Väder:

Idag, först måttlig men snart ökande till kuling, sydvästlig vind. Mulet och då och då regn.

Lågvatten.










 

 

21-01-11

Måndag

Två - noll till gäddorna

 

Rubriken syftar på att jag varit ute två dagar och inte fått en enda gädda. Det enkla svaret på frågan varför jag inte fått något, är att januari inte är den lättaste månaden. Men den första januari gick det i och för sig bra.
Det är mest den dagen jag vill återkomma till. Och min före detta tävling. Tidigare, varje år, när jag kommenterade den, brukade jag alltid ha med en brasklapp att det kunde ju inträffa att någon skåning som var ute efter havsöring skulle råka få på en gädda av misstag. Jag vet ju att det är en stor dag därnere; första januari. Och att många, eller åtminstone en del flugfiskar. Och just i år hände det big time.
Jag antar alla intresserade redan läst om han som råkade få upp en 16-kilosgädda. Oj, tänkte jag när jag först läste om det, att tafsen höll! Alltså inte att den drogs av utan att den inte skars av, av gäddtänderna.  Men så började kommenterna trilla in. Att gäddan skulle vara felkrokad och alltså inte skulle få räknas.

Men, tänker jag, en felkrokad gädda är väl också en fådd gädda. Eller? Okej, det finns två varianter här.
Det händer då och då att jag får en gädda där kroken sitter på utsidan, så att säga. Ibland i en bröstfena och ibland någon annanstans. Man tar ju in linan i små ryck, flugan vinglar lite hit och dit på grund av att wiretafsen är böjd kanske och just när gäddan hugger, missar den lite och kroken fastnar någon annanstans. Det är väl helt okej, tycker jag. Det händer mig inte ofta. Kanske en gång om året.
Den andra varianten är att man kanske ser på avstånd hur en gädda står och sover. Men hystar ut linan och låter flugan sjunka ner på andra sidan gäddan. Så drar man till och fast fisk! Det är väl fel. Det är fusk.
Men det är bara ett hypotetiskt resonemang och jag tror inte det är praktiskt möjligt. 
Så nära går det inte att komma en gädda enligt mina erfarenheter. Visst ser jag väl någon gädda på lite avstånd ibland och då har jag försökt ta en bild på den men oftast, trots att man står blick stilla, börjar gäddan ana oråd. Den börjar skruva besvärat på sig, tittar sig misstänksamt omkring och så vips, simmar den iväg. Skulle man dessutom börja vifta med spöt och plaska med linan skulle den definitivt ta till flykten, är min bestämda uppfattning.
Nu vet jag inte så mycket mer om Skånegäddan utan bara det jag läst på FishEco.

Här en bild på det annalkande ovädret med sydvästlig kuling:

En anledning att man (jag) inte får fisk är att man är på fel ställe i fel väder. Eller tvärtom. Som idag befiskade jag en lång sträcka i lä där jag var övertygad om att jag skulle få åtminsten ett par smågäddor. Just vid hård väst-sydvästlig vind. Men det går alltid att komma upp med bra bortförklaringar. För det hade varit långvariga östliga vindar och vinden slog om till väst nu under natten och än hade gäddorna inte anpassat sig. För de vill ha lä. Precis som jag.

Förresten var jag inte ute efter gädda i första hand nu utan havsöring. Och det är det inte så konstigt att man inte får. Chansen ligger nog på... tja...? 0,1% cirka.

Det vill säga ungefär i samma storleksordning som de som försöker slå sportfiskerekortet på abborre. Vilket redskapsfirman som lovar en miljon kronor till den som lyckas kallt räknar med. Det tror åtminstone jag. Vinsten för dem blir att folk köper deras grejer och de slipper betala ut pengarna. Det kom förresten en bekymrad kommentar från Sportfiskarna i samband med det. Så här skriver de bland annat:

"Sportfiskarna vill förtydliga Storfiskregistret och förbundets roll vid godkännandet av nya svenska sportfiskerekord. Sportfiskarna samarbetar inte med rekordtävlingar med stora prissummor."

Här en bild på min havsöringsfluga. Det är helt enkelt en zilverzara med kortare vinge. Ibland brukar jag kalla den One-Size. Som i  one size fits all. Både gäddors och havsöringars favoritbete.

Passade på att ta bilden när jag råkade gå förbi den här skylten. Och detta är alldeles sant:
Klockan nio på morgoen, den elfte januari, knappt över nollan och frisk sydvästlig vind mötte jag just en nakenbadare när jag kom ner till vattnet. Men tyvärr liknande denne inte det minsta kvinnan på skylten. Utan det var en karl i 50-årsåldern.
Jo, jag är medveten om att det finns folk som sysslar med sånt. Men jag föredrar Helly-Hansen underställ, skidbyxor och neoprenvadare när jag går ner i vattnet alla dagar i veckan.

Men visst är det roligt när det händer lite ovänade saker under en fiskedag. Fast kanske inte just det oväntade att jag inte fick minsta napp eller känning av fisk.

 



Här ekar det tomt!


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions