Väder:

Kallt! Mulet och snöglopp då och då. Växlande vindstyrka. Ibland nästan lugnt och så friskade det i ordentligt när det kom en snöby. Ost-nordostlig riktning.

Vattentståndet låg på cirka 5-10 cm MINUS.










 

 

18-02-20

Tisdag

 

Rekyl

 

 

 

Ja, det brukar det alltid bli när man nyss haft en bra fiskedag och inte minst hyggligt bra bilder. Idag var det ännu mer isbildning än i förrgår vad jag kunde se. Förmodligen bara tunn isskorpa och dito sörja men det hindrar ändå effektiv allt flugfiske. Det krympte ihop ställena ordentligt.

Men här ska absolut inte klagas eller gnällas. Absolut inte heller att jag inte såg spår av havsöring. Det var väldigt förväntat från min sida. Trots en halv grad värme i luften och cirka 0,9 grader varmt i vattnet frös jag knappt alls heller. Själva fisket och fiskandet blev i själva verket trevligt. Även om vinden stundtals friskade i var det långa stunder nästan helt lugnt. Samt lågvatten. Bägge gör att man inte fryser.
Men nu tivngas jag pradoxalt nog klaga på att det blåser för lite! Trodde aldrig det skulle hända. Men det är för att då fryser vattnet desto lättare. Nu är vi inne i en period när det är flera minusgrader om nätterna, även nere vid kusten.

Dåligt med bilder, som sagt så då får väl ännu en helikopter duga. Den här kom extra lågt och ett tag undrade jag om den var ute för att utspionera mina havsöringsställen:

Som jag inte egentligen har. Eller jo, det har jag men de gick inte att nå idag. Och säkra är de absolut inte.

Jag fick förresten ett nytt nummer av tidningen "Svenskt Fiske" härom dagen och det är alltid värdefullt och spännande att få lära sig något nytt och ta del av alla experttips. Det är bara inse att jag gör fel så gott som hela tiden. Särskilt vad gäller just havsöringfisket. I en artikel betonas uttryckligen hur dumt det är söka havsöringen över sandbotten. Där får jag skämmas för den jag fick i förrgår högg just över den typen av botten. Och även den förra fick jag över sandbotten. Och när jag tänker efter även flera andra också. Nå, det finns ju alltid ett element av slump inblandat i alla typer av fiske.

Det fanns även en lång artikel om gäddflugor och gäddflugfiske. Där gör jag fel hela tiden. Men det är precis ingen nyhet. Artikeln inleds med påståendet att gäddflugfisket ökar starkt i popularitet och där ser man hur fel jag har som tycker att det minskar istället. Men jag kan ju bara uttala mig om häromkring och det är ytterst sällan jag ser någon flugfiskare i "mina" vatten. I stor kontrast mot framför allt 90-2000-talet. Men visst händer det då och då.

Eller fel och fel...? Alla får naturligtvis binda vilka gäddflugor man vill. Men att jag resonerar på ett helt annat sätt än han som skrev artikeln är bara att konstatera.

Och minsann om jag inte fick några gäddor idag på min typ av fluga och kanske framför allt krok:

Det här har jag tjatat om alldeles för många gånger redan, känns det som men jag tar ett varv till.

 Redan från första början leddes jag in på fel väg när det gäller krokar, kan mag säga.  När jag började med gäddflugfiske band jag de första flugorna på streamerkrok. Självklart för en gäddfluga är ju en streamer, eller hur? Jag tror vi pratar kring åren 1978-79. Men redan efter ett tag började jag undra över vad man egentligen ska ha själva krokskaftet till. Varför ska man göra en särskilt kropp? Det är ju vingen som är kroppen, eller hur? Plus att krokskaftet gjorde att vingen snodde sig därom lättare. Då gjorde jag så här:

Sågade av krokskaftet och tillverkade en egen ögla. Detta var innan jag upptäckte Kamasan metrkok. Och även jag propagerade för tunga spön kring #9-10 för då var det tung strutsherl, sjunklina och från båt som gällde under många år.

I artikeln uppmanas man uttryckligen att välja en "tung, stark och stor krok". Inte nog med utan man ska även lägga till ytterligare ett långt skaft; en så kallas shank. Plus fjäderring och annat bjäfs. Typ "stora tunga hantelögon". Huvudsaken är tydligen att gäddflugan ska bli väldigt tung så man tvingas använda ett dito tungt spö. Tja, jag gick åt andra hållet, big time, nöjer jag mig att konstatera.

Än en gång vill jag förtydliga att jag absolut inte propagerar för eller uppmanar folk att använda så pass löjligt lätt spö jag själv använder. Det gör jag mest på pin kiv och för att jag tycker det är roligt. How low can you go, typ. 

En annan sak jag läst är detta:

https://www.karlskrona.se/Global/Karlskrona%20kommun/Dokument/Bostad%20och%20miljo/Plandokument/Havsplanering/Havsplan%20för%20Blekinges%20kustkommuner.pdf

Eller i falla fall skummat igenom. Det är ett cirka 80 sidor långt dokument som utgör en plan hur Blekinges kommuner vill använda havet i framtiden. Jag har nämnt lite om det då och då förra året. Jag är naturligt nog, mest intresserad av det som rör gäddfisket. Jag trodde inte att något skulle hända i frågan om begränsningar av gäddfisket under leken. Att allt nätfiske eller för den delen, att slå ihjäl gäddor över huvudtaget skulle förbjudas under typ mars-april. Nu innehåller det här dokumentet mest beskrivningar och visioner och problemuppställningar och inga beslut. Inte ens förslag på beslut, om jag tolkar det rätt. Jag nöjer mig med att saxa detta:

• Yrkesskarnas intresseorganisationer ska involveras tidigt i samrådsprocesser kring tillstånds- och lovprövningar.
• Samförvaltning (samarbete mellan yrkesfiske, forskning, naturvård, kommuner) bör eftersträvas.
• Inom utpekade områden ska yrkesfisket prioriteras framför andra anspråk.

I "Svenskt Fiske" nämns förresten att nu är den nya så kallade gäddfabriken vid Vambåsa här i närheten, klar att tas i bruk. Jag hade förresten fel som trodde att Sportfiskarnas ikon eller varumärke, en enkelkrok, hade avskaffats. Nu ser jag att den finns kvar. Men näppeligen symboliserar den principen "ett spö, en fiskare" numer. Ett förslag: Ta åtminstone bort hullingen!
Man behöver faktiskt inte vara så konservativ och gammelmodig. Nä, bli lite modernare, bästa sportfiskeförbund! Det finns mycket annat att kommentera om man känner för det.

Just nu råder det jättemycket vinter här. Massvis med minusgrader, hårda vindar och snökanoner så det står härliga till. Det lär dröja innan man kan ut och fiska igen.

 


Fiskejournal 2018
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2018-02-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 10:45 Nej
2018-02-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 11:00 Nej
2018-02-20 Gädda 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 11:10 Nej
2018-02-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 11:30 Nej
2018-02-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 11:45 Nej
2018-02-20 Gädda 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 12:00 Nej
2018-02-20 Gädda 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Kallt s-m nordost o mulet 12:15 Nej

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions