Väder:

Efter ett par dagar med plusgrader har isarna äntligen gått upp så gott som överallt. Idag flera plusgrader redan på morgonen trots klar himmel under natten. Skarp, bländande vårsol hela dagen. Friskt till hård, byig nordvästlig vind.

Tidigare omväxlande högt och lågt vattenstånd var och varannan dag men idag lågvatten på cirka 10-15 cm.










 

19-02-13

 

Onsdag

 

Omgiven av gäddor

 

Eller varför inte "Alla Gäddors Dag"? Ibland går det lätt att hitta på rubriker och ibland är det nästan omöjligt. Mer om det senare.

I mitt förra dagboksblad konstaterade jag att vintervädret här nere i södra Sverige varit väldigt instabilt vad gällde fiskbarhet här i mitt hemmavatten. Alltså ena dagen plusgrader och en del isfria fjärdar och andra åter flera minusgrader med ny isbildning, som i sin tur följdes av ytterligare några dagars mildväder. Så har det i princip fortsatt. Jag har varit ute två gånger sedan den 7 januari men inte skrivit någon fiskdagbok om de två dagarna för det var precis ingenting att rapportera.

Vinjettbilden tog jag den 29 januari och fick varken napp eller fisk.

Den här fina bilden en bit ner, tog jag den 9 februari. En dag då det regnade precis hela dagen. Tittar man noga på bilden kan man se det. Det blev i alla fall ett litet fall framåt den dagen för jag såg en gädda som stod och lurade bakom en sten och hade en annan som följde efter. Fast jag hade en viss avsikt med motivet.  
Det ingår i min dagliga internetkoll att kasta en blick på FishEco och en dag upptäckte jag ett tips om någon annan fiskesjait där jag citerar ifrån:

"Nu är det dags för att gå på djupet och få en superintressant introduktion i vad som kan vara den bästa kombinationen av fiskespö och rulle för gäddfiske. Det är ju de konstanta frågorna: Vad börjar jag med? Vad är bästa fiskerullen? Vad är bästa fiskespöt?  
Vi upplever ofta att det i många diskussioner är svårt att få en neutral åsikt om hur just jag ska tänka. Några försöker trycka på sin egen uppfattning utan att jag blir klokare över varför jag skall göra mitt val. Köper man ABU så brukar man förespråka ABU före Daiwa och vice versa. Kan det vara så att Shimano gör bästa rullarna eller är det BFT som är de mest prisvärda?

 Javisst är det så! Nu gällde förstås den artikeln spinnspön för sådär, cirka, på en höft, ungefär, handlar allt som skrivs om gäddfiske till 87,3% just om spinn- jerk eller haspelfiske. Likaså har jag glömt vad sajten hette för det var för ett par veckor sedan men visst är frågeställningen relevant.
Så, här är alltså mitt förslag:  

Det här är absolut den bästa kombinationen spö och rulle för gäddfiske man kan tänka sig! Tycker jag. Jag tror även prismässigt. Priset på flugspön varierar löjligt mycket, är i alla fall min uppfattning. Alltså att priskillnaden på ett tusenkronersspö och ett tiotusenkronorsspö förmodligen inte är lika stor som kvalitén dem emellan.

 Och på bilden ovan, ingår även bästa betet på köpet.

Jag har ambitionen att använda ovanstående kombination hela detta året. Men! Enbart när det gäller vadningsfiske. Det funkar inte det minsta från båt. Jag läste förresten på en annan fiskeblogg om en som förärade sin sjuåriga dotter ett flugspö. Ett så pass tungt och långt som ett #5-spö. När jag läste det tyckte jag han skulle ha valt en #3-utrustning. Men det är min personliga uppfattning och hoppas det andra föll väl ut.
Jag tror det har med fördomar att göra, det här att man tror sig veta att ett #3-spö på sin höjd duger att fiska 2-hektos harrar med i små bäckar. Med en torrfluga eller nymf i storlek 16, typ.
Jag trodde det själv.
Det var ett gigantiskt steg, kanske inte för mänskigheten men för mig själv, när jag gick ner från klass #8-9 till just #5. Oj, oj, oj hur ska det gå!?, tänkte jag oroligt. Jag kollade bakåt i årstabellerna och såg att jag började så smått andra halvan på år 2004. Men jag tyckte det gick hur bra som helst ju mer jag använde det. Det var på den tiden gäddflugfisket var populärt och ganska utbrett. Fast jag fick ta emot en och annan lite hånfull kommentar om det.
Så gick jag ner till #4. Märkte ingen större skillnad. Det är även kul att vidareutveckla flugorna. Fortsätta att göra dem så lätta som möjligt och ändå få dem att se stora ut i vattnet.
Och nu är jag alltså nere på #3 och med den nya rullen jag köpte i höstas är det rent fantastiskt kul! Även om den gamla ABU Diplomat 156 dög, är den här flera snäpp bättre. En Sage 2230  
Målet för i år blir att visa att det går bra att landa en 6, 7 eller 8-kilosgädda med den utan några som helst problem.

Nu över till dagens fiske där mitt främsta mål var att få upp en gädda. Ja, alltså minst en gädda eftersom jag gått bom två gånger i rad.
 Det lyckades mig även men inte förrän... Hm... Hur många kan det ha varit, tro...? Få se...? Jo, efter att ha sett och/eller varit kontakt med cirka 15-16 gäddor. Och det är otroligt mycket!
Därav de två rubrikerna.

Till det finns en bra förklaring. Jag befann mig i en grund vik där, skulle jag tro, isen nyligen gått upp. Det var lågvatten och starkt solsken. I lä men ändå en stark och byig nordvästan i ryggen.
Nå, jag vadade fram där och i den bästa delen av viken, upptäckte jag fler och fler dammmoln på botten. Eller bör det kallas stoftmoln?
Alltså där en gädda blev bortskrämd. Precis framför fötterna på mig. Vilket alltså måste tolkas så att den gäddan borde ha upptäckte min fluga men struntat i den! Hur kan det vara möjligt?
Förmodligen för att gäddorna stod och gonade sig i solskenet på grunt vatten. Jag har sett det några gånger förut, tidiga vårar. Men till sist började de även göra ansatser till att hugga. Men de var tveksamma och förströdda och en 5-6 lossnade innan jag äntligen kunde tillgodoräkna mig den första, som finns på bilden ovan. De allra flesta var nog små. Fast en som högg och var på ett par sekunder måste ha varit i trekilosklassen.

Tja, det var ungefär allt den här gången. Just nu när jag skriver detta, råder rena vårvädret med en 10-11 plusgrader och helt isfritt ute i skärgården. Men än har Mattias inte kastat i den heta stenen, än kan det bli bakslag.



Fiskejournal 2019
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2019-02-13 Gädda En grund vik 1 Zilverzara Nej Ja Nej Vision Onki 7,6 fot AFTM 3 Flytlina Sol o hård NV 10:00 Nej
2019-02-13 Gädda Samma grunda vik 1,5 Zilverzara Nej Ja Nej Vision Onki 7,6 fot AFTM 3 Flytlina Sol o hård NV 10:30 Nej



Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions