Väder:

Disigt och lätt duggregn så gott som hela tiden. Svag till måttlig väst-sydvästlig vind.


Vattenstånd kring normalt.










 

 

19-07-23

 

Tisdag

 

På med vadarna igen

 

 

Eller dumma SMHI! Angående just vattenståndet och hur man bedömer det. Med det nya sättet de har övergått till låg det på cirka 20 cm över "det normala" men enligt det gamla och korrekta; tyckte jag det var ganska normalt. Det är som om någon myndighet plötsligt bestämde att från och med i morgon ska det gå 78 öre på en krona. Eller 13 km på en mil. Eller 77 minuter på en timme.
Ändå att jag tycker jag är väldigt förändringsbenägen och flexibel så det bara skvätter om det!

Som vanligt nu på sommaren när man kör ut på öarna står husbilar och husvagnar med en lätt överdrift, på varenda lite större parkeringsplats längs hela vägen. Därför gäller det mer än någonsin vara på plats tidigt. La nog ut första kastet några minuter efter kl 05. Underbart sommarfiskeväder. Disigt, svag SV och lite lätt duggregn.

Åter är det den lätta utrustningen med flytlina och zilverzara som gäller. Det är så kul! Alltså att bara vada omkring, kasta och ta in linan och bara trivas med tillvaron.

 

Här och där, på speciella platser träffar man på den här vattenväxten:

Jag vet inte det botaniska namnet utan jag brukar för mig själv kalla dem blomalger. Men det är uppenbarligen fel för definitionsmässigt lär inte alger blomma. Fast då kan man undra över begreppet "algblomning". Jag gjorde några nätsökningar men suck, det blev jag inte klokare av. Prövade att söka på bilder. Sökte jag på just blommande alger fick jag förstås fullt med bilder på just "algblomning". Som ju inte ens är alger utan cyanobakterier.

Då sökte jag bilder på "alger". Då fick jag upp en massa bilder på städer till min förvåning. Aha, staden Algér!  När jag till sist sökte bilder på enbart "alg" kom det upp en massa älgbilder! Då gav jag upp.
Men i alla fall växer den här sorten i kolonier på samma ställen år från år. På ungefär samma sätt som idstim. Jag har några ställen där det ofta drar fram små flockar av dem. Särskilt lägger man märke till dem tidiga mornar under sommaren. Det kan plaska till lite och ibland ser man vattenytan brytas av någon fena. De brukar hålla sig precis utom kasthåll. Fast ibland har jag lyckats lägga flugan mitt ibland dem. Då kan de hugga eller nafsa om någon känner för det eller också blir alla skrämda och det blir en 7-8 kraftiga vak exakt samtidigt. Jag har ett par "vanliga" flugor i en påse med en halvmeter tunn tafs med mig i fiskevästen men orkar inte byta. Tänker att när man väl är klar med det har stimmet dragit bort utom kasthåll.

Det är dock meningslöst att gnälla och klaga på att det är så ont om gädda; det är bara att konstatera. Desto gladare blir man när det äntligen hugger en:

Tyvärr gick det lite väl snabbt när jag tog bilden. Men den får duga för det var dagens enda gädda.

Vidare kan jag konstatera eller åtminstone med bestämdhet hävda, att hade jag varit ute en liknande dag som idag för ett, två eller fem år sedan, på samma ställen, samma månad och under samma väderförhållanden hade jag varit i kontakt med minst 10 gäddor. Idag bara en enda. Eller om man ska vara riktigt ärlig, upptäckte jag en liten, decimeterlång gädda på dagens andra ställe. Jag skrämde iväg den när jag vadade. "Lycka till!" tänkte jag.

Där såg jag förresten på lite avstånd hur en karl kom fram och ner till vattnet, tog av sig samtliga kläder och gick ner och tog sig ett morgondopp. Då var klockan kring niotiden och folk började röra på sig. Upptäckte även ett par hundpromenerare. Tänkte pröva ett tredje ställe men gjorde inte det. Klockan var då kring tio. Körde hem istället.



Fiskejournal 2019
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2019-07-23 Gädda Det första stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Vision Onki 7,6 fot AFTM 3 Flytlina Duggregn o svag V 07:00 Nej



Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions