Väder:

Tidigare några dagar; dis och dimma under morgontimmarna och så uppklarnande och högsommarvamt på eftermiddagarna. Så även idag.

Täta dimmoln hela vägen ner till kusten utom när jag kom fram till havet då det plötsligt blev klar himmel och sol. Spegelblankt. Men vid 10-tiden kom dimbankar indrivande från havet och det började blåsa lite grann.

Ganska mycket lågvatten.










 

20-09-22

 

Tisdag

 

Roliga timmen

 

Så här såg det ut när jag kom ner till sjön. Alltså Östersjön. Alltså Karlskrona skärgård. Helt vindstilla och en sol som precis gått upp och börjat värma. Fuktigt i gräset och nästan en spindelvävsmorgon. Med det menar jag när man ser hundratals små och stora spindelnät i gräset där dagg fastnat i trådrna och solen får dem att glänsa som små pärlor.

Så hur ska det då gå att fiska nu då, tro?

Men innan vi får svar på den brännande frågan känner jag mig manad att kommentera en lång artikel i "Svenskt Fiske". "Farväl Blekinge" heter den och handlar om en uppenbarligen framgångsrik sportfiskare uppvuxen här i Karlskrona och fiskat väldigt mycket här i många år. Både flugfiskat efter gädda men även senare, spinnfiskat från båt. Mycket om hur fantastiskt bra det var här förr "världens bästa gäddfiske" och hur dåligt det har blivit nu. Det är förstås intressant för min del.

Jag kan inte återge allt i den men däremot kommentera några påståenden. En del är lite fake news, tycker jag. Först bilden som inleder artikeln. Jag menar, i en artikel som ska handla om fisket i Karlskrona utgick i alla fall jag, att bilderna skulle vara hämtade därifrån. Eller härifrån. Men jag tittade och tittade på den första bilden men kunde inte känna igen mig. Okej, det kan vara väldigt svårt utan kända landmärken men det fanns det ju på bilden. Jag upptäckte då att bilden kom från en firma, shutterstock, som tillhandahåller bilder av olika slag. Nå, det är en detalj och det råkade jag själv ut för på den tiden jag skrev i fisketidningar. Att de använde andra bilder annorstädes ifrån alltså.
Tidsangivelserna är lite vaga men han var igång från någon gång på 90-talet fram till cirka 2015 om jag tolkar det rätt. Mycket kan jag även hålla med om förstås. Men lite vill jag nog protestera mot påståendet att han var så gott som helt ensam om att vada omkring här och flugfiska efter gädda. På 90-talet alltså.

Jag började flugfisket efter gädda på 70-talet även om det först var från båt och på 80- och 90-talet var det flera som höll på med att vada och flugfiska gädda. Åtminstone jag var ute väldigt ofta. När det sedan gällde vad som orsakde den branta nedgången kring 2015 tror jag han underskattar det så kallade husbehovsfisket efter gädda. Det finns det ingen statistik på för fångsten såldes nog lika svart som mörkertalet är. Det var flera öbor som hade det som tillskott i kassan. Och visst var det så att det blev allt svårare att få och se gäddor större än 5 kg med början kring de åren.
Men så är det om det skryts och skrävlas om världens bästa. Annonsera högljutt på sociala medier om världens bästa svampatälle och ange på en karta och se därefter hur det mycket snart blir världens sämsta.

Moving on:

Jo, är det helt stiltje och solen skiner gäller det att använda en jätteglittrig fluga. Ju mer glans och skarpa reflexer desto bättre! Som tur är har jag en sådan gäddfluga som heter zilverzara och mer zilverglittrig är svår att hitta och som de högg!

På en timme fick jag sju stycken. Det är faktiskt något att skryta om. Nu. Och att vara glad över. Alltså att det finns så pass gott om gädda trots allt. Jag har ingen bra förklaring till det. Jag menar, ingen gädda kan ju växa upp till 2-3 kilo från ett romkorn på ett eller två år, eller hur? Till saken hör också att jag nog hade lika många kontakter till, som jag landade.

Och som de högg och nu avser jag sättet. Är det spegelblankt avslöjar de sig ofta innan. Jag vill inte kalla det plogar men att det börjar uppstå små vågrörelser, vattenytan lyfts liksom upp en aning, som mer och mer bildar en v-form på väg mot där flugan befinner sig. Men några rejäla plogar blev det också. Det gjorde att jag ibland lyfte spöt i mothugg lite för tidigt. Fast ibland högg de på nästa kast. Ibland såg jag hur de startade från 5-6 meters håll och ökade farten ända fram till flugan och högg. Kul.

Ja, får jag erkänna, lite förvånad blev jag nog ändå att det var sådan aktivitet från gäddornas sida under dessa väderförhållanden. Ofta stod de väldigt grunt också till råga på allt.

Inga jättegäddor men de kanske kommer? Fast jag nöjer mig gärna med de här mellan 2,5 och 3 kilo för egentligen är det själva hugget och de första sekunderna genast efteråt som kanske är själva flugfiskets absoluta höjdpunkt. Tycker i alla fall jag. Sedan länge måste det inte alltid vara en rekordgädda för att jag ska anse fisketuren lyckad.

Som jag nog tyckt tidigare, tror jag det beror på arvet vi har från den tiden när vi (släktet Homo) var jägare-samlare. Givetvis ingår fisket i begreppet "jägare". Vi jagade ju efter fisk precis som efter fåglar och fyrfotadjur; allt som gick att äta.

 

Åter till artikeln tycker jag det är lite märkligt att han, om jag tolkar det rätt, började med flugfiske efter gädda men övergick till det, i mitt tycke, urtråkiga spinnfisket. Jag, och många andra, tror jag, gjorde tvärtom. I synnerhet när det gäller c & r. Det var ju jättejobbigt och närapå livsfarligt både för mig och gäddan när man skulle lossa tre trekrokar från en levande gädda. Jag använde mest ABU Killer på den tiden och den var försedd med tre hullingförsedda, ganska små trekrokar. Men alla får givetvis göra som de vill i det avseendet.



Fiskejournal 2020
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o vindstilla 08:00 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o vindstilla 08:15 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o vindstilla 08:30 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o vindstilla 08:40 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o vindstilla 08:50 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o vindstilla 09:00 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Dis o svag SV 10:00 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Dis o svag SV 10:30 Nej
2020-09-22 Gädda En ganska kort sträcka 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Dis o svag SV 10:45 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions