Väder:

Fortsatt mildväder med det ena lågtrycket efter det andra från Atlanten med milda västliga vindar och regn.
Även så idag med skurar, mulet men ovanligt nog, svag till måttlig väst-sydvästlig vind.

Konstant superhögvatten.










 

 

20-01-31

Fredag

 

Lättviktare för tungviktare

 

 

Jag kom på att det faktiskt är högsäsong för havsöring just nu och tillverkade därför tre styckna, extra korta zilverzaror. Även extra lätta.
Visst ser de läckra ut:

 Jag tror, men vet inte, att havsöringen lämnar åarna tidigt när det är milt och högt flöde i åarna. Det jag också tror men inte vet, är att de kan finnas överallt och ingenstans, de blanka rackarna. Mest ingentstans tyvärr.

De här flugorna är så lätta att det märks knappt någon skillnad att kasta en sådan mot en tja... liten Black & Peacock Spider kanske? Vi pratar här alltså om #3-spön.

För ett par dagar sedan var jag också ute men fick inte en fisk. Inte ens ett hugg. Men det gick lätt att skylla på vädret. Främst superhögvattnet och en hård västanvind. Det krymper mina ställen avsevärt. Men jag hade en fisk som följde efter och vände. Som jag är övertygad om var en liten havsöring. För jag såg den inte. Hade det varit en gädda i kilosklassen hade jag säkerligen sett den nämligen. Och den skulle säkert ha huggit i nästa kast för den vände en bit från mig. Dessutom var stället utomskärs och ett jag tidigare fått havsöring vid. Nå, det spelar mindre roll.

Jag ska försöka undvika gnälla på det ständiga högvattnet för alternativet är flera minusgrader, is och snö. Och det är mycket värre. Jag menar, när har det varit milt och öppet vatten hela januari?
Så här på rak arm kan jag inte minnas något år alls.
 Det är ju det ständiga inflödet av vatten i Östersjön av de milda väst-sydvästliga lågtrycken från Atlanten som håller vinterkylan borta men samtidigt hindrar vattnet att strömma ut.

Som idag provade jag först ett ställe där normalt sett, vattnet kanppt täcker ovansidan av vadarstövlarna men idag var midjedjupt.  Det känns lite jobbigt.

Och visst använder jag en av de tre flugorna på bilden. Jag kom nämligen på den, i mitt tycke, lite fyndiga rubriken redan när jag körde hemifrån och nu gällde det att få den till att stämma. Okej, det är helt fel att först komma på en rubrik på ett dagboksblad och så med alla medel försöka få den till att passa in på själva fisket.

Så kan man alltid diskutera vad som menas med tungviktare. Eftersom det mesta är relativt vill jag gärna koppla det till min egen variant av flugfiske efter gädda. Där driver jag ett par teser jag gärna återkommer till. Som att även stora gäddor gärna slänger till med käften och snappar till sig ett litet byte om det kommer i närheten. Till och med kan de göra ett utfall mot det. Och att dagens fluga kan förefalla större än den egentligen är när den "simmar" i vattnet. Jag tror inte man behöver överdressa en gäddfluga med flera hekto bindmaterial, för att få den verka stor i vattnet.
Fast min mer vanliga variant som jagh oftare använder är ju lite längre än den här One-size-fits-all-sorten.

Jag antar att alla gäddfiskare som hållit på ett tag har skaffat sig några favoritställen där det alltid verkar gå gädda. Så även jag. Jag kan till och med ibland tänka på dem som hämtställen. Alltså jag bara kör dit och hämtar några gäddor. Som man sa på 60-70talet att nu ska vi ut och ta torsk. Det var bara att köra ut, släppa ner en pilk och ta så mycket man behövde.

Men lita på att jag noga ransonerar de fåtaliga ställena. Jag är väldigt rädd om dem. Men idag körde jag till ett. Till saken hör också att de är lika bra vid hög- som lågvatten.

Här en av gäddorna men den kanske inte kan sägas utgöra en tungviktare. Fast en fisk på 2,5 kilo räknas som tungviktare om den tas på ett #3-spö uppe i Lapplandsfjällen och är en harr eller öring. Så visst är det mesta relativt:

På tal om den eventuella förekomsten av stora gäddor här omkring eller överhuvud taget gäddor. Jag såg nämligen en förstasidesrubrik i fetstil "Fiskets framtid i Blekinge: Vi är väldigt bekymrade" De som var väldigt bekymrade var Länsstyrelsen här. Oj, tänkte jag, nu kanske de åtminstone ger klartecken för det där minimala gäddfiskeförbudet under leken. Men så var det förstås inte. Utan det var yrkesfiskarna som avsågs. När det både är torsk- och sillfieskestopp. Länsstyrelsen "tar fram förslag på hur yrkesfiskarna kan sysselsättas när det är fiskestopp" stod det i artikeln bland annat.
Hm...?
Vad finns det för fiskar de då kan fånga tro? Kan det vara spigg? Det finns ju forskarförslag på att bedriva yrkesfiske efter den sorten... Nej, det är förstås de invasiva svartbultarna som menas! Jag läste just att den är både god och nyttig och att det mycket väl är möjligt för kommeriellt fiske på svartbultar. I något Baltland gör de det, har jag läst.
Nej tyvärr, det är säkert det gamla vanliga plaskfisket de lite i smyg, uppmanas att fortsätta med om de inte kommit på det själva. Så tolkar jag det i alla fall.

Nå, tro det eller ej, men minsann fick jag fin fyrakilosgädda som jag med all rätt kallar tungviktare:

Jag avbröt fisket i förtid där för jag kände mig både nöjd och tacksam.

Jag vet heller inte om man ska eller "får" jubla och vara glad över det mer eller mindre onaturliga vädret. Eller klimatet. Men det är svårt att undvika helt när det så passar ens personliga del.

 



Fiskejournal 2020
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2020-01-31 Gädda Ställe no två 2 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig SV 10:40 Nej
2020-01-31 Gädda Ställe no två 0,5 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig SV 10:50 Nej
2020-01-31 Gädda Ställe no två 2,5 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig SV 11:00 Nej
2020-01-31 Gädda Ställe no två 4 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig SV 11:15 Nej
2020-01-31 Gädda Ställe no två 3 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig SV 11:25 Nej
2020-01-31 Gädda Ställe no två 2,5 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig SV 11:45 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions