Väder:

Mulen morgon och förmiddag. Enstaka solglimter mot middagstiden. Mycket hård väst-sydvästlig vind.

Lågt vattenstånd tidigt men sakta stigande. Gissningsvis från minus 15-20 till nära nog normalt. I det gamla, korrekta sättet att mäta förstås.










 

 

19-10-01

 

Tisdag

 

Min egen Gäddfestival

 

 

Jaha, nu är det redan oktober. Skönt. Nu kan man bredda fiskeställena. Nu kan man trespassa över sommarstugetomter utan risk:

Hoppa ner i vattnet från andras bryggor. Skrämma ut sjöfåglar från vassen där de sökt skydd från den hårda blåsten. Precis som jag själv. Fiska i lä...

Eeh...? Hmmm... Hur ska jag hanter det här, tro... Vi pratar dubbla budskap här alltså...

Men först och främst dagen rubrik. I helgen har det alltså varit Blekinge Gäddfestival så det stått härliga till. Då har jag för säkerhets skull befunnit mig minst 10 mil härifrån för att slippa spektaklet. Nu har jag försökt sätta mig in i resultatet både i tidningen men främst genom deras hemsida. Inte helt lätt trots att jag verkligen försökt. Mycket beroende på att det både har varit individuellt tävlande och i team. Så rätta mig gärna om jag har fel.

I alla fall har de fiskat så gott som hela lördagen och halva söndagen och så räknas resultaten samman. Anmälda, godkända gäddor måste vara minst 80 cm. Hur mycket är det i kilo räknat tro?
Enligt vetenskapliga undersökningar (jag har lite slarvigt mätt några gäddor idag) kan det skifta mellan 2,7 till 3 kilo. Gäddor kan som bekant vara både långa och smala som korta och tjocka.

Så, av 66 team som brukar bestå av 2 eller 3 personer fick bara 28 team fisk. Flertalet bara en gädda. Alltså på 80 cm eller längre. Under två dagars fiske.

Ungefär lika dåligt gick det för de individuella fast jag hade svårt att få fram hur många det var. Cirka 350 personer sammanlagt är en siffra jag hittat som nog kan stämma.

350 vana, jätteduktiga gäddfiskeexperter där väldigt många sannolikt inte gör annat än drar runt på alla dessa gäddfisketävlingar med sina moderna sportfiskebåtar fullutrustade med starka utombordare, elmotorer, Fishfinders och rejäla spinnfiskedon med en uppsjö av wobblers, jerkbaits och gummibeten. Jag vet inte men jag tror att antalet flugfiskare och särskilt vadande sådana, var mycket litet. Jag såg Sussis namn men nu för tiden fiskar hon nog mest med spinn och wobblers av ett visst märke. Få se om det dyker upp något om detta på hennes blogg.
Lite märkligt tyckte jag det var att ingenting om Blekinge Gäddfestival ens skymtade förbi på just FishEco. Där ligger annars tyngdpunkten just på olika tävlingar, gäddranking och stora fiskar. Förmodligen var det även ont om sådana som fiskar från land eller vadade.

Allt sammantaget måste ju leda till slutsatsen att jag har rätt. Att det rent generellt är väldigt ont om gädda här i Blekinge. Åtminstone här i Karlskrona skärgård med omnejd. Hur det är i övriga Blekinge kan jag inte uttala mig om. Jo, i Ronnebyfjärden möjligtvis. Där har i alla fall jag haft allt sämre gäddfiske.
Visst, säkerligen har många mindre gäddor tagits men gäddor kring trekilosstrecket borde inte vara så pass sällsynta ändå. Det där att skylla på vädret; dimma och dålig blåst köper jag inte riktigt.Inte nu på hösten.  Och absolut inte att det var klart i vattnet. Vattnet blir alltid klart på hösten. Eller det kanske bara gäller spinnfiske? Som flugfiskare tycker jag det bara är trevligt med klart vatten och inte så mycket blåst. Som idag när det blåste ordentligt såg jag till att hålla mig i lä.

När jag vadade ut idag tänkte jag en hel del på detta och blev därför lite förvånad när jag nästan genast fick den på bilden här ovanför. Visst en "snipa" men oj, så glad jag blev. Jepp, flugfiskar man med lätt utrustning uppskattar man till fullo en i övrigt föraktad "snipa". En benämning jag själv aldrig använder. Utom som exempel på andras ringaktning. Lika illa låter det när en stor gädda beskrivs som "en rikigt gris". Eller slemsäck. Tycker jag. Men ordet är fritt.

Här en annan som också uppskattar att det blivit folktomt i sommarstugor och förmodligen särskilt i tillhörande trädgårdar:

Jag har läst en del kommentarer om tävlingen men ingen jag sett, verkar dra slutsatsen att det det sammanlagda, dåliga resultatet skulle bero på allmän brist på gädda.

Och det är ju precis det jag menade med det dubbla budskapet i inledningen. För jag fick ju den ena gäddan efter den andra. Till och med en på sådär 83-84 cm. Jag har passande nog en markering på just 80 cm på spöt. Ändå att jag bara höll på i cirka 4 timmar. På två mindre ställen. Och varken hade en 140 hästkrafters motor eller ens minsta Fishfinder. Och bara ett bete.

Här är det väl bäst att påpeka att jag på intet sätt förnekar att alla de 350 tävlande ÄR duktiga gäddfiskare. Det hade varit roligt om någon statistikunnig räknenisse gick igenom alla de föregående tjugotalet Gäddfestivalernas resultatlistor och gjorde någon sorts sammanställning. Var det bättre förr? Kan man skönja någon trend? Absolut är det så, är min känsla.

Nå, det finns alltid ett eller flera moment av slump i allt fiske. Eller som jag ibland brukar hävda (när det går bra för mig) att jag har ju en orättvis fördel gentemot spinnfiskarna som flugfiskar med zileverzara som bete. Likaså får jag vara min egen Fishfinder.

Här lyckades jag hitta en hoppande gädda:

 

Tyvärr lyckades jag inte få någon bra bild på dagens största gädda:

Men jag kände mig ändå glad och nöjd med dagens fiske. Och som sagt, lite förvånad. Men till stor del tror jag det beror på att nu på hösten går många gäddor in på grundare vatten. Fast det förklarar ju inte mitt usla fiske under tidig vår och försommar...
Nå, we'll see what happens... för att citera en känd president när han inte har en aning om hur han ska svara.

Nu hoppas jag bara att alla dessa mindre gäddor får växa till sig och kan leka nästa vår utan att hamna i nät eller ryssja. Vad jag vet är det fortfarande tillåtet att fiska med yrkesfiskeredskap överallt även nästa vår. Det där förslaget från HaV om ett fåtal fredade zoner längs Blekingekusten är fortfarande bara ett förslag så vitt jag vet.
På tal om det läste jag även att det förekom att tävlingsfiskare bröt mot den överenskomna regeln som sa att det var förbjudet att fiska just inom de, förhoppningsvis så småningom lagstadgade, fredade zonerna.
Ja, ja, så är det; tävlingshysterin kan lätt ta överhanden...



Fiskejournal 2019
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2019-10-01 Gädda Sträcka ett 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 08:15 Nej
2019-10-01 Gädda Sträcka ett 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 08:30 Nej
2019-10-01 Gädda Sträcka ett 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 09:15 Nej
2019-10-01 Gädda Sträcka ett 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 09:30 Nej
2019-10-01 Gädda Sträcka ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 09:45 Nej
2019-10-01 Gädda Sträcka ett 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 10:00 Nej
2019-10-01 Gädda Område nr två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 10:30 Nej
2019-10-01 Gädda Område nr två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 10:45 Nej
2019-10-01 Gädda Område nr två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 11:00 Nej
2019-10-01 Gädda Område nr två 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 11:10 Nej
2019-10-01 Gädda Område nr två 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 11:20 Nej
2019-10-01 Gädda Område nr två 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o hård SV 11:30 Nej

 
Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions