Väder:

Mulet och regnskurar. Tämligen måttlig sydvästlig vind. Svalt för årstiden.

Måttligt högvatten.










 

 

20-07-24

 

Fredag

 

 

 

Det är långt mellan fiskegångerna nu för min del. Men idag var det i alla fall dags för en tidig morgontur. Den här veckan har präglats av traditionellt bra fiskeväder om man med det menar kallt, mycket moln och blåsigt. Men tyvärr kan det inte trolla fram mer gäddor för det.

På tal om det, läste jag en bra och informativ artikel i DN om just spigg. Det är för någon vecka sedan och jag blev lite förvånad över en del uppgifter i den. Nämligen att spiggen efter leken tydligen söker sig ut på djupt vatten och där bildar enorma stim. Vi pratar Östersjön här och att ökningen främst sker norrut; uppe i Bottenhavet.
Ähum, jag får väl erkänna att jag ibland skojat om det här med yrkesfiske efter spigg. Men då har jag främst tänkt mig i just de grunda lekvikarna där spiggen sägs käka upp gädd- och abborryngel. Där måste det vara stört omöjligt. Men ute till havs, på det jag brukar kalla torskdjup bör det ju gå betydligt lättare.
Och det där att man "förr i tiden" malde ner spiggen och använde sörjan till både lysolja och smörjolja, kände jag till. Men... Det måste väl innebära att det även "förr i tiden" fanns gott om spigg, eller? För hur man än ser på det är spigg en liiiten fisk och det måste gå åt stora mängder för att det ska bli något av det.
Att det även fanns gott om gädda och abborre då vet ju varenda männska. 
(Begreppet "förr i tiden" är väldigt intetsägande. Egentligen bör man precisera vilket århundrade det gäller, i vilket land och i vilken del av det landet man menar och i vilken samhällsklass i det landet man avser.)
I artikeln spekuleras även om vad det här omvända förhållandet gädda vs spigg nu för tiden kan bero på. Är det överfiske på rovfiskar, klimatförändringen eller föroreningar (inklusive övergödning) i Östersjön? Visst kan det bero på nån kombination av dessa orsaker men jag är ganska övertygad om att rovfisket på rovfiskar är den största anledningen.

Här i närområdet kollar jag då och då hur det går för andra sportfiskare. Dåligt är svaret. Dels är det några karlskronafiskare som brukar skriva om sitt fiske men de har inte lagt ut något resultat sedan i maj och då var det från Vänern. Men visst, de kanske har lagt av med att fiska, vad vet jag? Så är det rapporter från Dragsö Camping som ju satsar stort på gäddfisket som attraktion. Karlskrona; "the Pike Kingdom". Nu i sista rapporten fick de inte en enda gädda. Och då var det ändå 40 spösvingare den kvällen i 12 båtar. Visst, då var det inte så bra fiskeväder men ändå. Tidigare i sommar var det bara enstaka gäddor rapporterade.

Under sådana omständigheter får jag nog känna mig nöjd över den här fina gäddan:

Även i vanliga fall förstås. Någonstans mellan 3,5 och 4 kilo. En glad överraskning. Men på det första och i vanliga fall, bästa stället varken såg eller kände jag någon gädda.

Den här sommaren har jag inte tillgång till min båt. Det beror på en del förhållanden som inte har med fiske att göra men jag tror nog det var rätt beslut att låta den ligga på land det här året. Det har varit mycket blåst och regn hittills utom en vecka med högsommarvärme.

 



Fiskejournal 2020
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2020-07-24 Gädda Ställe nummer två 3,5 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig SV 09:00 Nej
2020-07-24 Gädda Samma ställe 1 Zilverzara Nej Nej Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig SV 09:45 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions