Väder:

Tidigt på morgonen och fram till 09-tiden, så gott som spegelblankt, varmt och mulet. Då började det regna. Ösregn och vinden ökade till frisk.

Vattenståndet låg en bit under det normala.










 

Måndag

20-06-22

 

Solglasögon, sjöugglor och spiggdöd

 

 

Nu på sommaren gäller det att vara tidigt ute. Gärna när det aviseras regn och blåst. Kanske inte så mycket för själva fiskets skull utan mer för att det brukar vara mer folktomt då här ute i skärgården.

Jag har ju alltid på mig de polariserande solglasögonen oavsett det ösregnar eller är sol. Men så idag när jag höll på att utrusta mig ramlade den ena linsen av. Bara sådär utan vidare. Konstigt. Den här bilden tog jag när fisket var slut.
 Eeh, de där vita strutsherlsflugorna som kom med på bilden tillhör ett utvecklingsprojekt och har inget med dagens fiske att skaffa.

Jaha, hur skulle jag göra nu då? Nå, så illa är det inte som typ; om de här moderna gäddfiskarna i sina fullutrustade sportfiskebåtar skulle upptäcka att alla de elektroniska hjälpmedlen plötsligt skulle sluta fungera. Det vill säga, jag stod inte hjälplöst stirrande med gapande mun och hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till.
Nä, det var bara att rycka på axlarna och gå ner till dagens utsedda fiskevatten. Visst, lite tråkigt är det att inte ha full koll på aktiviteterna under ytan. Men nu på morgonen var det nästan helt stilla och mulet så jag fick ändå en ganska god överblick.

När man som jag ofta går längs med olika stränder händer det att att man gör en hel del strandfynd. Som till exempel kvarlevor av både fåglar och djur. Jag har stött på döda vildsvin, rådjur och harar men mest är det naturligt nog olika sjöfåglar.

Men en uggla!?

Den måste ha kommit helt vilse. Stackarn; jag trodde först den levde men när jag försökte sluta dess ögon, upptäckte jag att likstelheten redan satt in. Ja, ja, livet här ute i naturen är inte lätt! Fast när jag tänker efter; visst finns det något som heter sjöugglor?

Då är det roligare att berätta om dagens fiske som blev ett av årets bästa. Lite överraskande för jag hade inte så stora förväntningar. Men ta bara vädret; mulet, lugnt och varmt. Så skönt. Jag la det första kastet kring 06-tiden. Det tog ett tag innan jag fick det första hugget och med tanke på gäddsituationen här trodde jag först jag skulle gå helt bom. Men så upptäckte jag, trots avsaknaden av polarisernade solglasögon en gädda som följde efter. Aha, då finns det fisk här, tänkte jag då.

Därefter fick jag ett rejält hugg. Och nu är gäddorna som starkast och uthålligast. De är fantastiska! Det är otroligt hur de kämpar och stretar emot helt vilt! Eller som en djurrättsaktivist skulle uttrycka det: deras lidande, smärta och panik ökar markant! Detta är långdraget djurplågeri av värsta sort och borde förbjudas!
Okej, det är svårt att argumentera mot det.

Men å andra sidan är det nu man kan få sådana här fina bilder på dem:

 

Jag läste nyss i sommarnumret av "Svenskt Fiske" om det. Alltså att gäddorna tar ut sig extra mycket just nu och att är det varmt i vattnet, innehåller det mindre syre och gäddorna får svårare att återhämta sig. Och att man ska ge dem konstgjord andning om de verkar groggy. Men viktigt; inte-mun-mot munmetoden. Då kan man smitta ner dem med coronavirus och det är inte bra.
Okej, det där sista hittade jag själv på.

Här pratar jag lite i egen sak men jag opponerar mig lite mot det här rådet eller uppmaningen man ofta ser: Att man ska ha ett rejält grovt spö så man helt enkelt bara kan vinscha in dem på fem röda sekunder och in i håven med dem och ut med alla trekrokarna och i med dem igen så fort det bara går. Jag har sagt det många gånger genom åren att då riskerar man att göra ont värre. Och i synnerhet i en håv. Hamnar en gädda utvilad i en håv eller båtbotten får den i 9 fall av 10 vilda sprattelanfall och riskerar skada sig själv än mer. För att inte tala om att wobblerns övriga trekrokar då kan fastna i håvnätet, fingrar, händer, på andra ställen på gäddan, kläder och you name it. Och då det tar ännu längre tid att ta loss gäddan. Jag antar att olika typer av wobblers fortfarande är det mest populära spinnfiskebetet.

Nä, det bästa sättet att skydda gäddan om man ska släppa tillbaka den, är att använda en, säger en, enkelkrok. Gärna pytteliten och utan hullingar. Ja, ungefär som den jag själv råkar använda. Är den lite tröttkörd håller den sig lugn och stilla och det går lätt att ta ut kroken. Sitter kroken på utsidan behöver man inte ens ta upp den ur vattnet. Om man vadar alltså.

Idag hoppade flera så det stod härliga till:

På tal om "Svenskt Fiske" och solglasögon. Där och för övrigt även på FishEco, aviserades det om ytterligare en fisketävling. Som om det inte fanns tillräckligt med sådana. Fast den här får väl anses helt okej då det gällde att ta fina fiskebilder. I alla fall kunde man vinna just solglasögon.

Visst tycker jag att exempelvis den här bilden är ganska fin:

Men av ett par anledningar behåller jag nog både den här och de två andra för mig själv. En är att man måste ha ett Instagramkonto och där lägga upp bilden, vilket jag inte har eller är intresserad att skaffa. Den andra är att jag  har vanliga glasögon och därför ändå inte kan använda de där man kan vinna. Mina solglasögon är slipade och går dessutom att laga.

Men jag ska försöka kolla på de olika tävlingsbidragen om det går. Kan vara kul att se vilken typ av bilder andra tar och som vinner. Men ska man döma av bilderna på FishEco där cirka 85-90% av alla bilder består av personer som håller upp stora fiskar. Som ofta ser väldigt photoshoppade ut eller att man håller fram dem så att exempelvis en 15-kilosgädda ser ut att väga en 70-80 kilo.

Såg även att nästa nummer av "Svenskt Fiske" bland annat skulle handla om det tydligen omfattande fusket inom sportfisket. Men det är jättelätt att komma till rätta med ju! Precis lika lätt som att hitta en nål i en höstack. Det är bara att sluta med fisketävlingar och rekordnoteringar. Poff, försvinner allt fusk!
Nålen i höstacken då...?
Lika lätt. Tänd eld på höstacken, vänta tills det brunnit färdigt, gå över området med en kraftig magnet; klart! Eller också barfota. Eller dammsug upp askan och känn efter. Fast å andra sidan; varför hålla på och leta i en höstack efter en nål? Köp nya vetja; de är väl inte så dyra.

Tillbaka till dagens fiske är det förstås ingen som blir imponerad av själva fångsten. (Utom jag själv då, lite grann) Men tre gäddor mellan två och tre kilo är inte det sämsta. Förresten hade jag en kring fyra kilo på ett kort ögonblick, så det så. Nej, detta var verkligen en toppendag. I alla fall fram tills det började regna och blåsa.

Till sist: Nu verkar den Stora Spiggdöden sätta in:

Jag såg flera både ute i vattnet, liggande hel- och halvdöda i vattenytan och så flera ilandspolade. Det kan väl knappast än bero på stigande vattentemperatur? Idag (den 25:e juni) ligger den på 18.9 grader men då har det också varit högsommarvärme ett par dagar. Men den 22:a var det nog ett par grader svalare. Kanske nån slags överbefolkningseffekt? Det var likadant förra året vill jag minnas.



Fiskejournal 2020
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2020-06-22 Gädda Södra Östersjön 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o lugnt 07:00 Nej
2020-06-22 Gädda Södra Östersjön 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o lugnt 07:20 Nej
2020-06-22 Gädda Södra Östersjön 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o lugnt 07:30 Nej
2020-06-22 Gädda Södra Östersjön 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o lugnt 07:40 Nej
2020-06-22 Gädda Södra Östersjön 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o lugnt 08:30 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions