligen igen det idag.

Men som vanligt ska det inte tolkas som gnäll eller klagomål. Det är ingen som tvingar mig att fara ut i ogjort väder. Det är ett frivilligt val och oftast vet jag vad som väntar.

Särskilt idag blev det massor med motion och frisk luft. Till och med lätt svettig för jag fick gå långa sträckor för att hitta någon liten plätt med fullständigt lä och blankvatten. Kan tyckas kinikigt men det är gäddorna som är väldigt noga med det.
Det finns massvis med kunskap om gäddornas levnadsvanor jag inte har en aning om men just när det gäller hur de resonerar när det gäller grunt vatten och lä i "mina" ställen, där anser jag mig något av expert. Även om jag gärna blir lite misstänksam när det ordet används.

Den här stod exakt på den lilla plätt där det var absolut blankvatten och där det bara några meter ut, rullade förbi vågor i halvlä.

Och eftersom det fanns en passande sten i närheten blev det en gädd-selfie.

Ibland nämner jag att jag missat en bra bild och beskriver hur den möjligtvis kunde se ut. Så även idag. Med lite Lucia-jul-anknytning faktiskt. När jag var på väg tillbaka till bilen, hörde jag ett ökande dån uppifrån. Flygplan. Visst, det händer titt som tätt häromkring. Särskilt ofta, så gott som varenda gång jag fiskar ser och hör jag helikpotrar men det här var något extra. Dånet ökade så det blev plågsamt. Då flög den så kallade julgranen precis över mig på låg höjd. Det är en 6-7 jaktplan i formation som en julgran. Det är något slags PR-jippo som flygvapnet har för sig. Där skulle jag ha varit snabbt uppe med kameran.

Och på tal om flygande... Och skarvar... Jag hade tänkt säga något om den här nya studien om just skarv och säl och fiske som nyligen valsat runt i pressen och hällt lite vatten på en del kvarnar men jag vet inte om jag mäktar med det... Det är den som professor Sture Hansson lett och intresserade kan lätt söka efter den på nätet. Jag var främst intresserad av hur man får fram uppgifterna. Jag ville läsa själva undersökningen vid källan så att säga och inte bara korta referat i pressen. Men originalet finns publicerat i en vetenskaplig tidskrift där det kostade flera hundra kronor att få läsa den! Så jag avstår. Fast jag tror att det är en så kallad meta-studie. Det vill säga ingen äkta grundforskning utan att man sitter vid sitt skrivbord och går igenom tidigare studier och rapporter, räknar, gissar och ställer upp tabeller. Extrapolerar och antar... Men som sagt, jag vet det inte säkert och därför avstår jag.


Fiskejournal 2017
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2017-12-13 Gädda Inomskärs 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o SV kuling 11:30 Nej  På gädd-selfie
2017-12-13 Gädda Inomskärs 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o SV kuling 12:15 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions