Väder:

Mulet och regnskurar. Svag till måttlig ostlig vind.

Vattenståndet kring normalt.










 

21-05-25

Tisdag

Regnig dag

 

Bästa sättet att tillbringa en regnig dag är givetvis att ta på sig vadarna, köra ner till kusten, välja en passande sträcka med tanke på vindriktning och vattenstånd, vada ut till lämplig position och börja kasta.

Och som idag: få på en av årets största gäddor ganska omgående:

Givetvis en av årets största gäddor jag fått. Som jag bokade till 4,5 kg. Vilket är en mycket rimlig uppskattning. Jag brukar med rätta framhålla vadandets fantastiska fördelar vid flugfiske efter gädda; inte minst den intima närkontakt man får med fisken som visas på bilden ovan.  Men så finns det nackdelar. Särskilt när man fiskar ensam. Just det här att väga, mäta och dokumentera lite större fiskar. Visst, jag har en våg med mig men det är ganska jobbigt att ta fram den, sätta på den och så väga fisken. Ute i vattnet är det en krånglig procedur.
En provisorisk mätning kunde jag ha företagit för jag har markingar på spöt men som vanligt brukar jag glömma det. Att mäta längden på gäddor säger dessutom mindre än att väga dem, är min bestämda uppfattning.
Hade jag befunnit mig närmare land och säg, en fuktig tångbädd på stranden hade jag kanske vadat in och placerat gäddan där med spöt jämsides, hoppats på den skulle ligga stilla och tagit ett par bilder. 
Jag har en överenskommelse med mig själv att försöka väga fisken om jag vill boka den till 5 kg eller däröver. Okej, jag är väl medveten om att ingen bryr sig om det mer än jag själv och i det här fallet tror jag att 4,5 kg är mycket rimligt.

Jag tog massvis med bilder på den men ingen blev sådär jättebra.

Stället var en liten vik där det var lä idag. Och än en gång fick jag det bekräftat att lite större gäddor verkar ha förkärlek för vissa, bestämda små plättar eller områden. För det är absolut inte första gången jag fått en lite större gädda där. Den tog som en öring eller regnbåge tar en ytgående nymf. Fast därefter bjöd den på ganska beskedligt motstånd med tanke på storleken. Fast en mycket kul upplevelse blev det ändå och därmed var dagen räddad.

För att återknyta till förra gången var det högljudda fågellivet mer dämpat idag, förmodligen beroende på regnet. Jag läste förresten att ejdern hade ökat markant i antal nu de sista åren. Från att tidigare nästan helt ha varit försvunnen. Det skylldes på bland annat tiaminbrist. De äter tydligen mycket blåmusslor och jag antar det var de som led av tiaminbristen. Men varför de hade ökat så markant i antal nu de senaste åren hade de ingen aning om, stod det i artikeln jag läste. "De" var forskare och ornitologer om jag tolkar artikeln rätt.
Jag kollade även upp ejdern på Wikipedia och där stod att de även tar insekter, lite till min förvåning.

Nu till min teori som förklarar saken. Tänk evolution och tänk lämmelår i fjällen. Här i södra Sverige är det ont om lämlar men sedan några år MYCKET gott om spigg.  Varför, frågar jag mig, börjar inte ejdrarna käka spigg? När det plötsligt bara vimlar av dem. Inte bryr sig ejdrarna om att de är lite sticksiga men sina näbbar som krossar blåmusslor. Och kan de fånga insekter kan de förstås fånga spigg, eller hur? Och spigg innehåller nyttiga fetter och förmomdligen massvis med tiamin.
I rest my case...

Att det är gott om änder överallt har nog en annan orsak.  Går man i vassen så flyger de ju upp alldeles framför en på väldigt nära håll så man riktigt hajar till. De verkar väldigt orädda. Går man i stan längs med Borgmästarkajen kan de ligga och sova en meter ifrån en utan att de bryr sig. Folk verkar lämna dem ifred liksom. Jag tror det går tillbaka till den tiden då folk var mer religiösa. Och att det liksom ändå lever kvar undermedvetet att änderna inte får röras. Jag menar, det talas ju i Bibeln om den Heliga Anden, eller hur?

Tillbaka till dagens fiske blev det en trevlig upplevelse med lite lagom med hugg och landade fiskar:

Jag ska inte säga trots regnet utan snarare på grund av det. Det gör det närmast folktomt överallt och gör att gäddor gärna kan gå in på grunt vatten över sandbotten till och med. Med vadare, regnjacka och inte minst sydväst är man helt regnskyddad. Eh... Det vill säga om man har vadare som håller tätt. Det gör inte mina riktigt. I grenen. Jag fick slut på gummilim men de läcker i alla fall lite mindre än sist.

 



Fiskejournal 2021
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2021-05-25 Gädda Ett trevligt ställe 4,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig O 07:10 Nej
2021-05-25 Gädda Ett trevligt ställe 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig O 07:30 Nej
2021-05-25 Gädda Ett trevligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig O 07:45 Nej
2021-05-25 Gädda Ett trevligt ställe 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig O 08:30 Nej
2021-05-25 Gädda Ett trevligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Regnskurar o måttlig O 09:00 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions