Väder:

Under tidig morgon mulet och regn. Måttlig sydvästlig vind. Ungefär när jag la ut första kastet, upphörde regnet och det klarnade upp. Blev växlande molnighet i några timmar.

Vid middagstiden en regnskur och vinden ökande till kuling.

Högvatten kring +40 cm.










 

 

18-01-01

 

Måndag

 

 

Bra inledning

 

 

Tyvärr så missade jag utlysa tävlingen om vem som fick år 2018s första, flugfångade gädda. Det kom jag inte på förrän efteråt men då hade jag redan satsat på att bli först:

En liten på knappt kilot men först är ju först. 08:44 18-01-01...

Jaha, då kan jag inte fortsätta skryta om det så vad ska jag då avhandla? Nyårslöften? Nä, glöm det! Här blir inte så mycket nytt. Inte som jag vet om. Fast å andra sidan; om jag visste om det, kan det knappt kallas för nytt, antar jag.

Eller kanske, kanske... Jag vågar knappt säga det... Köpa ett nytt spö... Ett #2... Bara på pin kiv... How low can you go...?
Jag vet ju att det finns sådana spön... Visst hade det varit kul att göra zilverzaran ännu lite lättare och ändå få den att verka lika stor i vattnet...
Hur stor är stor, kan man undra. Där har jag svaret. Lika stor som en sill. Alla gäddor gillar sill. Stora som små gäddor. Och här finns sill. Gott om den varan, enligt vad jag förstått. Absolut inte bara under våren. Jag såg en sillfiskare för några veckor sedan på ett välkänt sillfiskarställe. Jag stannade till för att se vad det var han kastade ut med sitt haspelspå. Jo, mycket riktigt var det en sillhäckla. Men det har jag hört några gånger under åren.

Den här bilden ska visa ett riktigt hot spot. Inte så mycket själva platsen utan mer de aktuella förhållandena. Från vänster närapå kuling. En bit framåt är det en liten vik i vassen med blankvatten. När jag la flugan där blev jag inte det minsta överraskad över att en trekilosgädda kastade sig över zilverzaran. Till saken hör också att det råder högvatten. I normala fall är det nästan torra land där.

Andra gången på kort tid uppstod samma väderfenomen. Mörka skyar med regn närmade sig snabbt. Men större delen av himlen var fortfarande blå och då fick vi denna jättetydliga regnbåge:

Precis som förra gången tror jag att det beror på att solen står så lågt. Som extra bonus kom en stor flock fåglar med.

Det är inga mellanskarvar dock. Som jag läser att det har beviljats skyddsjakt mot. Till och med mitt eget förbund Sportfiskarna ska tydligen ut och skjuta fåglar eller pricka ägg eller hur det nu går till.

Fast jag vet inte... Här i Blekinge, på två ställen inom mitt område så att säga, har det anlagts så kallade gäddfabriker.  Dessutom väntar jag med spänning på vad som ska beslutas nu till våren om just det lokala gäddfisket här kring Karlskrona. Det har varit någon utredning från Länsstyrelsen och så skulle det tas några eventuella beslut i frågan. Om jag minns rätt säger utredningen att gäddförekomsten minskar eller riskerar att göra det häromkring. Så vad göra åt saken?

När jag var färdigfiskad och höll på att dressa om vid bilen, kom det en pratsam karl cyklande och stannde till. Han undrade om jag fått någon fisk. Nja, några smågäddor bara, svarade jag som jag alltid brukar. "Jaså, finns det verkligen några kvar" muttrade han till svar. "Hur så" undrade jag förstås nyfiket.

Då berättade han om det så kallade plaskfisket. Jodå, jag har hört talas om det tidigare fast jag visste inte att det fortfarande pågick. Hur öborna lägger nät i lekvikarna. Så ror de omkring och plaskar i vattnet kring vassbältena och driver in lekgäddorna i näten. "En dag fick de 400 kilo i våras" sa han. "Bara på en dag!" Den här karln var alltså inflyttad och inte infödd ö-bo. Så man kan lugnt konstatera att det föreligger en intressekonflikt mellan olika aktörer här. Dels vill kommunen locka hit turister med "Världens bästa gäddfiske" och dels slå vakt om det kustnära yrkesfisket. 

Då är det ju bra att kunna skylla på mellanskarven när gäddbeståndet minskar.
 
Här det väl bäst att vara övertydlig: Nej, jag förordar absolut inte skyddsjakt på nätfiskare under lektiden! Aaabsolut inte! Vad jag förstår är det lagligt. Eller kanske inte helt och hållet:

"vid fiske med handredskap i Östersjön, undantaget området i Bottenviken , får högst tre gäddor fångas och behållas per fiskare och dygn. Gäddor med en längd som understiger 40 cm och överstiger 75 cm ska återutsättas." Så lyder lagtexten.
Det kan man tycka är svårt att leva upp till med nätfiske.

Åh, javisst ja, nät och ryssjor räknas ju inte som handredskap! För nätfiskare finns inga begränsningar, vad jag vet. Men jag tror mitt grundtips kvarstår. Att inga åtgärder mot nätfiske under lektiden tas. Och om det ändå togs ingen skulle bry sig. Precis som med ålfisket. "Här ska banne mig inga djävla myndigheter komma och bestämma hur vi på öarna ska göra!" Det är en seglivad attityd särskilt hos den äldre generationen. Möjligtvis blir det förbjudet för sportfiske med handredskap under lektiden.
Så nätfiskarna är bara att gratulera till ytterligare några "gäddfabriker" att lägga nät kring och plaska in lekgäddorna i sina nät därstädes.

Hm... Tja, visst kan man väl säga att jag bara fick några smågäddor utan att ljuga. Hur många är några egentligen och var ingen gädda över fem kilo är den inte stor och är då bevisligen liten:


Fiskejournal 2018
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2018-01-01 Gädda Första stället 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 08:44 Nej
2018-01-01 Gädda Första stället 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 08:55 Nej
2018-01-01 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 09:10 Nej
2018-01-01 Gädda Första stället 0,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 09:15 Nej
2018-01-01 Gädda Första stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 10:05 Nej
2018-01-01 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 10:10 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:00 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:10 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:20 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:25 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 0,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:30 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:35 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 12:45 Nej
2018-01-01 Gädda Ställe nummer två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Vxl molnighet o frisk SV 13:00
Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions