Väder:

Dimma och tämligen kraftiga regnskurar under morgonen. Svag sydostlig vind som ökade efterhand. Under förmiddagen mest mulet.

Vattenståndet låg kring normalt.












 

 

20-05-01

 

Fredag

 

Gädda vs spigg

 

Jag har varit ute och fiskat tre gånger under de senaste veckorna och inte fått en fisk. Det har berott på flera orsaker; mest de gamla vanliga att jag varit på fel ställen under fel väder eller andra förhållanden. Vad det inte har berott på är att jag använt exakt samma fluga alla tre gångerna; believe me.

Här en bild från förra gången jag var ute. Riktigt ute. På djupa vatten. I en insjö. Där saknades den kanske viktigaste faktorn vid allt fiske; lokalkännedom.

Jag betraktar mig själv som otroligt flexibel och alltid reda för nya utmaningar. Men tyvärr verkar inte mitt sätt att fiska passa insjöar. Och det är helt och hållet insjöarnas fel.

Men så idag verkade förhållandena vara alldeles utmärkta. Nu pratar vi alltså hemmavattnet. Eftersom det var helgdag var jag extra tidigt ute. Man är ju lite diskret av sig och vill inte orsaka uppståndelse med en massa människor längs stränderna som gapar förundrat och pekar finger.

Men nog om mig själv och mitt fiske ett tag. Nu till den gamla frågan om vad är det som orsakar minskad gäddförekomst längs ostkusten generellt och de senaste 10-15 åren även här i Blekinge. En pigg liten fiskart anklagas ideligen. Spiggen. Förmodligen pratar vi storspigg. Den har ökat i förekomst markant under de sista åren där gäddan minskat. Då tar man gärna till det det gamla ordstävet post hoc, ergo propter hoc. Det vill säga "efter detta på grund av detta". Typ, man har observerat att efter att tuppen gal, går solen upp. Alltså är det tuppen som orsakar soluppgången. I det fallet var det tuppen själv som drog den slutsatsen, i en fabel.

Så här beskrivs arten på HaVs hemsida. Jag har kopierat vissa delar:

 "Spiggar är hårt trängda av rovfiskar och konkurrenter och uppträder därför ofta i extrema miljöer, det vill säga där de får vara i fred; i jordbruksdiken, pelagialt i vattenytan, på stora djup i vissa sjöar, i skydd bakom bryggpålarna som exempel. Spigg, främst storspigg, utgör mycket viktig föda för röding, lax och andra rovfiskar.

 Föda: Den lever huvudsakligen av små kräftdjur."

Då kan man undra varför spiggen inte konkurrerat ut gäddan i exempelvis Vänern och Vättern. De stora sjöarna nämns ofta i FishEco som fantastiska gäddvatten. Och jodå, jag har kollat och både små- och storspigg finns i Vänern och i Vättern har jag för mig att spiggimitationer används vid laxfiske. Spigg och gädda leker nu på våren. Gör de det på samma platser? Det vet jag inte riktigt. Exakt var gäddorna leker vet jag faktiskt inte. Det kan tyckas märkligt men i hela Karlskronaskärgården med omnejd vimlar det av uddar och därmed vikar och exakt var gäddleken förekommer känner jag inte till. Däremot vet jag att på ett av dagens ställen leker spiggen:

För de hyperaggressiva hannarna attackerade min zilverzara å det häftigaste. Jag tror jag landade 4-5 stycken. Men, tänker jag, är inte gäddyngel större än spiggyngel? Så vem äter vem? Och innan gäddleken samlas både de mindre hannarna och de större honorna på ungefär samma ställe och vad kan de tänkas fördriva tiden med under väntetiden?
Käka spigg skulle jag tro.

Men jag böjer mig givetvis för vetenskap och forskning. Så fort jag ser vetenskapliga bevis på att spigg äter gäddyngel accepterar jag det. Det borde vara enkelt att få fram dem. Det kanske vimlar av dem, bara det att jag inte sett dem. Om inte, gör så här:

Fånga typ 100 spiggar några veckor efter gäddleken på sådana platser där den ägt rum. Ta från olika. Därefter sök efter gädd-DNA i deras maginnehåll och vips har vi beviset. Jag är även medveten om att spiggen anklagas just för att den äter upp de där små kräftdjuren som både gäddyngel och spiggen ska leva av.
Fast just nu är det mesta sälarnas fel ser jag på FishEco. Inte att förglömma skarven. Den är alltid aktuell.

Tillbaka till mitt eget fiske var det inte enbart spigg som attackerade min zilverzara:

På första stället landade jag tre och hade dessutom en tre, fyra ytterligare intressenter. Men, tänkte jag nog, det borde ha varit ännu fler. Här, och i detta vädret och nu på våren borde jag ha haft 15-20 gäddkonfrontationer.

Det för mig osökt över till en artikel jag läste via FishEco. Om begreppet drömfiske. Det som skribenten ansåg vara rent drömfiske var för mig nästan mardrömsfiske. Nämligen en gång när han fick typ massvis med gäddor. Det bara högg och högg och många var stora. Oj, oj, så mycket gädda!
Just i det här området, förr om åren särskilt, har jag avbrutit fisket, vevat upp och vadat iland eftersom jag fick för mycket fisk. Gädda på gädda hur jag än bar mig åt. Det har jag skrivit om många gånger under årens lopp. Det blir helt enkelt för tråkigt och jobbigt.

Följer man FishEco får man väldigt lätt intrycket att drömfiske är att dels fånga jättestora, "helt galna" rekordfiskar eller vinna fisketävlingar, gärna i kombination.

Visst är det kul att få en lite större gädda, jag säger inte det och därför tar jag med ytterligare en bild på fyrakilosgäddan:

Tillbaka till spiggen en sista gång; i alla fall just nu; i HaVs text står det att spiggen söker tryggheten, "pelagialt i vattenytan". Det är riktigt; det ser jag ofta. Men det medför också att den blir ett lätt byte för särskilt fisktärnor. Det kommer jag att se nu i maj. Därtill kommer att hör och häpna, även skarvar äter spigg! Förmodlgen även hägrar där de går omkring på grunt vatten.

 



Fiskejournal 2020
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2020-05-01 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o svag SO 06:15 Nej
2020-05-01 Gädda Första stället 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o svag SO 06:45 Nej
2020-05-01 Gädda Första stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regn o svag SO 07:00 Nej
2020-05-01 Gädda Någon annanstans 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o svag SO 09:30 Nej Två bilder


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions